• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Tepeye çıkmanın şartları

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 09.03.2010, 00:00
21 gün süren yazı dizisi süresince hepsi birbirinden başarılı, değerli, önemli kadınlarla tanıştırmaya çalıştım sizleri. Bazılarını zaten tanıyordunuz, bazılarını ismen biliyordunuz, bazılarıyla da yeni tanıştınız. Hepsi bu kadar değil elbette. Onlardan daha onlarca, yüzlerce hatta binlerce var. Ve ne güzel ki sayıları her geçen gün artıyor.
Bundan böyle her hafta onlardan biriyle tanıştırmaya devam edeceğim. Edeceğim çünkü onlar bizim rol modellerimiz. Kızlarımızın, kadınlarımızın örnek alacağı, "Demek ki olabiliyormuş, demek ki bu noktalara gelinebiliyormuş" deyip harekete geçecekleri isimler.
Bu diziyi hazırlamamın sebebi hem yönetim kademesinde kadınların olduğunu göstermek hem de bunun ne kadar önemli olduğuna dikkat çekmekti. Eğer eşitliğe inanıyorsak, demokrasiden söz ediyorsak, bunu gerçekten hayatımızın her alanında görmek istiyorsak kadın ve erkek olarak hayatı paylaşmak ve kadın ve erkek emeğini birbirinden ayırmamamız gerekiyor.

ÖNCE EĞİTİM
Erkek çocukları yetiştirdiğimiz gibi kızlarımızı da önce okutmalı, meslek sahibi edindirmeli sonra evlendirmeliyiz. Her erkek gibi kızların da kolunda bir bilezik olmasına önem vermeliyiz. Kızların çeyizi nakış, dikiş, örtü, tencere, tava olmamalı. Diploma hepsinden daha değerli.
Kariyerlerinin tepe noktasına gelmiş ve daha ileriye gitmeyi hedefleyen bu kadınlarla konuşurken gördüm ki, başarıya giden yol iyi bir eğitimden geçiyor. Bu kadınların ortak noktası çok iyi bir eğitim almaları. Burada en büyük görev ailenin. Gerek anneler gerekse babalar kız erkek ayrımı yapmadan çocuklarını okumak için ellerinden geleni yapıyorlar. Zaten çocuk sahibi olmanın sorumluluklarından biri de bu. Eğer okutmayacaksınız, okutamayacaksanız, bakamayacaksınız niye arka arkaya çocuk doğrulur ki!

AİLE DESTEĞİ

Dolayısıyla başarıya ulaşan kadınlara baktığımızda hepsinin arkasında ailenin desteğini görüyoruz. Anne-baba sonuna kadar kızlarının yanında. Okumaları için ellerinden geleni yapıyorlar. O kızlar da bu özverinin altında kalmıyorlar. Okulu, mutlaka birincilikle veya dereceye girerek bitiriyorlar. Okulun en gözde talebeleriler, vasatın üstündeler yani. Başarılı olmak için vasatın üzerinde olmak şart çünkü. Özellikle günümüzde. O kadar çok genç, o kadar çok lise mezunu, o kadar çok üniversite mezunu var ki. Aralarından sıyrılmak için iyinin de iyisi olmak gerekiyor. Mutlaka yabancı dil bilmek gerekiyor. Bir tane bilmek de yetmiyor, ikinci ve üçüncü de gerekli olabiliyor. Veya geçerli olan az bilinen bir dil. Örneğin Çince!
Bir başka unsur mastır yapmak. Kariyer için bu da olmazsa olmazlardan. O günün trendine uygun, geleceği olan bir alanda mastır yapmak kariyer çabuklaştıran etkenlerden.

KİŞİSEL GELİŞİM
Kısaca kendini geliştirmek de diyebiliriz. Gelişmenin, öğrenmenin sonu yok çünkü. Eksikliği hissedilen her alanda bir kursa gitmek, eğitim almak, kendini geliştirmek çağımız insanının en büyük hobisi. Bir de bunu kariyeriniz için yaptığınızı düşünün.
Tabii bunları yapabilmek için hayat arkadaşının desteğine ihtiyaç var. Sonuçta bu kadın da aşık olacak, sevecek, evlenecek, anne olacak. Evet, hepsini sıraya koyacak belki ama belki de beklemek istemeyecek. Kendini hazır hissettiğinde çocuk doğuracak. İşte o zaman o kadının yanında onu seven, egosu sağlam, kadını engellemeyen, ondan ev işlerini yapmasını beklemeyen, onu iş seyahatine yollamakta bir sakınca görmeyen, onun kazandığı paradan, onun gücündün rahatsız olmayan bir eş gerekecek.
Bu konuya devam edeceğiz...

DÜZELTME
7 Mart 2010 tarihli gazetemizde 'Her kadın liderdir' başlıklı röportajdaki resimaltı bilgisinde Rengin Alpay için Klorak Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı yerine sehven İzmir Kimya Yönetim Kurulu Başkanı yazılmıştır. Düzeltir, okurlarımızdan özür dileriz.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA