• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞEBNEM BURSALI

Büyük zafer ve 9 Eylül

sebnem.bursali@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.09.2011, 00:00
Büyük Türk milletinin kaderi, 30 Ağustos'tan 9 Eylül'e uzanan süreçte emekle, inançla, acıyla ala gururla yazıldı. 30 Ağustos günkü yazımda sizlere işte bu fotoğrafı anlatmaya çalışmıştım; 30 Ağustos'un, sadece bir milletin siyasi kaderinin yeniden yazıldığı, varlığının yeniden kabullenildiği muazzam bir zaferden ibaret olmadığı, aynı zamanda bir ruh olduğunun görülmesi gerektiğini söylemiştim.
Güzel ülkemiz üzerinde oynanmak istenen oyunlara karşı güç ve iman tazeleyeceğimiz bir ruhtan söz etmiş, 30 Ağustos'tan 9 Eylül'e uzanan siyasi ve askeri atmosferi canlandırmaya çalışmıştım...
İşte, 9 Eylül 1922 günkü İzmir'in hali şöyleydi; Kıpır kıpır bir şehir. Tüm sahil boyunca telaştan öte, bir panik havasında kendini atacak bir gemi arayan insanların, bilinçsizce koşuşturduğu bir İzmir.
Uzak diyarlardan, Türk topraklarını işgal etmek üzere gelmiş bir başka ülkenin, zavallı perişan askerlerinin yüzleri kireç gibi, emir-komuta zincirinden kopmuş, ne yapacağını bilemeyen asker giysili insan öbekleri.
Bu fotoğrafın hemen yanında da başka bir fotoğraf; Yanan İzmir'in dumanları arasında pırıltılı yüzlerinde zafer tebessümüyle semaya ellerini açmış Tanrı'ya dua eden insanların İzmir'i idi bu fotoğraf.
Bu mağdur insanlar, o gün, bir milletin talihiyle beraber İzmir'in de talihinin değiştiğini biliyorlardı ve bu nedenle sevinçli bir telaş içindeydiler. Bin yıllık mülk, tekrar eski sahibine iade ediliyordu çünkü. Dumanların arasından gülümseyen, sevinç gözyaşları döken insanlar biliyorlardı ki; Gazi Mustafa Kemal'in ordusu gelmekteydi. Vatanın ordusu, Sarı Paşa'nın ordusu gelmekteydi. Türk ordusu gelmekteydi. Çünkü; O Afyon ovasından ufka bakıp; "Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir ileri" emrini çoktan vermişti.
Sakarya-Dumlupınar-Kocatepe hattında kazanılan zaferin ardından işte bu sözler; Uşak-Kütahya-Alaşehir-Salihli-Akhisar-Aydın-Kemalpaşa-Manisa'ya kadar sürüklenen düşman askerini, 9 Eylül günü saat 11'de alaşağı ederek hükümet konağına Türk bayrağını asmış ve ulusal kahraman Mustafa Kemal beklenmeye başlanmıştı.
15 günde yürüyerek 600 kilometre yol alınmış, savaşılmış ve 150 bin kişilik düşman ordusu yerle bir edilmişti. Askeri zafer, halk zaferi ile kutsandı. Türk'ün gücü, bağımsız ve güçlü Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni getirdi...

İzmir Fuarı
Ne mutlu ki; böylesine bir gurur gününün 89. yılını kutluyoruz. O günkü zaferde emeği geçen başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere herkesi saygıyla anıyoruz ve büyük Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni, bugünkü büyüklüğüne getirme noktasında küçük-büyük katkısı olan tüm devlet adamlarına da minnettarız. İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşu ile birlikte çok özel bir başka kutlamamız var; Atatürk Cumhuriyeti'nin ilk enternasyonel fuarı İzmin Fuarı'nın açılışı dün yapıldı. İktidarı ve muhalefeti ile örnek bir görüntü verilerek gerçekleşen açılış hepimizi memnun etti.
Partner ülke Avuturya ve onur konuğu il olan Denizli ile 10 günlük fuar süresince İzmir'de bulunacak yerli ve yabancı tüm şirket-firma ve ülkeler, İzmir'in başta ekonomik ve sosyal ve kültürel yaşamına renk getirecek kuşkusuz.
İzmir'in simge isimlerinden Sancar Maruflu'nun İzmir Fuarıyla ilgili kaleme aldığı yazı, dünden bugüne fuarın önemini anlamamıza önemli bir katkı yapıyor. İzmir'i küllerinden yaratıp yeniden kuran Atatürk Cumhuriyeti'nin Belediye Başkanı Dr. Behçet Uz'un 1932'de düşmanın yakıp harabeye çevirdiği şimdiki fuarın kurulduğu Kültürpark alanını, 23 ay gibi mucize bir zamanda bugünkü haline getirmesi ile başlayan sürecin, yıllarca 30 gün boyunca İzmir'e ve Türkiye'ye ticari ve ekonomik katkılarının yanında sosyo kültürel katkılarını da unutmamak gerekiyor. Bu yıl fuarın çok önemli bir teması var; Çevre ve Çevre Teknolojileri. Uzay çağında, teknolojinin bu denli ilerlediği bir asırda, çevreye karşı duyarlılığın altının bir kez daha çizilecek olmasını çok anlamlı buluyoruz.

Yeni Asır standına bekliyoruz
Öte yandan; bütün katılımcı firma ve belediyelerin standlarında sergileyecekleri performansları yerinde izlemenizi şiddetle tavsiye ederiz. Ve; son 3 yıldır olduğu gibi bu yıl da Yeni Asır standında size sürprizlerimiz olacak.
Turkuaz City'nin ünlü şovmen şarkıcısı Mikrop Hikmet ile sanatçılar Koray Güler ve Gurubal Enfeksiyon, 10 gün boyunca saat 20.30'dan 23.30'a kadar şovlerı ve muhteşem performansları ile siz Yeni Asır okurlarıyla olacak.
Yeni Asır'ın Sosyal sorumluluk projesi olarak basın sponsoru olduğu; Ege Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi ile birlikte yürüttüğümüz "Tane Tane Kapakları Toplayalım, Adım Adım Engelleri Aşalım" kampanyamız burada da devam edecek. 25 mavi kapak getiren herkese Tansaş'ın çevreye duyarlı bez torbaları içinde diş macunu ve diş fırçası ile Yeni Asır gazetesi hediye olarak verilecek ve engelli arkadaşlarımızı sevindireceğiz.
Yeni Asır TV de, gün boyu canlı yayınlarla, canlı yayın konukları ve sürprizleriyle sizlerle olmaya devam edecek.
Sanatçı Faruk Demir da sanatçı dostları ile Yeni Asır standından hem müzik ziyafeti verecek hem de sohbet imkanı bulabileceksiniz.
Astroloji kraliçemiz Filiz Özkol ile sohbetler ve gazetemiz yazarlarından Seda Kaya Güler'in yönetimindeki kadın dergisi Kırmızı'nın da ücretsiz dağıtımı gerçekleşecek.

Egeli Sabah
Keyifli haberlerimizden sonuncusu, kardeş kuruluş Sabah'ın Egeli ekinin de bugünden itibaren artık siz Egeli okurlarıyla buluşacak olması. Yeni Asır ailesi olarak, Sevgili Ünal Ersözlü yönetimindeki tüm Egeli Sabah ailesini kutluyor başarılar diliyoruz...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA