• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

Üçüncü köprünün adı "Atatürk Köprüsü" olsaydı

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.06.2013, 00:00
Üçüncü köprünün açılışında Sayın Cumhurbaşkanımız birinci köprünün adının Atatürk Köprüsü olduğunu söylediler. Bir dil sürçmesi olmalı; zira birinci köprünün adı tastamam Boğaziçi Köprüsüdür. Unkapanı Köprüsü olarak bilinen köprünün adı Atatürk Köprüsü'dür.
Cumhurbaşkanımızın sehven yaptıkları bu hata kafamda bir fikrin uyanmasına neden oldu: üçüncü köprünün adı aslında "Atatürk Köprüsü" olmalıydı diye düşündüm. Fikir kafamda olgunlaştıkça büyüdü ve değer kazandı.
Benim önerim her nesneye Atatürk ismi veren ve aslında bir tür Atatürk istismarcılığı yapan anlayışdan çok farklı gerekçelere dayanıyor.
****
Bu ülke büyük köprüler yapmış, bir vefa nişanesi olarak da büyüklerin ismini vermiş. Mesela İstanbul'u feth eden Fatih Sultan Mehmet'in adı 2. köprüye verilmiştir ki itiraz eden bir Allah'ın kuluna rastlamadım.
3. köprüye de tarihin devamlılığı şuuruyla Cumhuriyetimizin kurucusunun adı verilseydi kötü mü olurdu? Kim itiraz edebilirdi buna? Hiç kimse.
Üstelik anlamadığım bir şey şu: bu tür eserlere isim verirken bu kadar acele edilmez; mesela hükümet "biz yaptık, adını siz verin" şeklinde bir kampanya yapabilir ve halka sorabilirdi. Yine istediği ismi verebilir ancak böyle bir toplumsallaştırma iyi olmaz mıydı?
***
Bunlar bir yana, Ak Parti hükümetinin 3. köprüye Atatürk ismini vermemekle çok büyük bir fırsatı kaçırdığını düşünmekteyim. Eğer Hükümet Atatürk Köprüsü ismini verseydi bir hakkın teslimini gerçekleştirmesinin yanı sıra bakın nasıl müthiş bir siyasi hamle yapmış olacaktı:
Başta CHP olmak üzere Hükümeti T.C' yıkmakla suçlayan bütün odakları bir iyot gibi açığa düşüreceklerdi. Bu çevreler neye uğradıklarını şaşıracaklardı.
Hayat tarzını tehlikede görenlerin kafaları iyice karışacak ve belki de bu çevreye mensup birçok insan hükümete haksızlık yaptıklarını düşüneceklerdi.
Ve Başbakan Erdoğan çıkıp bu çevrelere şöyle seslenme hakkına sahip olacaktı:
"Ey onlarca yıldır Atatürk'ün isminin arkasına sığınıp gericiliğin dik alasını yapanlar...
Ey siz gardrop Atatürkçüleri...
Atatürkçülük lafla olmaz, eserle olur!
Atatürk onun ismini istismarla olmaz, onu onurlandırmakla olur!
Bakın bu köprüye:
Bu eser "muasır medeniyet"tir işte."
Böyle bir olay eminim Türkiye'de bir vicdan fırtınası estirir ve gerilimleri aşağıya çekerdi.
Ne yazık ki Hükümet bu fırsatı acelecilik ederek kaçırdı.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA