• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

Türkiye'nin sorunu bölünememektir!

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.02.2013, 00:00
Evet, Türkiye'nin sorunu gerçekten bölünmek değil, bölünememektir.
Bölünemiyor Türkiye. Belki de kolayca bölünebilse rahatlayacak, bin yıldır beraber kader birliği etmiş insanlar helalleşip ayrılacaklar ve herkes kendi coğrafyasına çekilecek, kendi devletini kuracak.
Bunun yaşanmış çok örneği var yakın tarihimizde.
Soğuk savaş sonrasında Sovyet coğrafyasından birçok yeni devlet çıktı. Ancak asıl bizim durmumuza uyan örnekler Avrupa'dan çıktı. Mesela 1992 yılına kadar Çekoslavakya diye bir ülke vardı Avrupa'da. Bu devleti Çekler ve Slovaklar oluşturuyordu. Sonra oturdular ve efendice anlaştılar, herkes kendi yoluna gitti. Çekler Çek devletini, Slovaklar Slovenya'yı kurdular. Şimdi her iki devlet barış içinde yaşayıp gidiyor.
***
Bu ayrılma faslı Avrupa'da bitmiş gözükmüyor. Sırada Avrupa'nın zengin ülkesi Belçika var. Fransızca konuşan Valonlarla, Felemenkçe konuşan Felemenklerin ortak ülkesi Belçika. Ama artık birlikte yaşamak istemiyorlar, ayrılıp kendi devletlerini kurmak istiyorlar.
Üstelik bugünkü Belçika, Avrupa kıtasının en zengin ülkesi. 30 bin kilometrekarelik küçük bir ülke. NATO'nun ve AB'nin merkezi. Ama fark etmez, buradaki iki etnik halk ayrılmak istiyor. Aynı şey İtalya için de geçerli. Güney İtalya ile Kuzey İtalya, üstelik de büyük çoğunluğu Latin kökenli olmasına rağmen ayrılmak istiyor. Gerçi etnik olmaktan daha çok ekonomik nedenlere dayalı bir ayrılma talebi bu ama sonuçta ayrılma işlemini bir günde tamamlayacak durumdalar neredeyse.
***
Gel gelelim bizim sorunumuz bölünememek olarak çıkıyor ortaya. Oysa biz onlarca yıldır bölünme paranoyasıyla yaşamıyor muyuz?
Hadi diyelim ki Türklerde Kürtlerde bölünmeye karar verdi, bir Allah'ın kulu söylesin, nasıl olacak bu?
Bin yıllık ortak tarih...
Altı milyon Türk-Kürt evliliği...
Onlardan doğan milyonlarca kimlik problemi yaşamayan çocuk...
Kürt nüfusun büyük çoğunluğunun batıda yaşadığı bir Türkiye...
Bunca kültürel ve ekonomik entegrasyon...
Nasıl olacak bölünme?
Nitekim terör liderleri dahi bir bölünme istemiyor.
Ben bir Türk olarak kendi hayatıma bakıyorum, üç arkadaşımdan biri mutlaka Kürt. İkincisinde de ya anadan ya da babadan Kürtlük ilintisi var.
Nasıl bölünebilir Türkiye?
O nedenle önce şu bölünme paranoyasından milletçe bir kurtulalım.
Şu yanlış "Kürt sorunu" lafını da hayatımızdan bir kaldıralım.
Mesele terör sorunudur, kimse de onun çözümünü engellemesin!

İzin talebi
Çok uzaklarda bir yerlere gitmeye karar verdim. Biraz yenilenmeye ihtiyacım var. O yüzden bir haftalık izin rica ediyorum. Bütün okuyucularıma sağlık ve mutluluklar diliyorum. HK.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA