• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ŞEBNEM BURSALI

Ekonomi İzmir'de yön buluyor

sebnem.bursali@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 31.10.2013, 00:00
İlk olarak 3 Kasım 2008 tarihindeki köşeyazımda yapmıştım çağrıyı; "5. İzmir İktisat Kongresi'nin tam zamanı" diye ve Yeni Asır olarak bu çağrıyı manşetimizden vermiştik. Ekonomide yaşanan dönüşüme işaret edip; İzmir İktisat Kongresi'nin toplanmasının bundan önceki 4'ünden farklı olarak Uluslararası Boyutta olması gerektiğini savunmuştuk. Hatta; Cumhurbaşkanları ve Devlet Başkanları seviyesinde İzmir'de toplanan Ekonomik Forum için buraya gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşerek bu konudaki fikrini sormuş, destek istemiştim aynı tarihte. Cumhurbaşkanı Gül de; Türkiye'nin ve İzmir'in bölgedeki ekonomik gücüne dikkat çekerek "Neden olmasın" sözüyle desteğini ifade etmişti.
Hemen her Ankara ziyaretimde kabinedeki ilgili tüm bakanlar ile görüşerek bu konunun İzmir ve Ege'deki ilgi ve hevesini ve önemini aktardım. Ve; 2020 vizyonunda ekonomik olarak Türkiye vizyonunu en iddialı şekilde ortaya koyan Başbakan Erdoğan ile Ankara'daki bir davette yaptığımız sohbette, bu vizyonun oluşumunda İzmir'de 5. kez toplanacak İktisat Kongresi'nin büyük katkı yapacağıyla ilgili hükümetin inancını da görmüştüm.

YENİ ASIR'IN GÜCÜ
Nitekim; 2009 sonu itibarıyla resmi adımlar atıldı ve nihayet; 11 Şubat 2010 tarihli yazımızda da "Teşekkür" ettiğimiz başta bu konuya büyük destek veren kamu ve özel sektör il temsilcileri ile, dönemin Valisi Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, üniversiteler, Ege'deki diğer illerin Vali ve belediye başkanları, sivil toplum temsilcileri ile Ankara'da Cumhurbaşkanı ve Başbakan başta olmak üzere kabinenin tüm üyeleri, ilgili bürokratlar, dün başlayan tarihi 5. İzmir İktisat Kongresi'nin yapılmasını sağladılar. Her tarihi ve hayati süreçte olduğu gibi, sadece İzmir ve Ege Bölgesi için değil, Türkiye'nin önümüzdeki 10 yıl içindeki ekonomik hedeflerinin tutturulmasında önemli katkı sağlayacağını bildiğim Kongrenin yapılmasında Yeni Asır'ın katkısı ve öncülüğü de böylelikle bir kez daha kayıtlara geçti.

BAŞBAKAN'IN MESAJI

Dün başlayan ve 3 gün sürecek olan 5. İzmir iktisat Kongresi'nin ilk günkü açılış konuşmalarında verilen mesajları tekrar etmek istemiyorum, haber sayfalarımızda uzun uzun okuyacaksınız çünkü. Fakat; özellikle Başbakan Erdoğan'ın ve Dünya Bankası (DB) Başkanı Jim Yong Kim'in verdiği bazı mesajların altının kalın kalın çizilmesi gerektiğini düşünüyorum. DB Başkanı Kim'in; dünya ekonomik sistemi değişir ve dönüşürken ve Türkiye ekonomisi de takdire değer şekilde dönüşürken, Türkiye'nin dünyaya örnek gösterildiğini söylemesi elbette çok önemli. Başbakan Erdoğan'ın da; Cumhuriyet'in 90. Yıl kutlamalarından bir gün sonra 5. kez İzmir'de İktisat Kongresi'nin yapılıyor olmasının önemi kadar, Türkiye'nin ekonomik dönüşümünün demokratik dönüşümünden ayrı tutulamayacağı mesajı da çok önemli. Paris'te yapılacak oylamaya 27 gün kala, İzmir'in EXPO 2020 adaylığına yerelde ve Ankara nezdinde ne kadar önem verildiğinin bizzat Başbakan Erdoğan tarafından tekraren vurgulanması da kayda geçirilmeli. Ve Başkan Aziz Kocaoğlu'nun EXPO adaylığı konusunda yerel yönetim ve merkezi hükümet işbirliğinin İzmir lehine sonuç doğuracağına inancını güçlü şekilde ifadesi de olumluydu.

YENİ ASIR KONGRE'DE
İlki 1923'de Cumhuriyet'in ilanı yılında toplanan İzmir iktisat Kongresi'nin 90. yılında yine İzmir'de yapılmasının anlamının farkında olan Yeni Asır, üzerine düşen görevi yaptı ve ilgili tüm dinamik ve karar vericileri harekete geçirip, her detayla ilgili kamuoyunu bilgilendirerek tarihi Kongre'yi an be an sizlere aktarmaya devam ediyor. Sadece gazetenizden değil, Yeni Asır tv'den de Kongre'yi takip edebilirsiniz. Yeni Asır sadece bununla da kalmayıp, Kongre'nin son günü yani yarın "Ege Medyası Gözüyle İzmir ve Ege Ekonomisi" oturumunda yerini almaya hazırlanıyor. Bölgemizdeki yerel ve ulusal gazeteler arasında sadece Yeni Asır'ın temsil edeceği panelde gazetemiz yazarlarından Ahmet Veli Olgundeniz bir sunum yapacak ve 90 yıldaki ekonomik dönüşümde Yeni Asır'ın tanıklığını özetleyecek. 1 Kasım Cuma günü saat 15.45'te sizi Swiss Otel Karşıyaka Salonu'nunda, ekonomi politikalarına dünden bugüne İzmir ve Ege medyasının katkılarını dinlemeye davet ediyorum...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA