• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞEBNEM BURSALI

Limanda yeni süreç

sebnem.bursali@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.09.2009, 00:00
Türkiye gibi, İzmir ve Ege için de çok önemli kararların alındığı, süreçlerin yaşandığı bir dönemden geçiyoruz aslında. Demokratik açılımla ortaya konan ve Başbakan Erdoğan'ın son bir haftadır New York ziyareti sırasında başta ABD Başkanı Obama ve Rus Lider Medvedev ile 32 Devlet ve hükümet başkanıyla başbaşa yaptığı görüşmelerin içeriği ve yansımaları önümüzdeki günlerde kendini göstermeye başlayacak. Ortadoğu'daki gelişmeler ile Irak ve Suriye ilişkilerine, Ermenistan ile son dönemde ortaya konan "açılım" adımları ve bölgeye yönelik olarak Afganistan'ın yaşadığı son gelişmeler ışığında değerlendirmelerin, liderler düzeyinde yapılmış olması, süreci de olumlu etkileyecektir elbette.
Geçen haftaya damgasını vuran gelişme, İzmir Limanının özelleştirmesiyle ilgili, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın, ihaleyi kazanan konsorsiyumu, imtiyaz sözleşmesini imzalaması için daveti oldu. 28 aylık yılan hikayesine dönen süreçte, sadece İzmir'in değil, Ege ve Türkiye'nin kaybının çok ama çok fazla olduğunu söylemek pek de abartı sayılmamalı. Global-Hutchison-Ege İhracatçı Birlikleri Ortak Girişim Grubu'nun, ihale bedeli olan bir milyar 275 milyon doları ödemesinin, hele ki Deutcse Bank'ın çekilmesinin ardından zora girdiği ve yeni bir başka sürecin başladığı, kulislerin en baş konularından. Bununla ilgili umutlu olan da var, olmayan da. İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, liman özelleştirmesi için en fazla emek verenlerden biri, hatta başında geliyor. Yasal sürecin bu kadar uzun sürmesinin ortaya çıkardığı bunca olumsuzluktan sonra, resmen başlayan devir sürecinin 45 gün içinde gerçekleşmemesi durumuna dikkat çekiyor Ekrem Bey. Konsorsiyumun, ikinci 45 günlük yasal süresi içinde yine bu parayı yatırmaması durumunda ancak, ikinci teklifin değerlendirileceği ve bu da olmadığı takdirde ihalenin yenileneceği gibi bir ihtimalle karşı karşıya İzmir Limanı. Ekrem Bey, bu noktada bizzat devrede olduğunu ve yaptığı görüşmeler çerçevesinde konsorsiyumun limanı devralacağına inandığını öğreniyoruz. İzmir Limanının artık ihracatçıya daha iyi hizmeti vermesi ve hem ekipman hem de personel alımını gerçekleştirmesi için artık bir an önce düğmeye basılmasının zamanı geldi de geçiyor bile.

BAY ARKAS

İşte tam bu sırada, iş dünyasının ve denizciliğin duayenlerinden Lucian Arkas'ın, sürpriz açıklaması gündeme bomba gibi düştü moda deyimle. İhalenin yenilenmesi durumunda, Limana talip olduklarını resmen söyledi Bay Arkas. Bizim, çok önemle not aldığımız ve dikkatle takip edeceğimiz bu açıklamanın ardından önceki gün İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde, gençlerle sohbetinde söylediği her sözün ayrı ayrı not alınmaya değer olduğunu kayda geçirmek isterim. Demiş ki Bay Arkas; "Başarının sırrı, yaptığın işi sevmek. Böylelikle yaratıcı olursunuz. Önce hayal etmekle başlayacaksınız, sonra adım adım ilerleyeceksiniz. Önünüze beş yıllık hedefler koyun ve mesleğinizi de sevdikten sonra analitik olmaya çalışın. Düşünmeye vakit ayırın. asla, hedefi para olarak koymayın. Para, hedef olamaz. para; üründür. Zaten bir işi düzgün yaparsanız karşılığını kasanızda görürsünüz." 5 bin 500 kişiye istihdam sağlayan bir duayenin bu sözlerini, 7'den 70'e herkesin kesip saklaması gerektiğini düşünüyorum. Ve, son sözü yine Bay Arkas'a bırakmak istiyorum: "Patronluk, büyük mesuliyet. Onlar bana değil, ben onlara çalışıyorum. İş hayatı inişli-çıkışlarla doludur. Kimse sürekli tepede kalamaz. O yüzden sizden aşağı düzeyde çalışan insanları ezebileceğiniz gün gelse de, bunu yapmayın..."

KADIN VE CESARET

Yargı alanında karşısında rakip tanımayan muhabirimiz Ali Eyce'nin geçen haftaki haberi, tüm Türkiye'yi tartıştırdı. İzmirli genç bir kadın olan Y.K'nın, kendisiyle zorla ilişkiye giren kocasını mahkemeye vermesi, 7 yıl 4 aya mahkum ettirmesi ve ardından yaptığı "Ben eş'im, eşya değil" sözleri, kadın-erkek herkesi derinden düşündürdü. Kendi adıma, bu kararı alan hakimi, yürekten kutluyorum. Bir kadının bedeninin, nikahlı olduğu kocası tarafından bile sahiplenilemeyeceğini böyle bir kararla ortaya koyduğu ve tüm kadınlara sahip çıktığı için bu tebriğimiz. Ve; bir tebrik de elbette; büyük bir cesaretle bu adımı atan İzmirli Y.K'ya...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA