• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
HÜSEYİN KOCABIYIK

Çözüm Süreci bitti mi?

huseyin.kocabiyik@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.08.2013, 00:00
Terörün bitmesi anlamına gelen Barış Süreci bitti mi? Son günlerde yapılan açıklamalara ve pozisyon alışlara bakarsak Çözüm Süreci'nin esamesi kalmadı ortalık yerde. Diğer bir değişle bu yılın Mart Nevruzunda dalga dalga yayılan iyimserlik havasından eser kalmadı.
Nereden hareketle yapılıyor bu durum tespiti? Konuyla ilgili yapılan iki açıklamaya bakarak elbet. Birinci açıklama terör şefi Karayılan'dan. Ne diyor bu terör çakalı? "Profesyonel gerillayı oluşturuyoruz" diyor. Bu açıklamanın karşısında oturup saf saf "Hani PKK geri çekilecekti, hani silahların yerine fikirler konuşacaktı" demenin bir gereği var mı? Yok tabii ama bu laflardan hareketle "çözüm bitti" yargısına ulaşmak için erken demek istiyorum bir taraftan da.
***
Diğer yandan Başbakan Erdoğan'ın sözleri: "PKK verdiği sözleri tutmadı ve çekilmedi. Kendileri bilirler, terör yaparlarsa cevabını alırlar." Böyle diyor ve bir başka şey daha diyor: "Kürtçe eğitim devlet okullarında da özel okullarda da olmaz." Başbakan'ın bu sözleri çok keskin ve katı bulunabilir ama bence bu sözlerin anlamı şu: Başbakan'ın kafasında çözüm denilen şeyin çerçevesi çok net. Bunu nerden anlıyoruz? Şu sözlerden: "Demokratikleşme konusunda hazırlığımızı yaptık, bir iki sürpriz olabilir."
Anlaşılıyor ki Başbakan, hükümet olarak demokrasi konusunda üzerine düşeni yapacak, ancak etnik şımarıklığın aşırı taleplerini kesin olarak reddedecek.
Şimdi bütün bu karşılıklı sözlerden sonra çözüm süreci devam ediyor demek insana pek gerçekçi görünmüyor değil mi? Ben tam aksine bu işin giderek gerçekçi bir zemine oturduğunu düşünüyorum. Herkesin durumu netleşiyor, PKK'nın barış isteyip istemediği ortaya çıkıyor. Hükümetin çizgiyi nereye kadar çekeceği belirginleşiyor.
***
Çözüm Süreci gerçekçi bir zemine oturuyor derken kastettiklerim şudur:
Türkiye demokratik bir ülke olarak üzerine düşeni yapmaya çalışıyor, demokratik yasaları hazırlıyor.
PKK verdiği sözleri tutarsa demokrasi ve barış iklimi derinleşecek ve Türkiye yeni bir dönemin kapılarını aralayacak.
Ama Türkiye asla PKK gibi bir örgütün oyuncağı da olmayacaktır.
Başka bir çözümü mutlaka bulacaktır.
O çözümün ne olacağını yarın yazacağım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA