• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ÖZKAN BİNOL

Çizmeli Kedi'ye "Fransız" kalmayın!

ozkan.binol@sabah.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.09.2009, 00:00
Yılların Çizmeli Kedi'si yine yeni yeniden küçük büyük herkesi kendisine hayran bırakıyor.
Dünyanın en ünlü masal kahramanlarından biri olan "Çizmeli Kedi" bu kez üç boyutlu bir animasyon filminde karşımıza çıkıyor. Fransız sinemacıların erken davranmasıyla Amerikalı olmaktan son anda kurtulan sevimli kedimizin Türkiye'deki en büyük kozu kuşkusuz M. Ali Erbil'in muhteşem seslendirmesi.

DOSTLAR BAŞINA
Değirmencinin küçük oğlu Pierre'e, sihirli çizmeler giyen ve konuşan, tuhaf bir kedi miras kalır. Pierre, Prenses'e aşıktır. Prensesin ise hayatta iki tutkusu vardır: Dans ve müzik.
Kedi, değirmencinin küçük oğlunun Prenses'in kalbini fethedip onunla evlenmesine yardım edeceğine söz verir. Bu sokak kedisinin tatlı yalanlarıyla altından kalkamayacağı şey yoktur. Bu arada Prenses ile evlenmek isteyen kötü karakterler ise düğüne mani olmak için ellerinden gelen her şeyi deneyeceklerdir.

17'NCİ YÜZYIL
Ünlü edebiyat eserleri her daim sinemanın gözdesi olmuştur. 17'nci Yüzyılda kelimelerle edebiyatta doğan "Çizmeli Kedi" bugün artık üç boyutlu haliyle sinemada boy gösteren bir kahraman. "Uyuyan Güzel", "Kırmızı Başlıklı Kız", "Külkedisi", "Parmak Çocuk" gibi dünyanın en ünlü masallarını kaleme alan ünlü Fransız yazar Charles Perrault'un yarattığı "Çizmeli Kedi" her dönem güncelliğini koruyor. Bunda hiç şüphesiz kedimizin enteresan mizacı büyük rol oynuyor. Efendilikle alakası olmayan bu tatlı serseri beyaz yalanlarıyla da epey iş bitiriyor.

KÜLTÜR MİRASI
Hollywood son yıllarda "Buz Devri", "Madagascar", "Kayıp Balık Nemo", "Shrek" gibi animasyon filmlerle hem hatırı sayılır gişe başarıları elde etti hem de bugünün nesli için masallar üretmeye başladı. "Çizmeli Kedi"yi de "Shrek" serisinin ikincisinde hikayeye Antonio Banderas'ın sesiyle yan karakter olarak dahil etti. Kedimiz filmde diğer karakterlerden rol çalınca "DreamWorks" şirketi de Çizmeli Kedi'nin başrolünde olacağı bir animasyon film projesi için kolları sıvadı.
Hollywood biçim olarak aslına uygun olsa da orijinal masala bağlı kalmayarak bambaşka bir film yapacaktı. Adı aynı olup, kendi farklı olan bir masal kahramanı da aslında gerçeğine ihanet etmiş olacaktı. Bu nedenle Fransızlar erken yola çıkıp hem "Çizmeli Kedi" nin Amerikanlaşmasını engellemişler hem de masalın özünü koruyarak kültür mirasına sahip çıkmışlar.

ERBİL'İN SESİ
Ünlü şovmen M. Ali Erbil'in çok başarılı Türkçe dublajı bile bu filmi izlemek için başlı başına bir neden olabilir. Daha önce "Sherk"in Eşek'inde harikalar yaratan M. Ali Erbil yine unutulmaz bir dublajla kulaklarımızın pasını siliyor. Kedimiz M. Ali'ye çok şey borçlu. Filmin Türkçe seslendirme kadrosunda ayrıca Nilgün Kasapbaşoğlu, Ziya Kürküt ve Belit Özükan gibi son derece değerli isimler bulunuyor. Evet! Bu kedi bildiğiniz üç yüz yıllık Çizmeli Kedi. Hem bugünün çocuklarının onu tanıması hem de gelişen sinema teknolojisinin geldiği son noktayı görmek için bundan daha iyi bir imkan bulunmaz.
İyi seyirler.

Haftanın Filmleri
Yeni
Evimde Uzaylı Var

Pearson ailesi tatil için Maine şehrine gider. Fakat eve vardıklarında, orada yalnız olmadıklarını fark ederler. Dost bir uzaylı o evi önceden keşfetmiştir, ama yanındaki arkadaşları onun kadar iyi değildir ve evi istila etmek istemektedirler. Çocuklar tüm güçleriyle gittikleri evi korumak zorundadır, aksi takdirde yaratıklar onları uzaya gönderecek ve dünyayı ele geçirecektir. "Evimde Uzaylı Var" High School Musical dizisinde gösterdiği performansla küçük yaşta dikkatleri üzerine çeken Ashley Tisdale'in başrolde olduğu eğlenceli bir fantastik macera.

Yeni
İçten Gelen

Grovetown küçük, sakin bir kasabadır, ta ki genç bir çift intihar edinceye kadar. Kasaba bu intiharla sarsılır ama asıl tuhaf ve korkutucu olan intiharların bir salgın gibi yayılmaya başlaması olur. Kasabalılar bu korkunç durumdan kurtulmak için kiliselilerine ve inançlarına sığınırlar. Genç Lindsay kasaba halkı kadar rahat değildir, olanları açıklayabilmek ve engelleyebilmek için bazı cevaplar aramaktadır. Lindsay dini inancı olmayan bir aileden gelen Aidan ile tanışır ve giderek olayların sorumlusunun şeytani ve açıklanamaz bir varlık olduğunu düşünmeye başlar.

Kaçırmayın
Soysuzlar Çetesi

Çok sevdiği ailesinin, Nazi Albay Hans Landa'nın tarafından katledilmesine tanıklık eden Shosanna Dreyfus katliamdan kıl payı kurtularak Paris'e kaçar. Orada sinema salonu sahibi ve işletmecisi olarak yeni bir kimlik edinir. Aynı günlerde Avrupa'nın başka bir köşesinde Teğmen Aldo Raine Yahudi askerler tarafından kurulan bir grubu düşmana karşı misilleme yapma amacıyla organize etmektedir. Raine'ın grubu, Nazi Almanyası'nın önde gidenlerine zarar verme misyonunu üstlenmiştir. Ünlü yönetmen Quentin Tarantino'nun en son harikası olan bu filmi sakın kaçırmayın!



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI