• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

Menderes kararı

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 21.12.2012, 00:00
Merhum Başbakan Adnan Menderes'in oğlu merhum Aydın Menderes vefat edene kadar babasının bir cinayet sonucu öldürüldüğünü söyledi durdu.
Ortada ne doğru dürüst mahkeme, ne de doğru dürüst hakimler vardı. "Sizi buraya tıkan kuvvet böyle istiyor" diyen bir hakimden adil bir karar çıkmayacağı ortadaydı. Başbakan Menderes'i öldürmek, varlığını ortadan kaldırmak için bir tezgah kurulmuştu.
Aslında darbecilere bu aklı verenler İstanbul Üniversitesi'nin Hukuk Fakültesi profesörleriydi. Bu profesörlerin başında da Hüseyin Nail Kubalı vardı. Bunlar hukuku, ahlakı, insanlığı ayaklar altına alarak bir yönlendirme yaptılar, darbenin daha ilk günü paniğe kapılan darbecilere, "Bunları mahkeme edin ve ortadan kaldırın, yoksa siz yargılanırsınız" dediler.
Yassıada'da kurulan ve yegane görevi işlenecek bir cinayeti meşrulaştırmak olan mahkemenin fetvasını veren başta Kubalı olmak üzere bu kara cüppelilerdi işte.
***
Sonunda Adnan Menderes'i öldürdüler, ancak tarih müntekimdir ve hiçbir mazlumun kanını yerde bırakmaz, diğer bir değişle hiçbir caninin unutulup gitmesine izin vermez.
12 Eylül'ü yapan generaller duydukları utançtan dolayı 27 Mayıs'ın bayram olarak kutlanmasına son verdiler.
Ardından Merhum Turgut Özal, TBMM'den çıkarttığı bir kararla Menderes ve arkadaşlarına itibarlarını iade ettirdi ve İstanbul Anıt Mezara definlerini sağladı.
Şimdi yapılacak işlem birçok kişi tarafından iade-i itibar ile karıştırılıyor. Şimdi itibar iadesi yapılmayacak, o mesele 1991'de halledildi. Ayrıca bu siyasi bir meseleydi. Şimdi yapılacak olan TBMM kararıyla Menderes hakkında yapılan suçlamaları ve düzmece de olsa mahkeme kararını ortadan kaldırmaktır.
TBMM bunu yapmakla ne elde edilecektir? Her şeyden önce darbecileri, darbecilere destek olanları tarihin ve milletin asla affetmeyeceği tarih kayıtlarına geçirmiş olacak...
Bu kendi başına önemlidir.
Bu arada son günlerde yapılan bir yanlışı da burada yazmadan geçemeyeceğim: Menderes ve arkadaşlarıyla Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının hukuki ve siyasi durumu bir birine benzetiliyor.
Bu esastan yanlış bir mukayesedir.
Deniz Gezmiş ve arkadaşlarına bir iade-i itibar işlemi uygulanamaz. Çünkü bu insanlar banka soygunu, adam kaçırma gibi suçlar işlemişler ve yargılanmışlardır. Ancak onların işledikleri suçlarla aldıkları cezalar arasında orantısızlık vardır. İdam cezası haksız ve adaletsiz bir ceza olmuştur. Burada Deniz Gezmiş ve arkadaşlarına yönelik bir tashihi karar yoluna gidilebilir.
***
Menderes ve arkadaşları hakkında Meclis'in alacağı karar şu bakımdan çok önemlidir: İddialar ve mahkeme kararı geçersiz hale geldiği andan itibaren merhum Adnan Menderes'in bir cinayete kurban gittiği ortaya çıkmış olacaktır. Ortada taammüden işlenmiş bir cinayet vardır ve ondan sonra bu cinayeti işleyen katillerin peşine düşülecektir.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA