• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ÖZKAN BİNOL

Atış serbest, gülmek de!

ozkan.binol@sabah.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.09.2010, 00:00
Bol kanlı, vurdulu kırdılı avantür film sever misiniz? Hani şöyle abartının iki üç misli kaçtığı. Ya da " Yok canım daha neler bu kadarı Türk Filmleri'nde bile olmaz" diyeceğiniz. Geçen hafta vizyona giren "Ustura" işte tam bu tarz bir film. Üstelik bu türün en başarılı ismi Robert Rodriguez imzası taşıyor. Bu "B" sınıf filmin Robert de Niro'dan Jessica Albay'a Don Johson'a "A" sınıf bir oyuncu kadrosu mevcut.

KİRLİ İŞLER
"Machete" Meksikalı eski bir polis memurudur ama artık kirli işlerle iştigal etmektedir. Meksika'daki uyuşturucu kartelinin başında bulunan Torrez ile aralarında yaşananlardan sonra Teksas'a kaçar. Orada, Michael Benz adındaki işadamı Senatör McLaughlin'in çok sayıda kaçak göçmeni sınır dışına süreceğini söyleyerek "Machete"den senatörü vurmasını ister ve ona 150 bin dolar önerir. "Machete" bunu kabul eder ve tam işini yapacağı sırada Benz'in adamları "Machete"yi omzundan vururlar. Aslında "Machete" tuzağa düşürülmüştür. Dönen dolapları anlayan "Machete" intikam yemini eder.

SINIR PROBLEMİ
Bu özetten de anlaşılacağı üzere "Ustura/ Machete " haksızlığa uğrayan bir adamın intikam öyküsü. Yönetmen Rodriguez olay örgüsünü ABD ve Meksika arasında yıllardır çözülemeyen sınır problemi üzerine kurmuş. Böylece hem "göçmen" sorununa çomak sokmuş hem de ABD'ninbu konuyla ilgili tutumunu yerden yere vurmuş.Yönetmen Robert Rodriguez ile can dostu Quentin Tarantino'nun "B" sınıfı avantür filmlere düşkünlüğü malum. Rodriguez her filminde bir öncekinden daha da fazla abartıyor. Zaten seyircinin beklentisi de bu yönde. Yani Rodriguez'in filmlerinde atış serbest. Kim kaç kelle götürürseHatta ne kadar çok kan dökülürse bir o kadar makbul. Bu nasıl bir şey demeyin. Çünkü abartmanın topuzu kaçınca vidaları daha çok gevşetiyorsunuz. Siz gevşeyip, gevşettikçe gülmekten ölüyorsunuz.Sonuçte bu tarz filmlerden tek bir beklenti var: Etkilenmek ve heyecanlanmak.
Meksikalı bir süper kahraman, Rodriguez'in yaratıcılığına şapka çıkarttıracak süper bir fikir.
Üstelik "Machete"nin yakışıklılıkla uzaktan yakından hiçbir ilgisi yok.Daima ezilenlerin ve güzel kadınların yanında. Yılmayan, korkmayan, azla yetinmeyi bilen ama filmde "Esas oğlan" olduğunu da hisseden, hissettiren bir kahraman. Rodriguez'in kadınlarının da "Machete"den kalır yanları yok. Şiddet ve kan dolu dünyada neredeyse erkeklere rahmet okutacak kadar gözü karalar.
Robert Rodriguez 1992 yılında çektiği "El Mariachi" filmindeki nevi şahsına münhasır üslubunu burada da sürdürüyor. Çizgi roman tadındaki karakterleri, anti kahramanları, güçlü, güzel kadınları ve susmak bilmeyen silahlarıyla "B" sınıfı avantür filmlere iade-i itibara devam ediyor. "Pulp Fiction"ın yaratıcısı Tarantino ve Rodriguez bir başkasının elinde alelade olabilecek bu malzemeye öyle bir ruh katıyorlar ki, bu filmlerin her biri sanat eserine dönüşüyor.
Yönetmen Rodriguez, 'Ustura/Machete'nin başrolünü pek çok aksiyon filminde 'kötü adam' oynamış olan 'Danny Trejo'ya veriyor. Daha önce Trejo'nun yer aldığı Robert Rodriguez projelerinde lakabı bıçakla ilgili sert karakterler olması da ilginç. Mesela 'Desperado' filminde 'Navajas' (İspanyol bıçağı), 'Günbatımından Şafağa'da 'Razor' (traş bıçağı), 'Çılgın Çocuklar'da da 'Machete' (ustura). Durum böyle olunca da bu filmde başrolü "Danny Trejo" nun alması kadar doğal bir şey olamaz. O da bu fırsatı fazlasıyla iyi kullanıyor. Bu arada Machete'nin bahçıvan olarak malikaneye gittiği sahneye dikkat.
Burada 'Machete'nin April ve annesiyle bir havuz sahnesi var ki, benim koptuğum andır.

Adele'nin olağanüstü maceraları
Fransızların dahi çocuğu Luc Besson'dan fantastik bir macera.Yıl 1912. Adele, amacına ulaşabilmek için sınır tanımayan gözü kara genç bir gazetecidir. Buna Mısır'a gidip oradaki mumyalarla uğraşmakta dahildir. Bu arada, Paris'te, panik yaşanmaktadır. Bir uçan dinozor cinsi olan pterodactyl a ait 136 milyon yaşındaki bir yumurta Ulusal Tarih Müzesinde sergilendiği bölümde bilinmeyen biri tarafından kuluçkalanır. Yumurtadan çıkan kuş kentte terör estirmektedir.Ama yaşamı maceralarla dolu olan Adele için bunlar heyecan sayılmaz.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA