• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Denizli’de örnek proje: Bilgi evi ERKİN USMAN

Denizli'de örnek proje: Bilgi evi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.03.2013, 00:00
Denizli Belediyesi'nin ilk ve ortaokula giden çocukların boş zamanlarını en iyi şekilde değerlendirip yeni bilgiler öğrenmeleri için açtığı 8 bilgi evi ve kurs merkezinde 1600 öğrenci geleceğe hazırlanıyor. Minikler, yabancı dil eğitiminden okuldaki ödevlerini yapmaya, bilgisayardan drama derslerine kadar birçok alanda bilgiyle donatılıyor.
Denizli Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü, 5 yıl önce 107 öğrenciyle çıktığı bilgi evlerindeki eğitim yolculuğunda bugün 1600 öğrenciye eğitim verir noktaya geldi. Karaman Bilgi Evi ve Kurs Merkezi'nin üzerine Yenişehir, Mehmet Akif, Gökpınar, Aktepe, Anafartalar, Fatih ve Sevindik bilgi evi ve kurs merkezleri eklendi.
Denizli Belediye Başkanı Osman Zolan da, fırsat buldukça bilgi evi ve kurs merkezlerine giderek hem öğrencilerle hem de öğretmenlerle sohbet ederek öğrencilerin geleceğe hazırlanmalarını büyük bir memnuniyetle takip ediyor.
Öğrenciler yemekleri de bilgi evlerinde yiyor. Bu durum veliler tarafından çok olumlu karşılanıyor. Özellikle çalışan anne babalar arkalarına bakmadan çocuklarını bu merkezlere yazdırıyorlar. Bilgi evlerine sanatçılar, ressamlar, yazarlar gelerek öğrencilerle söyleşiyorlar. Birkaç hafta önce Sevindik Bilgi Evi'nin konuğu yazar Savaş Ünlü olmuştu. Çocuklarla söyleşip okumanın üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Denizli Belediyesi'nin çocuklara armağan ettiği kitaplarını imzaladı.

hayattan
Türk kahvesine sahip çıkalım

Yunanistan'da Türk kahvesine, özellikle 1974 Kıbrıs Olaylarından sonra, tamamen politik nedenlerden dolayı Yunan kahvesi derler. İşin kötü yanı ne biliyor musunuz? Bırakın dünyayı, ülkemizde bile işin aslını araştırmayan yeni nesil, bunu bu şekilde kabullenme yanılgısına düşüyor.
Ali Rıza Saysen dostumuz , Çeşme'de ağırladığı Yunan çifti ile Dalyan'daki "Türk Kahvesi" muhabbetini şöyle anlatıyor:
" Kahveyi 16. yüzyıl başlarında Arap Yarımadası'ndan alıp İstanbul'a getiren ve başta Avrupa olmak üzere dünyaya yaymayı başaran biz Türkleriz. İlk kahvehaneler de bugünkü adıyla İstanbul Tahtakale'de açıldı. Türk kahvesini, pişirme tekniğini de dünyaya tanıtan Türklerdir.
Elias Petropoulos isimli bir Yunan yazar var. Kahvenin Yunanistan'daki kültürünüpişirme ve içme tekniklerini v.sanlatan bir kitap yazmış . Herkül Milas da bu kitabı, İletişim Yayınları kanalıyla Türkçeye çevirmiş. Çok ilginç bir eser, okumanızı öneririm. Kitapta aynı zamanda, çağdaş Yunan ırkçılığına yönelik ince ince dokundurmalar da var.
Kitabın ilk sayfasındaki şu sözler çok ilginç:
''Çağdaş Yunanlıların babaları sayılması gereken Türkler'in, bize miras bıraktıkları birçok iyi ve kötü şeylerin arasında kahve de yer alır; ünlü Türk kahvesive Petropoulos şöyle devam ediyor:
"Hemen işaret edilmeli ki Yunanca'da kullanılan kafes(kahve), kafecis (kahveci), briki (ibrik), flicani (fincan), delves(telve), cezves(cezve), kaymaki(kaymak), theryaklis(tiryaki) v.b. sözcüklerin hepsi Türk kökenlidir."
Yeni tanıştığımız dostlarımıza, Elias Petropoulos'un bu kitabını mutlaka okumalarını tavsiye ettimyeniden görüşebilmeyi dileyerek Şükrü Ustanın mekından, fincanda pişen dibek kahvesinin tadı damağımızda, ayrıldık.
Ve bir dip notu: Günümüzdeki meşhur açılımın gerçekleşmesinden sonra, Türk Kahvesi deyimi nasıl değiştirilecek, merak ediyorum."

küpe

Aşk akıllıyı aptal, aptalı da akıllı eder.
Knut Hamsun

laflama
* "Mars'ta hayat var mıdır ? "sorusu mazide kaldı." Mars'ta hayatımın kadını var mıdır ?" diye sormak moda şimdi !
* Her güzelin gönlünde bir aslan yatar da, o aslana evlendikten sonra neden öküz derler acaba ?
* "Mantar gibi bitmek"' gibi bir deyimimiz bile var. Demek ki ; mantarlarımız çok çabuk ürüyor. Öyleyse; neden mantarın kilosu pahalı ?
* GSM şirketleri'nin pek çok cazip tarifeleri var var olmasına da keşke bana arayabilip dertleşebileceğim birkaç numarada verseler hani !
* Ceddin deden neslin baban... Hepsinde son model cep telefonu Türk Milleti !
* Feministler her lafa kanmaz, onlara sakın "beylik" laflar etmeyin!
* Bazen erkek olmama karşın erkekleri anlayamıyorum."Taş gibi kız" derler ama o taş gibi kızlar " Tek taş yüzük" isterse şikayet ederler. *
İbrahim Ormancı'dan


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA