• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞEBNEM BURSALI

Kadınların İzmir buluşması

sebnem.bursali@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.03.2010, 00:00
Cuma günü gazetemizde benim için çok anlamlı bir buluşma gerçekleştirdik. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla, İzmir'in sanat, siyaset, bürokrasi ve iş dünyasının önde gelen 22 kadınıyla birlikteydik. Birbirinden alımlı ve bir o kadar da başarılı bunca kadınla birlikte hem durum tesbiti yaptık hem de çözümleri konuştuk.
Kısa ama bana göre hayli verimli bu buluşmanın sonunda Türk kadınının toplumun her alanında ve pek tabii ki aile içindeki yerinin günden güne daha iyiye gittiği noktasında uzlaştık. Haber sayfalarımızda detayları okuyacağınız için fazla ayrıntıya girmek istemiyorum. Ama her Anadolu'ya gittiğimde gördüğüm potansiyelle moralim nasıl yerine geliyorsa, bizim gazetenin salonunda birlikte olduğum bu başarılı kadınlarla bir kez daha moral buldum, yarınlara olan inancım daha da arttı.

LİDER KADINLAR
Yazarımız Seda Kaya Güler'in kaleminden bir süredir "Milyar Dolarlara Hükmeden Lider Kadınlar" isimli bir dizi yayınlıyoruz biliyorsunuz. Benim de tanımaktan büyük keyif aldığım Ümran Beba'nın Pepsi-Co'nun Asya Pasifik Bölge Başkanlığı'na getirilmesinin ardından bu fikir olgunlaştı ve 20'yi aşkın güçlü kadının hayatını ve mesajlarını sizlerle paylaştık. Bu dizimiz öyle ilgi gördü ki; bundan sonra haftada bir bu kadınlarla sizleri buluşturmaya devam edeceğiz. Çünkü; toplumda ister evde, çalışmayan kadın olsun, ister öğrenci olsun, ister profesyonel hayata yeni atılan bir genç kızımız olsun ya da isterse girişimci olmak isteyen ancak bunun yolunu veya cesaretini tam olarak bulamayan kadınlar olsun; herkes ve aslında hepimiz için en güzel rol-model kadınlar bunlar.
içlerinde çocuk da yaparım, kariyer de diyen de var; kariyer yaparken aile kurmayı ıskaladım diyen de. Herşey benim için bitti diye umutsuzluga kapıldığımda küllerimden yeniden doğdun diyen de var; küçücük bir sermaye ile yola çıkıp bugün milyon dolarlık şirketlerin sahibi olanlar da. Hepsi ama hepsiyle gurur duyuyoruz.

AMAZONLAR GİBİ
Sanat, siyaset, bürokrasi ve iş dünyasının önde gelen kadınlarıyla birlikte değerlendirme yaparken, elbette kadınların her alanda hakettiği oranda temsil edilmediği noktasında birleştik. Her ne kadar kulağa ilk bakışta hoş gelmese de, siyasetten başlayarak iş alanında kadınlar için belli bir "kota" getirilerek bu oranın artırılabileceği noktasında önemli ölçüde fikir birliği olduğunu gördüm. Bizim gazetedeki Kadınlar Buluşması'ndan çıkan bu noktaya; başta Ankara'daki siyasiler olmak üzere herkesin dikkatini çekmek isterim.
Bir noktayı daha söylemeden geçemeyeceğim. Bizim kadınlar dizimizi hazırlarken; dikkatimizi çeken bir ayrıntı daha oldu aslında. İzmir'den örnekler verdiğimiz ve vermeye devam edeceğimiz başarılı girişimci kadınlar dışında, İstanbul'da veya yurt dışından girişimci kadınlarla yaptığımız görüşmelerde önemli bir bölümünün İzmirli veya Egeli olduğunu da gördük. İzmir'in ve Ege'nin kadınlarının sadece güzel olmadığının, tıpkı İzmir'e ismini veren Amazon kadınlar gibi tuttuğunu koparan, savaşçı ruhlu ve başarılı kadınlar olduklarını da görmekten büyük mutluluk duyduk. İzmirli ve Egeli tüm kadınlar; kendinizle ne kadar gurur duysanız azdır. Beyler; siz de tabii ki...

Bu fırsat kaçmasın
Zamanlama ve planlama her işte önemlidir. Doğru adımlar, ancak gerekli altyapı hazırlandıktan sonra atılabilir... Bucaspor gerçeğinin altında yatan budur. İzmir'in sarı-lacivertli temsilcisi, bugün Süper Lig yarışında Altay ve Karşıyaka'dan bir adım öndeyse, bunun nedeni bulunduğu noktaya adım adım gelmesinden kaynaklanmaktadır.
Düşünün bir kere... İzmir Süper Lig'de 2003-2004 sezonundan bu yana temsil edilemiyor. Altay ve Karşıyaka yıllardır bu özlemi giderme çabasında. Hep o zorlu yarışın içindeler. Üstelik Altay iki, Kaf-Kaf bir kez finalden döndü...
Bu süreçte Bucaspor, hedefe yöneleceği günü sabırla bekledi. O dönemlerde 2. Lig'de mücadele eden Bucaspor, zirveyi değil, yerini korumayı hedefliyordu. Altyapı ve tesis devrimini başlattıktan sonra, hemen Bank Asya 1. Lig'e yükselme, oradan rotayı Süper Lig'e çevirme hayali kurmadı. Bekledi... Seyit Mehmet Özkan'ın, ciddiyetle, profesyonelce ve sabırla yürüttüğü altyapı organizasyonunun oturmasını bekledi. Yani Bucaspor Süper Lig'de besleneceği kaynağı yarattı öncelikle. Sonra sıra sportif başarıya geldi.
Şimdi Bucaspor, Bank Asya 1. Lig'in son 11 haftasına girilirken, ikinci sırada. Yani ilk ikinin direkt olarak Süper Lig'e çıkacağı bu grupta, puan maratonu şu anda sonuçlansa Bucaspor hedefi vuracak.
Hesap ortada... "Lider Karabükspor kesin Süper Lig'e çıkar" yorumunu kabul edersek, ilk 6 içindeki 5 takımdan ikisinin daha Süper Lig bileti alma şansı var. Bu takımlardan üçünün de Bucaspor, Altay ve Karşıyaka olduğu gerçeğini de hesaba katarsak, İzmir belki de Süper Lig'e iki takım birden gönderebilir. En azından bugün İzmir'in Süper Lig'e bir takım gönderme olasılığı, basit bir matematikle yüzde 60'tır. Bunu kullanmak da İzmirlilerin elindedir...
Haydi İzmir, bu fırsat kaçmasın...
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA