• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

40 yaşında ama 67 ülkeden sorumlu

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.02.2010, 00:00
Ben inanıyorum ki 10 yıl sonra 2020'de kadın yönetici sayısında patlama yaşanacak. Türkler olarak nasıl Coca-Cola'nın başına geçen Muhtar Kent ile övünüyorsak, 10 yıl sonra da büyük şirketlerin bir numarası olacak olan kadın yöneticilerimizle gurur duyacağız.
Aslında şimdi de var övüneceğimiz, tüm genç kızlara örnek olarak göstereceğimiz kadınlar. Onlardan biri de henüz 20'li yaşlarındayken Intel Ortadoğu-Türkiye-Afrika Bölgesi Pazarlama Direktörü olan, gösterdiği başarı üzerine Intel Türkiye Genel Müdürlüğü görevine getirilen ve kısa bir süre sonra Intel Ortadoğu-Türkiye-Afrika Bölgesi Direktörü olan Ayşegül İldeniz.
Sorumlu olduğu 67 ülke var. Aynı zamanda Intel'in tek kadın bölge direktörü ve 12 kişilik Avrupa Yönetim Kurulu üyesi. Ve henüz 40 yaşında.

KADIN KULLANICI
Geçenlerde Ayşegül İldeniz, ekibinden Kurumsal İletişim Müdürü Gaye Kökten, Caretta İletişim'den Meltem Demiryonar ve Genel Yayın Yönetmenimiz Şebnem Bursalı ile birlikte bir yemekte buluştuk.
Ekonomik krizin başladığı ilk dönemde çok etkilendiklerini ama KDV indirimi ile birlikte bilgisayar satışlarının hızlandığını ve sektörün canlanmaya başladığını söyledi.
Özellikle dizüstü bilgisayar gibi kişisel bilgisayar satışlarında büyük bir artış görülüyor. Genelde her evde bir bilgisayar bulunuyor ama evdeki fertlerin de sadece kendilerine ait olan bilgisayarlarının sayısı artıyor.
Ama yine de kadınların bilgisayarla ilişkisi erkeklerin gerisinde kalıyor. Örneğin İntel'in Kasım 2009 yılında ülkemizde yaptığı araştırmaya göre, bilgisayar kullanma oranı erkeklerde yüzde 85 iken, kadınlarda bu oran yüzde 58'e düşüyor.

BİLMEYEN VAR!
Araştırmanın bir başka sonucu da 16-24 yaş arasındaki gençlerin neredeyse tamamının bilgisayar kullanması. Yaş arttıkça kullanma oranı da düşüyor. Söz konusu kadınsa oran daha da düşüyor.
İnternet, gençler için bir yaşam tarzı ama halen interneti hiç duymayan bir kesim de var. Genel kitlenin yüzde 10'u interneti bir yaşam biçimi olarak görüyor. İnternete yabancı olmayan, bu konuda bilgisi olanların oranı yüzde 53. Duymuş ancak çok bilgisi olmayanların oranı yüzde 36.
Araştırmaya katılanların yüzde 19'u bugüne kadar hiç internet kullanmadığını söylemiş. Halen internet kullananların oranı yüzde 71. Kadınların üçte biri ise internete yabancı ve hiç internet kullanmadıklarını söylemiş.
Kadınlar İntel'in ilgi alanlarının başında yer alıyor. Onların hem bilgisayar hem de internetle tanışması için pek çok etkinlikler düzenliyorlar. Kadın ve Bilişim Günleri de bunlardan biri. Yakında daha çok kadına ulaşmayı amaçladıkları bir projeyi başlatacaklar.

NE OLACAK?
Ayşegül İldeniz, çok yakın bir gelecekte bilgisayarsız ve internetsiz bir yaşam olmayacağını söyleyerek kendinden örnek veriyor. Yılın büyük bir bölümü seyahat eden İldeniz'in hayatı küçücük bir dizüstü bilgisayarla uçaklarda, havaalanlarında ve müşteri toplantıları aralarında dünyanın farklı şehirlerinde geçiyor. Hiçbir zaman ekstra bir ofis, sekreter ya da masa olmadan istediği her şeyi bilgisayarında yapabiliyor. "Önemli olan herkesi bu noktaya getirebilmek. O zaman çok verimli bir dünya olacak" diyor.
Ve artık küçük, hafif el bilgisayarları döneminin başladığına değiniyor. Bugünkü dizüstü bilgisayarların küçüğü, cep telefonuyla bilgisayar arasında bir noktada olacak olan bu bilgisayarlar, hayatımızı hızlı bir şekilde değiştirecek. Kadınlar hayata daha aktif olarak katılacak ve bugünkü rol modellerini izleyerek daha iyi yerlere gelecekler.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA