• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Büyükşehir modelleri ERKİN USMAN

Büyükşehir modelleri

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.08.2013, 00:00
CHP için İzmir'in önemi ortada. 2009'da alınan yüzde 56'lık bir oy oranı var. Hedef, seçimi almanın yanı sıra bu oranı da daha ileri taşımak.
Başkan Aziz Kocaoğlu, henüz 'ben de varım' demedi. Birgül Ayman Güler ve Canan Arıtman adaylıklarını açıkladı.
Ben çağdaş demokrasilerdeki yaklaşımı anlatayım biraz. Avrupa ülkelerindeki geçerli yöntem, iki dönemi tamamlamış adaylar yerine siyasetin önünü de açmak adına yeni adayları çıkarmak. Böylelikle siyasetin yenilenmesini sağlamak. ABD Başkanı Clinton da onca sevgiye rağmen sistemin 'dur' sesi ile karşılaşmadı mı? Yani 'kişi' değil, sistem. Böyle olunca Aziz Başkan'ı bir üst koltuğa taşımak, belki de milletvekilliği ve bakanlıkla onurlandırmak en güzeli. Ya sonrası? Alttan yukarı doğru 'merdiven sistemi'. Yani metropol ilçe başkanlarından başarılı olan birini Büyükşehir'e çıkarmak. Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan da, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak da, Bornova Belediye Başkanı Kamil Okyay Sındır da olabilir. Üçü de başarılı. Üçü de işlerini iyi yaptılar, deneyim kazandılar. Çağdaş demokrasi ve çağdaş bir yapılanmada bu gelişme tartışılmazdı. Böyle olurdu. Oysa bizde bir sürü spekülasyon.
Ben CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun işini kolaylaştırayım: Aşağıdan yukarıya partilileri güçlendirin. İlçe belediye başkanlarından vizyonu, devlet deneyimi, halkla ilişkileri iyi olan birini yukarı taşıyın. İlçeler içinde başarılı meclis üyelerinden tercihte bulunun. Bunu sistematik bir hale getirin. Sadece demokrasi kazanmaz, parti de, halk da daha iyiye gider.
Sizin de işiniz kolaylaşır. Tepeden inmecilerle de, kafanızı karıştıran asalaklarla da uğraşmazsınız!

geçmişten
Miskin değil, sakinmiş

Namık kemal bir gece Abdülhak Hamid'e çatar ve "miskin" diye bağırır. Hamid, daha sonra Namık Kemal'e yazdığı cevabi mektupta mizacını bir cümlede izah adar:
"Üstadım, ben miskin değil, sakinim."

kentten

MHP Bayraklı'da atakta

Milliyetçi Hareket Partisi Bayraklı İlçe Başkanı Taşkın Işık, Spastik Engelliler Vakfı'nı ziyaret ederek sorunlarını dinledi.
Bayraklı İlçe Başkanı Taşkın Işık, İMAF Genel Başkan Yardımcısı Edibe Dinçel ile birlikte merkezi Balçova'da bulunan Spastik Engelliler Vakfı'nı ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı, engellilerin sorunlarını dinledi. İzmir'de ve Bayraklı'da engelli vatandaşın çokluğuna dikkat çeken Işık şöyle konuştu:
"İzmir'de hala engellerin aşılamadığını görmek çok üzücü..."
* * *
Özellikle eğitim konusunda büyük sıkıntılarının olduğunun altını çizen Işık, Bayraklı'da belediyeyi kazanmaları durumunda engellilere her türlü desteği vereceklerini dile getirdi. Belediye başkanlığı ile ilgili çok sayıda aday adayının çıkmasını değerlendiren MHP Bayraklı Belediye Başkan adayı Mehmet Toptaş ise, özellikle CHP li belediyelerinin büyük başarısızlığın ispatlandığı bir durumun alenen ortada olduğunu belirtti.

hayattan
Geçmiş zaman olur ki...
Işık Teoman'ın arşivinden 26 Mart 1989 tarihli bir fotoğraf... Bu karede kimler var? Sayalım... (Soldan) Işık Teoman, Ahmet Sarışın, Ertan Erdek, rahmetli Barış Selçuk, Ali Sözer, Atilla Sertel, Yüksel Çakmur, Cumhur Şenolsun, Mustafa Abadan ve Mustafa Balbay. Bu işlerle ilgilenenler ünvanlarını bilir. Peki bu fotoğrafı kim çekti derseniz onu da artık siz bulun.

küpe
Sehpanın kurulduğu toprak çorak kalır.
Victor Hugo

günün fıkrası
Piyanist

Kalabalık otobüste delikanlının biri genç kızın dolgun kalçalarıyla meşgul olmakta ve onu rahatsız etmekteydi.
Genç kız, fazla dayanamadı ve delikanlıya çıkıştı:
"Siz kim oluyorsunuz da, beni rahatsız ediyorsunuz?"
"Ben ünlü bir piyanistim bayan..."
"Belli belli... Çok marifetli parmaklarınız var."

laflama
* Bence iktisat kuralıdır. Bir ülkede "rantiye"cilik arttıkça, işsizlik artar "şantiye"ler kapanır!
* Dost acı söylemez. Acılı söyler!
* Hatasız kul olmaz. Ama bu kadar da "error" verilmez be birader!
* "Ozan" için mi hep "Ha-zan" altında kalıyorum yoksa boyuna?
İbrahim Ormancı'dan


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA