• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Ayvalıkta bir İspanyol ERKİN USMAN

Ayvalıkta bir İspanyol

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.11.2014, 00:00
Adı, Anna Gomez De Pablos.
1964 Madrid doğumlu.. Madrid'te 'Sosyoloji' okumuş. Ama bitirmemiş..
İspanya İç Savaşı'nda çok insanın öldüğü herkesin malumu..
1950'li yıllara kadar yaşanan ekonomik kriz, azalan nüfus, doğum kontrolunun yetersizliği İspanya'da nüfus patlamasına yol açmış.
O nedenle olsa gerek Anna Gomez'ler 7 kardeş..
Bayan Gomez Ayvalık'ı mekan tutmuş kendisine.. Macaron'da rengarenk bir dükkanda tasarım işleri yapıyor. Renkli dünyasını, Ayvalık Belediyesi'nin çıkardığı 'Ayvalık' dergisinde okuyan Recai Şeyhoğlu, Suat Kaçar ile birlikte gitti, görüştü kendisiyle.. Gomez'in 50 yıllık yaşamına kulak verdi.
Anna Gomez, Madrid'te reklam-tasarım işleri yapmış. Mutlu olmamış, bırakmış. Bir arkadaşıyla hediyelik eşya mağazası açmış. Güney Amerika, Kuzey Afrika, Güney Afrika, Asya'da el işi masklar, seramikler, sepetler, kumaşlar alıp İspanya'da satmış.. Daha sonra gümüş işine merak salmış..
***
1994'te İstanbul'a yolu düşmüş. En uygun fiyatların İstanbul'da olduğunu görmüş.. Takı işleri iyi gidince İstanbul'u komşu kapısı yapmış.. İstanbul'a bayılmış..
İspanya'daki dükkanını arkadaşına bırakıp Cihangir'de bir eve yerleşmiş. Türk gümüşünden takılar yapıp Madrid'e göndermiş..
Müteşebbis bir ruha sahip ya... Taksim'de 'Madrid Bar'ı açmış.. Barı, kısa sürede popüler bir mekana dönüştürmüş.. Entelektüeller için bir adres olmuş.. Bu işi tamı tamına 10 yıl yapmış. Yorulmuş ve ülkesine geri dönmüş..
Lakin... İstanbul özlemi onu gene Türkiye'ye sürüklemiş.. Galata'da, şimdiki Türk eşiyle turistik bir mekan açmış; 'Tapas Bar'.. Yıllarca da bu işi yapmış.. 2006'da Ayvalık'ı görünce çok beğenmiş ve burada bir ev almış.. İşletmeciliği depreşince Cunda'da bir İspanyol Lokantası açmış. İyi de iş yapmış..
***
Kazancının kiraya gittiğini görünce lokantayı bırakıp dördüncü yılında İstanbul'a dönmüş.. Eşiyle birlikte gene restoran işletmeciliğine başlamış.. İşyerinin Taksim'de olması nedeniyle talihsizlik yaşamış.. Taksim Gezi Parkı Olayları, bitmez tükenmez yol çalışmaları işi sekteye uğratmış. Geçen yıl Ayvalık'a dönüp kendini dinlemeye başlamış.. Bu arada sigarayı bırakmış.. Ayvalık'ta huzuru yakalamış..
Fakat boş durmak sıkmış onu.. Macaron'da bir dükkan kiralayıp seramik tabaklara, toprak çanaklara, özel tasarlanmış aynalara, masalara, sandalyelere, sehpalara ve koltuklara yaratıcılığını kullanıp apayrı bir güzellik katmış..
* * *
Şeyhoğlu, ''Yasımı yutacaksın'' romanını okuduktan sonra Madrid'e gitmeyi planlıyordu. Artık, Madrid'i ona anlatacak bir rehber şimdi elinin altında.. Hem de Türkçesi çok iyi bir İspanyol rehber...
Bu arada çok kaliteli bir dergi çıkaran Ayvalık Belediyesi'ni de kutluyoruz.

kentten
İzmir, Güneş'i konuşacak

19-21 Kasım 2014 tarihlerinde İzmir'de gerçekleşecek SOLARTR 2014 Konferansı için geri sayım başladı. Konferansın Bilim Kurulu Başkanı Bülent Yeşilata; konferansa Türkiye'den yoğun katılım olmasının yanı sıra, üç kıta ve 15 ülkeden uluslararası düzeyde katılımın da olduğunu belirterek, "Kamudan sanayiye, üniversitelerden kamuoyuna konferansa çok yoğun ilgi var. Bu bizim için çok önemli, güneş artık daha çok konuşulacak" dedi.

küpe
Aşk, altın değildir saklanmaz. Aşkın bütün sırları meydandadır.
Mevlana

günün fıkrası
Büyük fırsat

Otomobil yoldan çıktı, kenardaki uçuruma doğru yuvarlandı. Beye bir şey olmamıştı ama hanım bayılmıştı. Bir başka arabadan tesadüfen bir doktor indi ve bayılan kadını ayıltmak için kadını yanaklarından tokatlamaya başladı.
Koca utanarak doktora sokuldu:
"Lütfen doktor bey, müsaade edin de ben tokatlayayım karımı... Böyle bir fırsatı 25 yıldır bekliyordum."

laflama
* Kadınları anlamakta güçlük çekiyorum. Kocalarıyla konuşacak bir şey bulamazlar iken telefonda arkadaşlarıyla saatlerce konuşabiliyorlar.
* Deveye " Neren eğri?" diye sormuşlar. "Sanki sen çok Doğrucu Davut'sun ulan" yanıtını vermiş!
* İstanbul, Ankara gibi trafik sorunu olan kentlerde, kent merkezlerine girişlerde araçlar para ödeyecekmiş. Bu parlak fikrin sahibinin adı Dumrul'mudur?
* Demokrasi; tıpkı bir sıvıya benzer. Nasıl sıvılar, girdiği kabın şekline alıyorsa, demokrasiler de girdiği beyinlerin şeklini alıyor.
* Badı saba selam söyle o yare... Gecelikle çıkmasın balkona. Adamı hasta etmesin üleeyyyn!
* Haydan gelen huya bu trafikte biraz zor gider!
İbrahim Ormancı'dan


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA