• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

MHP kongresi

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.11.2012, 00:00
Bu haftanın en önemli olayı hiç şüphesiz MHP'nin 10. kongresi. İki aday yarışacak. Adaylardan birisi 15 yıla yakın MHP gibi bir partinin genel başkanlığını yapmış Devlet Bahçeli. Diğer aday ise, hani tabiri caizse, yüce divanlardan geçmiş Koray Aydın.
Kongreye saatler kala MHP'deki görünüm ilginç bir durum kazanmış durumda. çok değil bir ay öncesine kadar MHP kongresini yine Devlet Bahçeli'nin rahat bir biçimde kazanacağı yolunda genel bir kanaat vardı. Ancak geçen zaman herkesi şaşırtacak ölçüde farklı gelişti. Koray Aydın beklenmeyen bir atak yaparak Devlet Bahçeli'yle başa baş bir kongre rekabetinin içine girdi. Şu anda MHP'de bir güç dengesinin oluştuğunu söylemek yanlış olmaz.

Devlet Bahçeli'nin artıları-eksileri

Devlet Bahçeli, MHP tarihinde hep hatırlancak bir isim. Alparslan Türkeş gibi efsane bir liderin hiçbir zaman yüzde 10 barajı üstüne taşıyamadığı MHP'yi genel başkan olarak girdiği ilk seçimde yüzde 18'lere taşıdı ve iktidar ortağı yaptı. Kendisi 1999 seçimlerinde başbakan olabilirdi ama kabul etmedi. Bunun nedeni hala bir siyasi muamma olarak ortada duruyor.
Ancak başarısız bir iktidar tecrübesi, ardından 2002 seçimlerinde baraj altına düşmek gibi gelişmeler MHP'nin siyasi iddialarını ortadan kaldırdı.
Üstelik istifa etme sözü verdikten sonra yeniden geri dönmesi, ulusalcı politikalardan medet umması, ülkücü hareketi toparlamak yerine dağıtması, MHP'nin toplumsal taleplere uygun projeler ortaya koyamaması Bahçeli'nin siyasi kişiliğiyle ilgili tartışmaları da beraberinde getirdi.
Ancak adil olmak gerekirse, Devlet Bahçeli'nin siyasi hikayesi sadece bunlardan ibaret bir negatif nitelik taşımıyor. Devlet Bahçeli aynı zamanda Kürt meselesi gibi konularda takındığı sorumlu tutum ve sergilediği liderlik ile Türkiye'ye büyük hizmetler etmiş bir siyasetçidir.
Diğer yandan Ülkücü gençliği sokaktan ve bir etnik kavganın tarafı olmaktan çekip alması nasıl unutulabilir?

Koray Aydın'ın artıları-eksileri
Şüphesiz cerbezeli bir siyasetçi Koray Aydın. Bir Ülkücü profilinin tüm özelliklerini yansıtıyor. Heyecanlı, sert, aksiyoner. Geçen zamanı iyi değerlendirdiği görülüyor. Dili iyi kullanıyor, hem ülkücü jargona hakim hem de genel kamuoyunun ilgi duyacağı bir dili devreye sokuyor. Yüce Divan tercübesi bazılarını sandığı gibi Koray Aydın'ın zayıf tarafı değil, bana göre güçlü tarafı ve Koray Aydın'da bunu iyi kullanıyor. Niçin zayıf tarfı olsun, adam gitmiş Yüce Divan'da yargılanmış ve aklanmış. Bunun istismarını yapmak büyük haksızlık. Koray Aydın şu ana kadar iyi bir performans gösterdi. Kongreye saatler kala bulunduğu yer bile bir başarıyı ifade ediyor. Ancak Koray Aydın'la ilgili şöyle bir endişe var: Bahçeli'nin ortaya çıkardığı dengeli MHP görüntüsünü bozabilecek, diğer bir ifade ile aktif siyaset adına MHP ve Ülkücü gençliği yeniden sokağa sürecek bir anlayışa sahip olduğu düşünülüyor. "Güçlü bir MHP gençlik kolları oluşturacağım" açıklamaları bu iddia sahiplerinin tezlerini sanki doğruluyor.
Ben Koray Aydın'ı dengeli bir siyasetçi olarak algılıyorum ve kazandığı taktirde MHP'yi bu tür maceralara itmeyeceğini düşünüyorum.

Musavat Dervişoğlu faktörü
Dün Ankara'ya yayılan hava MHP'deki güç mücadelesinin neredeyse eşitlendiği yönündeydi. Eğer böyleyse Musavat Dervişoğlu gibi genel başkan adaylarının kongredeki tutumları çok belirleyici hale gelecek. Musavat Dervişoğlu, örneğin 40 imzayı toplar ve genel başkanlık yarışına katılabilirse, sonucu da belirleyen isim olabilir. O nedenle her iki adayın da Dervişoğlu'nu kollaması gerekiyor. Dervişoğlu belirleyici bir rol kazanırsa kimi tercih eder? Birçok kişi Devlet Bahçeli'yi tercih edeceğini söylüyor. Aslında siyaset bu, hiç belli olmaz.
Sonuç olarak benim MHP kongresine yönelik tahminim şu: Devlet Bahçeli çok az bir farkla tekrar seçilebilir. Koray Aydın 470'e yakın bir oy seviyesine ulaşabilir. Sonuç ne olursa olsun, 10. kongreden sonra MHP'de hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA