• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

Hangi bağımsızlık?

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 25.03.2010, 00:00
Bazı yüksek yargı üyelerinin hali insanı üzüyor. Anayasa değişikliği paketine tek bir hukuki eleştiri getiremiyorlar, açıkça siyaset yapıyorlar. Gerçek olan şey şudur ki, bizim yüksek yargımız hem demokrasi hem de hukuk yönünden sınıfta kalmıştır. Aslında söyledikleri ve haklı göründükleri bir husus var: "Yargı bağımsızlığı istiyoruz" diyorlar. İşte bunu söyledikleri zaman bir dersten daha sınıfta kalmış oluyorlar: Samimiyet dersinden...
***
Hangi bağımsızlık? Anayasayı ortadan kaldıran 12 Eylül cuntasını ilk kutsayan bu yüksek yargı üyeleri değil miydi?
Hangi bağımsızlık? 28 Şubat'ta otobüslere binip Genelkurmay'da generallerden brifing alan; askerlerden gelen talimatlara göre kararlar veren kimdi? Anayasa suçu işleyenler kimlerdi?
Hangi bağımsızlık? 27 Nisan 2007'de 367 sahtekarlığı Anayasa Mahkemesi'ne gittiği gün mahkemeye bildiriyle müdahale eden askeri sükunetle dinleyenler kimdi? Bugün "yargı bağımsızlığı" diye bağıran beylerin aklına o gün yargının bağımsız olduğu niçin gelmemişti acep?
Hangi bağımsızlık? Adana Cumhuriyet Savcısı Sacit Karasu'yu, 12 Eylülcülerin yargılanmasına yönelik iddianame hazırladı diye, Genelkurmay'ın isteği üzerine, savcılıktan atan, avukatlık mesleğini elinden alan; bu dürüst ve cesur savcıyı 11 yıl süründüren hangi kurumdu ve kimlerdi?
Hangi bağımsızlık? Ya Şemdinli davasında Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'ya yapılanlar? Yoksul ve dürüst bir savcıyı, mahkeme tarafından kabul edilen bir iddianame hazırladı diye meslekten atan kimlerdi? Üstelik zamanın Genelkurmay Başkanı, "O savcıyı atın talimatını ben verdim" demişken, makamlarında pişkince oturanlar, Anayasa'nın 138. Maddesi'ni görmezden gelenler kimlerdi? Hangi kurumun mensuplarıydı askerden talimat alan o yüksek yargıçlar?
Hangi bağımsızlık? Daha geçenlerde HSYK, sürmekte olan bir soruşturmaya müdahale edip savcıların yetkilerini ellerinden almadı mı? O savcıların iddianamesi mahkeme tarafından kabul edilince HSYK üyeleri havaya bakıp ıslık çalmadı mı?
Hangi bağımsızlık? Bir hafta önce bu ülkenin Genelkurmay Başkanı, tüm yargıyı aşağılayacak her şeyi yaptı. Çete kurmaktan mahkemede yargılanan bir subay için, "Ben mahkeme filan dinlemem, generale kefilim" demeye getirdi. Şimdi "yargı bağımsızlığı tehlikede" diyenlerden bir "gık" bile çıkmadı. Çıktı mı yoksa?
***
Evet beyler! Hepimiz Ankara'da yaşıyoruz çok şükür. Biz birbirimizi gayet iyi tanırız. Sizin derdiniz yargı bağımsızlığı filan değil. Askeri darbelerin size sağladığı o korunaklı alanda sadece hukuk adamı olmakla yetinmiyor aynı zamanda siyaset de yapmak istiyorsunuz.
Yürütmeden rol kapmak hoşunuza gidiyor. Sizin derdiniz bağımsızlık değil. Sizi asıl korkutan bu yeni düzenleme ile tarafsız olmak zorunda kalacağınız gerçeğidir. Çünkü siz, "tarafsız olun" diye verilmiş bağımsızlığın kıymetini hiç bilemediniz.
Şimdi hem bağımsız hem de tarafsız olacaksınız. "Hem bağımsız olalım hem de kafamıza göre karar verelim " devri bitti artık.
Bunu anlayın!
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA