• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Bilinçsiz kaplıca tedavisine dikkat ERKİN USMAN

Bilinçsiz kaplıca tedavisine dikkat

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.03.2014, 00:00
Gediz Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgür Bozan, kaplıcalardaki tehlikeye işaret ediyor. Bozan, kimilerinin şifa bulmak, kimilerinin de güzelleşmek için termal sulardan ve çamurlardan bilinçsizce yararlandığını söyledi.
Yrd. Doç. Dr. Bozan, çoğu kişinin de ağrılarından kurtulmak için eş dost tavsiyesiyle kaplıcalara gittiğini, özellikle kronik rahatsızlığı olanlar ile yaşlıların çeşitli risklerle burun buruna geldiğini dile getirdi. "İyileşmek ya da ağrılarınızdan kurtulmak isterken sağlığınız daha da bozulabilir" diye uyaran Gediz Üniversitesi Öğretim Üyesi, şu bilgileri verdi: "Çeşitli mineraller, gazlar içeren sıcak kaplıca suları, doktor önerisiyle ve fizyoterapist kontrolünde uygulandığında ancak romatizmal hastalıklar, dejeneratif eklem hastalıkları (kireçlenmeler), bel-boyun ağrıları ile ortopedik, nörolojik hastalıklarda faydalı olabilir. Bu yararın uzun sürmesi için de kaplıca tedavisi sonrası fizyoterapist tarafından planlanan egzersiz programının uygulanması gerekir."
* * *
"Kulaktan kulağa yayılan bilgilerle kaplıcalara gidilirse birçok sağlık sorunuyla karşı karşıya kalınabilir, hayati risk bile ortaya çıkabilir" diyen Yrd. Doç. Dr. Özgür Bozan, doktora danışmadan kesinlikle kaplıca tedavisi görmemesi gerekenleri şöyle açıkladı: Ağır kalp-damar, akciğer, böbrek, karaciğer hastalıkları olanlar, akut enfeksiyon geçirenler, organ yetmezliği çekenler, kanser, diyabet (şeker) ve hipertansiyon (yüksek tansiyon) rahatsızlığı bulunanlar ile yaşlılar.

Alsancak'ta heyecan

Türkiye'nin simgesi İzmir, İzmir'in vitrini Alsancak, Alsancak'ın kalbi Kültür mahallesidir. Bu mahalle çağdaşlık, gelişmişlik, çok seslilik, entelektüel düzey ve sosyal canlılık açısından, kentimizin temel göstergesi ve çekim merkezidir.
Ve, bu mahallenin muhtar adaylarından Nilgün Güney diyor ki:
"Yerel ve merkezi yönetimlerle, mahallemizin daha yaşanır olması ve sakinlerinin mutluluğu adına, iletişim ve işbirliği olanakları yaratmak ilk hedefimizdir."
İşte Nilgün Güney'in hedeflerinden bazıları:
* "Kültür Mahallesi Stratejik Planı" çıkarılacak, yerel ve merkezi idarelerle paylaşılarak, gereğinin yapılması sağlanacak.
* Mahallenin her sokağında, sorunları, talep ve dilekleri izleyecek bir "Sokak Sorumlusu" belirlenecek, periyodik "Sokak Toplantıları" yapılacak.
* Mahalle sınırları içindeki tüm dernek, vakıf, kulüp gibi yapılanmalarla ilişki kurulacak, temsilcilerinin katılımıyla "Kültür Mahallesi Danışma Meclisi" oluşturulacak.
* Kültür Mahallesi Çocuk Meclisi ve Kültür Mahallesi Gençlik Meclisi, düşünce öneri ve eleştirileriyle, çalışmalarımıza yön verecek.
* "İhtiyar Heyeti"miz seçkin kişilikleri ve uzmanlık alanlarıyla, belirli konularda sorumluluk yüklenecek ve sürekli çalışma halinde olacaklar.
Nilgün Güney ile birlikte çalışacak İhtiyar Heyeti şu üyelerden oluşuyor: İnci Mutluer, Şengül Baysak, Mustafa Dağlık, Rengin Üçel, Demet Kumova, Semra User, Süreyya Yalçın, Nesim Levi.

küpe
Güzel yüzün, düzgüne, allığa, bene, rastığa ne ihtiyacı var.
Hafız

fıkra
Kazanın nedeni

Hakim, sarhoş bir halde kaza yapan Temel'e şöyle dedi:
"Anlaşıldı, kazanın sebebi alkol..."
Temel:
"Sağ ol hakim bey..." dedi ve ekledi:
"Herkes kazanın benim yüzümden olduğunu zannedecekti."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA