• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

İtirazcılar ne kadar dürüst?

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.04.2010, 00:00
Bugün anayasa değişikliği paketine itiraz edenlerin en önemli ortak noktası, neredeyse tamamının 27 Mayısçı olmalarıdır. Bu kişiler, üzerinden onca yıl geçmesine ve millet tarafından nefretle anılmasına rağmen 27 Mayıs'a asla laf söyletmezler.
Bu nedenle 27 Mayıs'ı kutsarken 12 Eylül'ü suçlarlar. 90 yaşındaki Kenan Evren'i asmak için can atan bu çevre, 27 Mayıs'ın başbakan öldüren canilerini hala açık gizli savunabilmekteler. Bu denli de iki yüzlü bir karakterle karşı karşıyayız. ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü'nün çok değerli hocalarından Prof. İhsan Dağı, demokrasi karşıtlarına her yazısında ağır bir ders veriyor. 6 Nisan 2010 tarihli Zaman Gazetesi'ndeki köşesinde, bugünün itirazcılarının bizzat kendilerinin ve ağababalarının dün nasıl anayasa yaptıklarını gözler önüne seriyor. Geniş bir alıntıyla sözü İhsan Hoca'ya bırakıyorum:
***
"Öncelikle hepsi 27 Mayıs darbesinin destekçileri. Aralarında DP'den kimseler yoktur. MBK uydurduğu bir yasa ile DP'nin 'icraat ve siyaseti destekleyenlerin' bile Temsilciler Meclisi'ne üye seçilmesini yasaklamış.
Yani, 1957 seçimlerini esas alırsanız, halkın yüzde 48'inin, 1961 seçimlerine bakarsanız (AP ve YTP) halkın yüzde 49'unun temsilcileri yoktur anayasa yapan heyette. Kafadan, halkın yarısının olmadığı bir anayasa yapım süreci işletilmiştir 1961'de. İyi mi?
Temsilciler Meclisi'nde hiçbir DP'li siyasetçi, hatta halktan bir destekçi yokken, 50 CHP temsilcisi vardır. Siyasi partilerle alakasız olması 'öngürülen' il temsicisi 75 kişiden 24'ü eski CHP milletvekilidir. Geriye kalan 51 üyeden 39'u da daha sonra CHP milletvekili veya adayı olmuşlardır (bkz. Osman Doğru, 27 Mayıs Rejimi, 1998). Yani partisiz, tarafsız olması 'öngörülen' 75 kişilik il temsilcilerinden 63 kişi, CHP'lidir. İyi mi?
27 Mayıs sonrası tasfiyeye uğrayan oda, baro, yargı, üniversite temsilcileri de farklı değildir. Bunların temsilcileri de çok büyük ölçüde Kemalistler ile CHP mensuplarından veya sonradan CHP'de aktif siyaset yapmış insanlardan oluşur (Örneğin Oktay Ekşi, Altan Öymen, Ali İhsan Bağış, Fethi Çelikbaş). 9 Mart 1971 cuntasının fikir babası Doğan Avcıoğlu da, CHP kontenjanından Temsilciler Meclisi üyesidir. Bırakın hepsini CHP'nin 'babası' İsmet İnönü vardır 1961 darbe anayasasını yapan Kurucu Meclis'te.
Darbeye fetvalar yazan, DP'lileri yargılatmak için darbecilere, 'onları yargılamazsanız siz suçlu duruma düşersiniz' diye gaz veren anayasa hocaları heyettedir, ama Ordinaryüs Anayasa Profesörü Ali Fuat Başgil, yazdıklarından dolayı Balmumcu'da gözaltındadır.
Bir de Temsilciler Meclisi'nin içinde oluşturulan Anayasa Komisyonu'na bakın; Turan Güneş, Turhan Feyzioğlu, Mümtaz Soysal, Mehmet Emin Paksüt, Muammer Aksoy gibi CHP içinde politika yapmış kişiler."
***
Evet, "uzlaşma" adı altında Türkiye'nin çağdaşlaşmasını mayınlamaya çalışanların dün nasıl anayasa yaptıklarını, bugün ise nasıl iki yüzlü davrandıklarını görün istedim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA