• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

"Gelişmişliği kadınlar belirler"

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.09.2010, 00:00
"Başkaları için çalışmak, üretmek, yoktan var etmek ve birey bilincini oluşturmak için çalışmak, benim için bir varoluş biçimi" diyen Suteks Yönetim Kurulu Başkanı Nur Ger, çalışma hayatına 15 yaşında ders vererek başlamış

Gümrük Birliği'ne giriş sürecinin yaşandığı 1994-1996 yılları arasında Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği'nin (TGSD) başkanlığını yapan Nur Ger, TÜSİAD Sosyal İşler Komisyonu Kadın-Erkek Eşitliği Çalışma Grubu Başkanlığı görevini yürütüyor


Ticaretle uğraşan bir ailenin kızı olarak dikiş makinesini 6 yaşında kullanmaya başlayan Nur Ger, ilk diktiği çantaları delik deşik ettiği için 9 yaşına kadar dikiş makinesine yaklaşmama cezası almış. "İki kardeştik ve ailemiz bize iyi bir eğitim vermek istiyordu. Ben Galatasaray Lisesi'ni kazandım ve orada okudum. Bu nedenle benim işle ilgim hiç olmadı" diyerek anlatıyor o günleri.

1986 YILINDA KURDU
Liseyi bitirdikten sonra kazandığı bursla eğitimine Teksas'ta devam etmiş. Boğaziçi Üniversitesi'nde işletme okumak için Türkiye'ye dönen Nur Ger, babasının vefatı nedeniyle hem okuyup hem çalışmış. Bir yandan özel dil dersleri veren, bir yandan da bir ithalat şirketinde sekreterlik yapan Nur Ger, işletme lisansını tamamladıktan sonra bir tekstil firmasında çalışmaya başlamış. Şirketin pazarlama müdürlüğüne kadar yükselen Ger, 1986 yılında Suteks adını verdiği şirketini kurmuş.

YENİ KEŞFEDİLİYOR
* Çalışma hayatına nasıl başladınız?

- Para kazanma olgusu benim için 15 yaşında ders vermekle başladı. Ancak ilk işim üniversite ikinci sınıf öğrencisiyken yönetici asistanlığı idi. Üniversite 3'te profesyonel simültane tercüman olarak hayat atılmıştım ve aynı dönemde ilk şahıs şirketimi kurdum.
* Çalışmak sizin için ne ifade ediyor?
- Her şeyden önce üretkenliği temsil ediyor. Çalışma bireysel değil, toplumsal bir olgu. Başkaları için çalışmak, üretmek, yoktan var etmek ve birey bilincini oluşturmak için çalışmak... Benim için bir varoluş biçimi. Bu düşüncede yalnız değilim. Kurucu üyesi olduğum KAGİDER'in tüm girişimci kadınları da aynı hassasiyete sahipler.
* Kadınsı özellikler eskiden iş hayatında dezavantaj olarak görülürken şimdi avantaj oldu ne dersiniz?
- Kadınların iş hayatına girişini 1. Dünya Savaşı varsayarsak, onbinlerce yıllık insanlık tarihi içinde çok yeni. Dolayısıyla henüz kadınların gerçek çalışma yetenekleri, verimlilikleri, kabiliyetleri ortaya yeni yeni çıkıyor. Kadınsı özelliklerden kastedilenler özenlilik, uzlaşmacı yaklaşım, merhametli olmak, dikkatlilik titiz olmaksa, ben erkeklerde de bu özelliklerin olabildiğini ancak toplumun baskısıyla dışa vurulmadığını düşünüyorum. Çalışma hayatında kadın ve erkek birlikte olduklarında birbirlerini daha iyi anlayacaklar ve değerlerini birlikte kalibre ederek yol alacaklar diye öngörüyorum.
* Kadın yönetici sayısı giderek artıyor. On yıl içinde daha artacağı söyleniyor. Bunu neye bağlıyorsunuz?
- Kadınları çalışma hayatında hem yönetici olarak hem de işveren olarak görmekteyiz. KAGİDER bu amaçla kurulmuş bir dernek. Hedefi maksimum sayıda kadını işveren konumuna getirmek ve mevcutlara destek olmak. Kadınların yönetici ve işveren olarak sayılarının artması kentleşme, eğitim düzeyindeki artış ve ekonomik gelişmeyle doğru orantılı. Diğer bir deyişle istatistiklere dayanarak kadınların iş hayatında olmadığı toplumların daha yavaş geliştiğini gözlemliyoruz. Türkiye önümüzdeki on yılda hızlı büyümeyi hedefliyor. Gelişmişlik endeksinin kalitesini çalışma hayatındaki kadın sayısı belirleyecek.
* Yöneticilik yaptınız. Önemli bir kurumda başkanlık göreviniz oldu. Hangi konularda zorlandınız?
- 1980 öncesinde bürokrasiyle mücadelede zorlandım. Profesyonel hayatımda işimi yaparken zorlandığımı ya da engellendiğimi söyleyemem. Belki de o kadar adanmışlıkla çalışıyordum ki farkında değildim. TGSD'de başkanlık yaptığım süreçte yönetim kurulundan ve sektörümden büyük destek gördüm. Sivil toplum kuruluşlarının devletle uyumlu çalışma deneyimini, Türkiye'nin uluslararası müzakerelerde haklarını nasıl savunması gerektiğini kota müzakereleri ve gümrük birliği kararlarının alınması sürecinde edindim.

HAYALLERİMİN ÖTESİNDE
* Hangi konularda rahat ettiniz?

- İş hayatında varoluş kendini kabul ettirdikten sonra rahatlık getiriyor.
* Gelecekle ilgili hedefler?
- TGSD baskanlığımdan 8 yıl sonra, kurucu üyesi olduğum KAGİDER'in ilk yönetiminde görev aldım. Halen TUSİAD'ın Sosyal İşler Komisyonu Kadın-Erkek Eşitliği Çalışma Grubu Başkanı olarak çalışmaktayım. Çalışanlarımızla birlikte var ettiğimiz Suteks benim hayallerimin ötesinde bir şirket oldu. Bugün sivil toplum örgütlerinde çalışabiliyorsam bunu Suteks takımına borçluyum. Gelecekte işveren ve sivil toplum birikimimi Suteks ve sivil toplum kuruluşu eksenli geliştirmek arzusundayım.

OLMAZSA OLMAZLARI
* İş hayatının sizin için olmazsa olmazları.

- Profesyonellik, özverili olma, takım oyuncusu olabilme yetisi, gelişmiş adalet duygusu.
* Başarıya giden yolda önem verdiğiniz en önemli hususlar.
- Çalışkanlık, kendi hakkını koruyabilme, kararlılık, dirayet, azim, tutarlılık, öngörülü olma.

PATRON DEĞİL KOÇUM
Gümrük Birliği sonrası başkanlığı bırakarak işlerinin başına dönen Ger, stratejisini değiştirmiş ve eğitim programları başlatmış. "Belli bir döneme kadar patron yönetimi vardı. Bugün ise takım yönetimi var ve ben koçum" diyor. Böylece karlılığını artıran Suteks, tüm Avrupa ülkelerine ihracat yapıyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA