• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Sporu bir yaşam biçimi yaptılar ERKİN USMAN

Sporu bir yaşam biçimi yaptılar

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.03.2013, 00:00
Hakan Özdil, Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu mezunu.
Yaş 34...
3.5 yıldan bu yana Sports İnternational'da "personel trainer" olarak görevli.
Spining dersleri veriyor ve kişiye özel spor koçluğu yapıyor.
18 yaşına kadar üst düzey futbol oynadı. Tenis ve basketbol ile ilgilendi. Yaklaşık 10 yıldır öğrencileri ile fitness yapıyor.
Hakan Özdil'e biz sorduk o cevapladı. İşte bu soru-cevap faslının bir özeti.
Hakan Özdil konuşuyor:
"Personel training sizi, başka biri olmaya, başka bir hayat yaşamaya ve daha fit, ve daha sağlıklı olmaya çağıran bir sistem. En önemli şey, egzersizi yaşam biçimi haline getirmek. Hepimizin içinde iyi gözükmek, fit olmak gibi bir tutku var. Ben bu tutkuyu körüklemek üzere hayatlarına giriyorum. Hem de, haftanın her günü ve 24 saat."
***
Hakan Özdil ilk olarak, beslenme uzmanı tarafından yağ, kas, kemik ölçümü yapıldıktan sonra, kişinin sağlık durumuna göre, özel antrenman programı hazırlıyor. Bu uygulama sırasında, onları yormadan, sıkmadan ve sporu sevdirecek kalıcı bir süreci yaratmak da çok önemli.
Hakan Özdil'i dinlemeye devam:
"Kişiye özel spor koçluğu sadece antrenmandan oluşmuyor. Onların herşeyi oluyorsunuz. Hayatlarından bir parça. Öğrencilerimin gün boyunca ne yiyip, ne içmeleri gerektiğini, kalori hesaplamalarını, kritik noktalarda arayıp zararlı bir besin almamalarını söylüyorum. Ara verdilerse, tekrar spora başlamaları için gerekli motivasyonu veriyorum. Benim günüm sabah 06.00'da başlıyor. Amacım, her yaştaki öğrencilerimin mükemmel görünmelerini sağlamak. Mesela, 20'li yaşlarda kuvvet, çeviklik ağırlıklı antrenman, 30'lu yaşlarda güç ve dayanıklılık çalışmaları uyguluyoruz. 40'lı yaşlardaki öğrencilerimize uyguladığımız egzersizlerde esneklik ve güç çalışmaları yapıyoruz."
* * *
Genç çalıştırıcımız, spining ile kısa sürede yüksek oranlı bir kalori kaybı ve yüksek performans sağladıklarını anlatıyor ve ekliyor:
"Bunun yanında doğru ve dengeli beslenme de başarının anahtarlarından biri..."
Hakan Özdil'den sön söz:
"Kısaca özetlersek üç adımda başarı şöyle:
1-Takım olmalı: En iyi olmaları için, öğrencilerimi motive ediyorum.
2-Disiplin: Antrenörleri olarak yemek ve antrenman konusunda her zaman tavsiyelerde bulunuyorum. Disiplin çok önemli, asla taviz vermiyorum.
3- Sıkı çalış, sıkı dinlen: Vücudumuza dinlenmek için ne kadar çok fırsat verirsek, yaptığımız çalışmaların karşılığını o kadar çabuk ve çok alırız.
***
Hakan Özdil'in öğrencileri arasında Salih Esen, Sadri İşçimenler, Fatih Uysal, Ahmet Göksan, Murat Savranoğlu, Birol Celep, Mehmet Kayı, Durmuş Sevgi gibi popüler isimler var.
* * *
Damla Can, 24 yaşında...
Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Artistik Cimnastik Antrenörlüğü Bölümü'nden mezun.
5 ile 18 yaş arası milli cimnastikçisi olarak Türkiye çapında dereceler kazandı. Şimdi, personal training, spinning, çocuk aerobiği ve personal plates dersleri veriyor.
"Neden plates?" diye soracak olursanız, Damla Can size şu cevabı verecektir:
"İstatistikler her 10 kişiden 8'inin, yaşamının bir döneminde, iskelet ve kas sorunu yaşağını gösteriyor. Bu yüzden gelen üyelerimize sağlık problemlerine göre denge, kuvvet, esneklik ve koordinasyon gibi çalışmalar yaptırarak kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlıyoruz. Sporu yaşam biçimi haline getiriyoruz. Plates egzersizleri omurganın daha sağlıklı olmasını, vücudun doğru pozisyonda duruş alışkanlığı kazanmasını sağlıyor. Bel fıtığı, boyun fıtığı, boyun düzleşmesi gibi yoğun rastlanan sağlık problemi olan üyelerimizin sakatlık riskini daha kontrollü bir sistemle minimuma indiriyoruz. Halen üyelerimize yağ-kas analizi sonucu kişiye özel antrenman programları düzenliyoruz. "
Damla Can, konusunda çok ama çok genç yaşta uzmanlaşmış bir genç kız.
İşte bugün için son sözleri:
"Amacımız çeşitli vakaların getirdiği kemik erimesinin önüne geçmek, sporcuysanız başarı grafiğini yükseltmek, vücudunuzun her iki yanını eşit güçlendirmek, günlük stresinizi azaltıp, performansınızı arttırmak, hücre yaşlanmasının önüne geçmek ve geciktirmek isteyen herkese ısrarla plates tavsiye ederim."


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA