• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Çeşme’deki kazılar tarihe ışık tutacak ERKİN USMAN

Çeşme'deki kazılar tarihe ışık tutacak

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.09.2014, 00:00
Avusturya Atom Enstitüsü'nden gelen analiz sonucu kafaları karıştırdı. Çeşme merkezdeki Bağlararası kazısı tarihin henüz bilinmeyen bir kesitine ışık mı tutacak?
Koç Deniz Arkeolojisi Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin yürüttüğü İzmir Projesi çerçevesinde gerçekleştirilen Çeşme Bağlararası arkeolojik kazısı, Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Vasıf Şahoğlu başkanlığında devam ediyor.
Anadolu'nun bilinen en eski şaraphanelerinden birinin de bulunduğu kazılarda ayrıca, günümüzden 3 bin 700 yıl öncesine tarihlenen Çeşmeli atalarımıza ait komple bir mutfak ortaya çıkarıldı.
Kazılar sırasında rastlanılan bir kül tabakası ise analiz için Avusturya Atom Enstitüsü'ne gönderilmişti.
* * *
Fulya Omaç'ın verdiği bilgiye göre; Bağlararası Kazı Başkanı Doç. Dr. Vasıf Şahoğlu, iki yıl önceki kazılar esnasında sur duvarının dışında beyaz bir hat gibi görünen volkanik bir kül tabakasıyla karşılaştıklarını belirterek, "Bu kül tabakası çok önemliydi. Çünkü dönemsel olarak büyük bir olasılıkla bizi Santorini adasındaki volkanın patladığı döneme götürecekti. Santorini volkanının patlaması arkeoloji dünyasında çok önemli bir doğa olayı. Çünkü bütün Akdeniz'de insanlık tarihi boyunca, izleri çok geniş bir alanda izlenebilen tek doğa olayı bu. Düşünün ki bir volkan patlıyor, lavları havaya püskürüyor. O lavların külleri de Akdeniz'in üzerine iniyor. Dolayısıyla bu kül tabakası burada da bulunsa, Mısır'da, Kıbrıs'ta, Yunanistan'da da bulunsa hepsi bize o günü / o haftayı gösteriyor. Arkeolojik kazıda bu çok önemli, kesin bir veri çünkü" diye konuştu.

siyasetten
ANAP'a İzmir damgası

Türk siyaset hayatında bir döneme imzasını vuran Anavatan Partisi'nde "yeniden doğum" sancıları yavaş yavaş kendini gösteriyor.
İlk kımıldamalar İzmir'den.
ANAP'ın İzmir toparlanmasını yönetenlerin başında Doğan Erdin, Ekrem Beşerler, Ulus Özbek var.
Üçü de Özal döneminin aktif gençlerinden...
ANAP'ın Genel Başkanı İzmir'den çok umutlu. Partinin Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan yardımcısı Kazım Kumpasoğlu da İzmir'den.
***
ANAP'ın Parti Meclisinde görevli İzmirliler de şöyle: Doğan Erdin, M.Ali Önal, Nuri Talat Demre, Sinan Başoğlu, Filiz Aslan, Tayfun Tunca, Okan Niğdeli, Kazım Kumpasoğlu.
ANAP'ın İzmir'de örgütlenmesini yöneten Doğan Erdin İzmir'in 8 ilçesinde ciddi faaliyet gösterdiklerini söylüyor ve ekliyor: "Bu ilçelerimiz Karşıyaka, Bornova, Konak, Karabağlar, Buca, Güzelbahçe, Seferihisar, Urla ve Karaburun'dur."

hayattan
Kral'ın acı günü

Türk futbolunun simge isimlerinden Fenerbahçe'nin eski gol kralı futbolcusu Osman Arpacıoğlu'nun kayınpederi, İzmir'in 1990'lı yıllardaki Vali Yardımcılarından Ahmet Şefik Ergin, Karşıyaka'da vefat etti. Ergin'in cenazesi Soğukkuyu Kabristanı'nda toprağa verildi. Osman Arpacıoğlu ve Ergin Ailesine başsağlığı dileriz.

küpe

Çirkin kralların saadeti, halkın felaketidir.
Vavuengras

laflama
"Sen daha iyilerine layıksın" diyen bir kadına "Orası muhakkak ama buluncaya değin seninle idare edeceğim. Sap gibi boşta kalmak istemem" demek gerek!
* Her yol Roma'ya çıkar sözü doğrudur belki. Ama Roma'ya gidecek bir otomobil çok benzin yakar be...Altından kalkamazsın hacı!
* Sakla samanı. Saman altından su yürütürsün!
* Ben sana vezir olamazsın demedim oğlum. Vezir parmağı tatlısı yapamazsın dedim!
* Hani ense yapmak kaytarmak demektir ya. Peki kalantor zenginlerde mi hep kaytardığından enseleri hep kalındır? Bu işte bir mantık hatası var yani!
İbrahim Ormancı'dan

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA