• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

Al-ver tartışması

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 29.04.2013, 00:00
Türkiye'de zaman zaman "Bu nasıl bir ülke" dedirtecek cinsten tartışmalar yapılır. Bu tartışmalardan birini çözüm süreci bağlamında sürdürüyoruz. Çözüm sürecini bir türlü benimseyememiş kesimlerde "PKK'ya ne verdik de silah bırakıyor ve ülkeden çekiliyor" kuşkusu kuvvetli bir refleksi açığa çıkartıyor. MHP'nin siyasi temsilciliğini yaptığı bu kesime istediğiniz analizi yapın, ikna etmeniz imkansız. Onlara göre PKK durup dururken niçin silah bıraksın ve terörden vazgeçsin?
***
Bir başka grup var ki onların hali iyiden evlere şenlik. Bunlar genellikle kendilerine liberal diyen aydın takımı. Ortak bir özellikleri var, neredeyse tamamı eski marksist- komünist örgütlerde yer almış eski tüfekler. Soğuk savaşın bitimiyle birlikte kendilerini gayet akıllıca en korunaklı ve en itibarlı yere konuşlandırdılar, liberal alanın sesi en çok çıkan efendileri oldular. Bu kesimin devletle arasında geçmişten gelen bir hesap vardı ve onlar bu hesabı PKK üzerinden görmeye niyetliler.
Bu nedenle PKK ve A.Ö. onlar için çok değerli. Bu insanlar şunu söylüyorlar: Evet tabii ki barış olmalı ama bu barış Türkiye bir şeyler vermeden olmaz, olmamalı. Peki ne vermeli Türkiye? Bunu açıkça söylemekten çekiniyorlar ama açıkça ima ediyorlar. A.Ö'nün hemen serbest bırakılmasını veya en azından rahata erdirilmesini istiyorlar, diğer yandan Kürtlere hiç olmazsa özerklik verilmesini istiyorlar. Son günlerde bu liberal takım çözüm sürecine gizliden bir muhalefet yürütüyor ve sebebi de yukarıdaki beklentilerinin bu hükümet tarafından karşılanmıyor olması..
***
İşin çok ilginç bir tarafı da şu: Liberallerin devletin vermesini istediği statü cinsinden herhangi bir tavizi PKK ve A.Ö. devletten hiçbir şekilde talep etmiyor. A.Ö'nün 21 Mart açıklaması ortada, orada böyle bir talep yok. Kandil'dekilerin zaman zaman densiz açıklamaları olsa da nihayetinde onlarda "Apo ne derse odur" diyorlar.
İşte tuhaf durum bu. Bir kısım insan "Terör örgütüne hangi tavizi verdik de bunlar terörü bitiriyor?" diye kendine dert ediyor, bir başka kesim ise "PKK'ya hiçbir şey vermeden barış ve çözüm olur mu?" diye çözüm sürecine küsüyorlar, hatta işi "Apo'ya rol veriyorlar ve ona oynattırıyorlar" demeye kadar vardırıyorlar.
Türkiye'de ülkesinin gücüne güvenen ne kadar az insan yaşıyor!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA