• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ÖZKAN BİNOL

"Vatan Sağolsun"

ozkan.binol@sabah.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.12.2009, 00:00
Şehitlerimiz Jandarma Uzman Çavuş Harun Arslanbey (Adana), Jandarma erler, Onur Bozdemir (Adıyaman), Kemal Pide (Ordu), Ferit Demir (Muş), Yakup Mutlu (Muş), Cengiz Sarıbaş (Giresun) ve Fatih Yonca'ya (Hatay) ithaf ediyorum.
Geçen hafta şehit haberleri ile içimiz yandı, yüreğimiz dağlandı. Gencecik fidanlar vatan uğruna son 'nefes'lerini verdi. On binler terörü lanetledi, analar babalar oğullarının ardından "Vatan sağolsun" dedi. Bu süreç yaşanırken, boğazımda bir yumru, kalbimde derin bir sızı izledim "Nefes/Vatan Sağolsun" filmini. Milyonları sinema salonlarına çeken filmde şehit 'Mehmetçik'lerimizin izlerini sürmek, ruhlarını hissetmek istedim.

KARAKOL HİKAYESİ
Büyük çaplı bir sınır ötesi operasyonun başlamasıyla, telsiz röle istasyonunun bulunduğu Karabal Jandarma Karakolu'nun önemi daha da artmıştır. Çünkü operasyona katılan birliklerin haberleşmesi artık bu röle istasyonu ile sağlanacaktır. Güneydoğu'da Irak sınırına yakın bir ilçedeki Komando Tugayı'nda görevli Yüzbaşı ve emrindeki askerler, tipi ve karla mücadele ederek iki gün süren intikalin ardından karakola ulaşırlar.
Karakolda bulunan Jandarma askerleri ile birlikte geçirdikleri günlerde acıyı, sevinci ve hasreti paylaşırlar; son güne kadar karakolu ve telsizi koruma görevlerini yerine getirmek için mücadele ederler.
Kürt açılımının konuşulduğu ve ardından da şehit haberleriyle hem açılımın, hem de gündemin seyrinin değiştiği şu günlerde "Nefes/Vatan Sağolsun" filmi ayrı bir önem kazanıyor. Çünkü, filmde yer alan karakol ve birlik bir anlamda ülkemizde yaşananlara
ayna tutuyor. Vatani görevini yapmak için Türkiye'nin dört bir yanından gelmiş olan gençlerimiz, Cumhuriyet'in değerlerini korumak, asırlarca huzur içinde yaşayan farklı etnik kökenli insanlarımızın yine birlik, beraberlik ve kardeşçe yaşamasını sağlamak için birlikte hareket ediyorlar.
"Savaşta kazanan taraf yoktur"
İşte sözünü doğrulamak istercesine, hem vatan için şehit olan askerleri birer birey olarak anlatıyor, hem de bu savaştaki ölümlerin kimin için olduğunu sorguluyor. "Nefes" bir şeyleri deşmek yerine, yaşanılanları göz önüne getirmeyi tercih ediyor.
Yönetmen Levent Semerci politik mesajları sert bir dil yerine film boyunca diyaloglara serpiştiriyor. Film adeta bir komutanın şiirsel diyalogları ile başlıyor. Mesela Yüzbaşı'nın seyirciye doğru "Uyursan değerlerini kaybeder gidersin, o değerler yok olduğunda sen de için de yaşadığın toplum da yok demektir; uyursan ölürsün" gibi söylemleri de son derece etkili.
İlk yarıda karakoldaki hayat, erlerin profilleri ve psikolojileri ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor. Yakalanan terörist kız ile filmin temposu artmaya başlıyor. Teröristlerin karakola baskını ile de tempo doruğa çıkıyor. İlk yarıda film "Benim meskenim dağlardır dağlar" kıvamında ilerlerken, ikinci yarıdaki baskın sahnesi ile birden bire seyirciyi koltuğuna çiviliyor.
Zaten film boyunca gördüğümüz her şey bu baskını işaret ediyor. Yönetmen Levent Semerci karakol baskınını son derece gerçekçi bir şekilde yansıtıyor. Baskın sırasında Kürt kökenli askerin öldürülmesi ne kadar doğru, tartışılır doğrusu.

BARIŞÇIL BİR FİLM
Eğer "Hepimiz kardeşiz" mesajı verilmek isteniyorsa filmin finalinde Atatürk büstünü alan iki askerden birisi bu Kürt kökenli asker olmalıydı. Ayrıca baskın sonrasındaki bu sahne sanki silahlı kuvvetlerin son dönemindeki konumuna sanki bir gönderme gibi.
"Nefes" bitmek tükenmek bilmeyen kavganın artık sona erdirilmesi için çekilmiş milliyetçi olduğu kadar barışçıl bir film. Her ne kadar bunca yeni film olsa bile mutlaka vakit ayırıp izleyin.

Haftanın Filmleri
Testere VI
Kült haline gelen "Testere" (Saw) serisinin altıncı filminde Jigsaw'ın öğrencisi Amanda izleyenlerin kanını donduracak yeni oyunlar hazırlar. Testere'nin oyunlarına tabi tutulanları yine ölümcül sınavlar beklemektedir. Rus ruletinden esinlenerek hazırlanan 6 kişilik bir döner düzenek içerisine hapseden Jigsaw bu kez tutsak aldığı kişilerden kendilerini fedaederek arkadaşlarını kurtarmasını ister. Dokuzuncu filmle tamamlanacak olan "Testere" serisinin bu yeni filmini meraklıları kaçırmasın.

Gecenin Kanatları
Yönetmenliğini Serdar Akar'ın yaptığı filmde 12 Eylül darbesinden sonra, anne ve babası polis baskınında gözleri önünde katledilen Gece'nin yaşadığı büyük dram anlatılıyor. Bir intihar bombacısı olan kız ile milli takıma 400 metre koşucusu olmak için çalışan bir atletin yollarının kesiştiği filmde Yusuf ve Gece'nin aşkları dillere destan olur Beren Saat, Murat Ünalmış, Erkan Petekkaya ve Yavuz Bingöl gibi oyuncu kadrosu ile dikkat çeken film sezonun en iddialı yapımlarından. Filmin senaryosu da Mahsun Kırmızıgül'e ait.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA