• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ÖZKAN BİNOL

"Daha iyi bir dünyada..."

ozkan.binol@sabah.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 30.04.2011, 00:00
"... Var olmak ya da olmamak. İşte bütün mesele bu." İzninizle sormak isterim: Bugünkü kavgalardan, yabancılaşmadan, ırkçılıktan, intikamdan uzak kim daha iyi bir dünyada yaşamak istemez? Peki, günün birinde "Biri size bir tokat atsa nasıl bir tepkiyle ona karşılık verirsiniz? Muhtemelen büyük çoğunluk "Ben de ona bir tokat atarım" diyecektir. O zaman karşı taraftakinden ne farkınız kalacak? Ya barış? Sadece çiçek çocuklarla anılacak bir nostalji olarak mı kalacak? Sorular, sorular, sorular...

MEDENİYET DEDİĞİN...
En iyi yabancı film Oscar'ını ve Altın Küre'yı kucaklayan "Daha İyi Bir Dünyada" işte bu evrensel sorulara cevap arıyor. Öfke, intikam, affetme gibi duyguları yetişmekte olan iki genç delikanlının ve ailelerinin üzerinden sorguluyor. Yönetmen "Susanne Bier" öyle güçlü bir senaryoya ve öyle sarsıcı bir filme imza atmış ki, aldığı (varsa alamadığı) tüm ödülleri sonuna kadar fazlasıyla hak ediyor. Bu muhteşem filmin konusuna gelince: Christian'ın annesi kanserden öldüğünde babasını, annesinin ölümüne izin vermekle suçlar. Öfke dolu ve hayattan intikam almak ister gibi bir hali vardır. Elias ise okuldaki serserilerin hedef tahtalarından, iyi huylu, barışçıl bir çocuktur. Christian onu koruması altına alır. Elias'ın babası Dr. Anton Danimarka ve gönüllü gittiği Afrika'daki mülteci kampı arasında mekik dokur. Kenya'da şiddetin, haksızlığın, vahşetin son noktasına şahit olan Dr. Anton, hak ve hukukun sağlanamadığı bir yerde ölümle pençeleşen insanları kurtarırken, şiddete karşı intikam ya da affetme ikilemini yaşarken, ailevi problemleriyle de boğuşmaya başlar.
"Daha İyi Bir Dünyada" adeta bir puzzle gibi hikayeler birleştikçe ortaya muhteşem bir başyapıt çıkaran çok katmanlı bir film. İki farklı dünya/iki farklı medeniyet arasında gidip geliyor. Kenya ne kadar canlı ise, Danimarka bir o kadar soğuk. İki medeniyet arasındaki farkı göstermek açısından gayet başarıyla kullanılmış. Fakat durum böyle olsa da film özünden sıkı bir medeniyet sorgulaması yapıyor.
Ve öyle bir sonuca varıyor ki, Batı'nın ısrarla dayattığı medeniyet anlayışının en az üçüncü dünya diye küçümsedikleri ülkeler kadar tehlikeli olabildiği tespitiyle herkesi derinden sarsıyor.

BİR BAŞYAPIT

Verdiği mesajlarla olduğu kadar sinemasal anlatımıyla da olağanüstü başarılı bir film. Tüm oyuncular rollerinde fazlasıyla inandırıcı ama yine de iki delikanlıyı ayrıcalıklı tutmak gerekiyor. Özellikle de Christian... Başrolü oynayan Dr. Anton rolündeki Mikael Persbarndt için kusursuzdan başka bir kelime de bulamıyorum doğrusu. Aynı takdiri "Kardeşler" ve "Düğünden Sonra" filmiyle tanıdığımız Danimarka'nın medar-ı iftharı yönetmen Susanne Bier'e de sunuyorum. Bu olağanüstü film için teşekkürler.
Kendi adıma bu filmi bir iki kez daha izlemek istiyorum. Sizden ricam kırk yıl başı karşınıza çıkacak böylesi bir filmi korsan DVD ve TV ekranında heba etmeyin. Lütfen sinemada, büyük ekranda izleyin. Ancak o zaman kendinizi "Daha İyi Bir Dünyada" hissedeceksiniz.
İyi seyirler.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA