• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

"Ali Adnan Başvekil"

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 29.03.2010, 00:00
Son söyleyeceğimi yazımın başında söyleyeyim: 30 Mart 2010 Salı günü saat 21.30'da herkesi TRT-1'de yayınlanacak bir belgeseli izlemeye davet ediyorum. Belgeselin adı, "Ali Adnan Başvekil." Merhum Başbakan Adnan Menderes'i ve Demokrat Parti'yi anlatan bir belgesel film bu. Sanırım 10 bölümlük bir yapıt. TRT'nin yaptırdığı bu belgeselin tanıtım toplantısı perşembe günü Ankara Rixos Otel'de gerçekleştirildi. Gördüğümüz şu ki, bu belgesel hem Adnan Menderes'i yakından tanımak isteyenlere hem de gerçek DP'nin tarihsel anlamı konusunda izleyicilere yepyeni bilgiler kazandıracak.
Belgeselde kullanılan görsel malzemenin birçoğu ilk kez bu belgeselle gün yüzüne çıkıyor. Şu ana kadar gördüğümüz fragmanlar, yönetmen Sait Beypolat'ın birinci sınıf iş çıkardığını gösteriyor. Elbette belgeselle ilgili nihai kararımızı önümüzdeki haftalarda izleyerek vereceğiz.
***
Bu arada Türk bürokrasinin son 30 yılda yetiştirdiği altın adam TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'i bir kez daha kutlamak istiyorum. TRT'de onlarca devrim niteliğinde yeniliğe imza atan bu dürüst ve korkusuz bürokrat, milletin acısı, sevgilisi, başvekili merhum Adnan Menderes'i halkın en doğru şekilde tanıması için çok yerinde bir karar vermiş. Milletin çocukları, milletin adamlarına sahip çıkıyorlar artık. Onların dirisine de onların hatırasına da sahip çıkıyorlar. O güzelim insanı ipe çeken haydutların bugünkü ardılları istedikleri kadar tepinsinler, istedikleri kadar o çirkin avazlarını ortalığa salsınlar; kimsenin umurunda değildir. Görülmüştür ve görülecektir ki, millet yolunda zulme uğrayanlar, acı çekenler ölümsüzdür. Menderes ölümsüzdür. Onun dava arkadaşları ölümsüzdür.
***
Teşekkür etmeyi borç bildiğim bir kişi daha var. TRT-1 Koordinatörü Kürşat Özkök'ün belgeselin oluşumunda ve tanıtımında büyük emeği var. Hayatımda tanıdığım en yetenekli medya yöneticilerinden birisi olan Kürşat Özkök, Genel Müdür İbrahim Şahin'in yanına yakışıyor. Son dönemlerde TRT-1 kalitesinin belirginleşmesinde herhalde Kürşat Özkök'ün payı olmalı. Ben galiba İbrahim Şahin'in görev yaptığı yerlerde neden başarılı olduğunu şimdi daha iyi anlıyorum. Kendi ritmine uyacak, kendi vizyonuna uyum gösterecek kadroları etrafında topluyor, bulamazsa icat ediyor.
***
Diğer yandan "Ali Adnan Başvekil" adlı belgeselin tanıtım toplantısında gözlemlediğim bir iki sahneyi okuyucularımla paylaşmak istiyorum. "Babamı özlüyorum" cümlesiyle sözlerine başlayan Aydın Menderes, salonda bulunan kalabalığı yakıcı bir hüzün kuyusuna yuvarladı sanki.
Herkes hem o güzel insana, o büyük şehide yandı bir kez daha; hem de "babamı özlüyorum" diyen evladın o masum baba özlemine yandı. O gün salonda bulunanlar herhalde hayatlarının en duygulu anlarından birini yaşadılar.
Diğer yandan bu toplantıda şimdiki, "çakma DP"den bir kişi bile yokken hükümet kanadından onlarca milletvekili ve bakan yer almıştı. Hükümet adına konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, her zamanki dürüstlüğü, samimiyeti ve büyük hitabeti ile rahmetli Menderes'i tarihsel mevkiine oturttu. Bülent Bey'in, "Bu millet onun devamıyız diyen herkesi iktidar yaptı" sözü, aslında Menderes'i istismar edenlerle gerçekten onun yolundan gidenleri açığa çıkarıyordu.
Bülent Arınç'ın hiçbir kompleks duymadan merhum Menderes'in siyasetine ve hatırasına birlikte sahip çıkması, bana göre Türk siyasetinin dününü-bugününü-yarınını yerli yerine oturtan sağduyulu bir yaklaşımdır ve de gereklidir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA