• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Torbalı dev markalara ev sahipliği yapıyor ERKİN USMAN

Torbalı dev markalara ev sahipliği yapıyor

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.01.2014, 00:00
Philip Morris, Camel, Opel, Dr. Oetker, Özgörkey, Alfemo, Merinos, İşbir Sünger, Tukaş, Tat, Sun Holding gibi ulusal ve uluslararası markalara ev sahipliği yapan Torbalı, kent ekonomisinde daha fazla söz sahibi olmak istiyor. İzmir'de toplanan vergilerin yüzde 52'sini karşılayan ilçe, ödediği verginin karşılığını alamadığı görüşünde.
* * *
Coğrafi konumu, havaalanı ve limana yakınlığı, içinden otoban geçmesi ve organize sanayi bölgeleriyle dünya markası firmaların yatırım adresi olan ilçe, özellikle tarıma dayalı sanayide büyümeyi hedefliyor. Gelişmişlik açısından Türkiye'deki 872 ilçe arasında 5. sırada yeralan Torbalı, Türkiye'nin 81 ilinden göç alıyor. Göç nedeniyle vasıfsız istihdam sorunu yaşayan ilçe, özellikle mobilya, tarım ve tarıma dayalı sanayi ile istihdam sorununa çare buluyor.
***
Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, bu kadar büyük potansiyele sahip ilçenin ne ödediği verginin karşılığını, ne de yatırımlardan hak ettiği payı alabildiğini söylüyor.
Olgun, Torbalı'nın 2012'de ödediği 15 milyar TL vergi ile 71 ili geride bıraktığına dikkat çekerek, "İzmir'in ödediği verginin yüzde 52'si Torbalı'da toplanıyor. İstihdamın yükünü biz çekiyoruz. Vergi gelirlerinde önemli bir yere sahibiz. Ancak İzmir ekonomisinde yeterince söz sahibi değiliz. Bu kadar vergi ödeyen ilçemiz, İzmir'e gelen yatırımlardan yeterince pay alamıyor."
* * *
Torbalı'nın şu anda önemli bir sanayi kenti olduğunu vurgulayan Olgun, sanayide makine imalatının başı çektiğini, ilçede Türkiye'nin ihracatına önemli katkı koyan firmalar bulunduğunu ifade etti. Olgun, makine sanayinden sonra mobilya sektörünün öne çıktığını, Merinos, Alfemo, İşbir Yatak ve bunlar için yan sanayi hizmeti veren çok sayıda KOBİ'nin Torbalı'da üretim yaptığını dile getirdi.
Philip Morris, Opel, Camel, Dr. Oetker gibi dünya markası, dev firmaların da Torbalı'da bulunduğunu vurgulayan Olgun, son yıllarda önemli gıda ve perakende satış markalarının lojistik tesislerini Torbalı'da kurduğuna söyledi. İlçenin lojistik üs haline geldiğine dikkat çeken Olgun, "Pehlivanoğlu, BİM, Kipa, CarrefourSA firmaları Torbalı'da lojistik üs kurdular. Bunun haricinde tarımsal sanayinin geliştiği bir ilçeyiz. Ege Bölgesi'nin kışlık sebze ve meyve üretiminin yüzde 75'ini Torbalı karşılıyor. Ege Bölgesi'nin sebze ve meyve deposuyuz. Yazın da domates üretimi var. İlçemizde pamuğun yerini domates almış durumda. Özellikle kurutmalık domates konusunda önemli bir üs olduk. Avrupa'nın sofrasındaki kurutulmuş domatesin üretildiği yer Torbalı. Özgörkey, Tukaş, Tat gibi sektörün en önemli oyuncuları arasındaki firmaların tesisleri ilçemizde bulunuyor" dedi.

hayattan
Konya'nın kalbi İzmir'de atacak

İzmir'de yaşayan üç yüz bine yakın Konyalı büyük bir kültür ve sanat festivali düzenliyor.
Bu yıl ilki yapılacak olan festival 30 Ocak - 2 Şubat 2014 tarihleri arasında İzmir Enternasyonal Fuar Merkezi'nin 1 ve 2 nolu hollerinde gerçekleştirilecek.
Konyalılar Vakfı, Konyalılar Dernekleri Birliği Federasyonu ve İZAN Organizasyon Danışmanlık İnşaat İthalat İhracat Ltd. Şti. işbirliği ile düzenlenmekte olan festivalde sanatsal ve tanıtım sergileri, Mevlana ruhu, müzik dinletileri, gösteriler, yarışmalar, paneller, söyleşiler, yöresel ürün tanıtımları, Konya ve yörelerine mahsus bir dizi kültürel aktiviteler ile dostluk sevgi ve barış içinde gurbetteki Konyalı hemşerileri buluşturmak, yeni yetişen nesile Anadolu kültürünü ve adetlerini aktarmak amaçlanıyor.

küpe

Kişi, önüne serilen zevklerden hoşlanmaz, yorularak elde ettiği zevkleri tercih eder.
Alain

günün fıkrası

Yeni zengin

Arap zenginlerinden biri antikacı dükkanında vazoda çiçekleri gösteren bir "natürmort" tabloyu göstererek sordu:
"Bu nedir?"
Antikacı iftihar eden bir gülümseme ile.
"Bir Van Gogh" dedi.
Göbekli müşteri resme bir daha bakarak, yavaşça yanıtladı:
"Yaaa... Halbuki ben menekşe sanmıştım."

Laflama

* Eti senin, kemiği benim. Derisi konusunda ihtilaf var!
* Erkeklerin çoğu kendine, tarot falı açan kadın yerine, börek açan bir eşi yeğler!
* "Kral Çıplak" sözü aslında, kral niyeti bozmuş kendinizi sakının anlamına gelmiyor mu?
* Herkesin iftihar edeceği bir insan olacağım derken, madaralığımla maytap geçilen bir insan olup çıktım iyi mi?
* Her yerde kar var kalbim senin bu gece... Aç kapıyı, yak sopayı dondum ulan be!
* Bir laptop kadar olamadın bu hayatta Sultan. Keşke laptop gibi dizüstü olsaydın!
İbrahim Ormancı'dan

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI