• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Av Mevsimi

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 08.12.2010, 00:00
Emniyet amiri kocasını beylik tabancasıyla öldüren 2 çocuk annesi kadın, eve gelen polislere, "Kapı kilitli, kırın" diye seslenmiş.
Bunun anlamı şu demek; adam şiddet yanlısı. Karısını dövüyor. Zaten komşular evden sürekli tartışma ve kavga seslerinin geldiğini söylüyorlar. O gün de tartışmışlar, adam belli kadını iyice hırpalayacak, kaçıp gitmesin diye de kapıyı kilitlemiş, anahtarı da saklamış. Belki de kadını öldürecek!
Biri ölü var ne yazık ki. O da koca. Muhtemelen şiddete artık dayanamayan kadın kocasının silahını eline alarak adamı öldürüyor. Silah sesleri üzerine eve gelen polisler, kapıyı kırıp içeri girdiklerinde meslektaşlarını ölü olarak bulmuşlar.
Haberi okuyunca aklıma hafta sonu gördüğüm Şener Şen, Cem Yılmaz, Okan Yalabık, Melisa Sözen, Çetin Tekindor'lu Yavuz Turgul filmi "Av Mevsimi" filmi geldi. Ve Cem Yılmaz'ın canlandırdığı İdris karakteri. İdris de polis. O da agresif, sinirli, sorunlarını şiddetle çözen biri. Onun da iki çocuğu var. Karısı (Melisa Sözen) adamın psikopatlığına dayanamayıp boşanmış. Boşanmış ama bedelini çocuklarından ayrı kalmakla ödemiş.

PSİKOPAT KOCA

Velayetlerini alan koca çocukları göstermemekle tehdit ediyor karısını. Boşanmalarına rağmen takipte eski karısını. Evinin önünde sabahlıyor, iş yerine gidip uzaktan izliyor, kadına yaklaşan iş arkadaşlarını ölesiye dövüyor, sürekli olay çıkarıyor ve boşanmalarına rağmen eski karısından şüphelendiği için onu öldürmeyi planlıyor.
Bu tür erkekler genelde kadının direnmesinden, kendilerine güç göstermesinden, boyun eğmemesinden hoşlanmazlar. İsterler ki kadın onlara muhtaç olsun, yardım talep etsin, ondan medet umsun. Kadını öldürmek amacıyla gittiği zaman, karısı zayıflık gösterince gardı düşüyor. Hele bir de zaaflarına yenilip sevişince, olanları unutup barışma ve yeniden birlikte olma hayali kurar. Zanneder ki karısı da yumuşamıştır.
Ne var ki kadın unutmamıştır yaşananları. Kocasını da iyi tanımaktadır. Değişmeyeceğini bilmektedir. Bu yüzden de yeniden adamın karısı olmaya niyeti yoktur. Bunun bedeli de ne yazık ki ölümdür. Hayatta kalmasını, İdris'in görev sırasında tedbirsiz davranmasına borçludur. İdris ölür, kadın kurtulur.

MAÇO BİR FİLM
Filmin kahramanı olan üç dedektiften birinin hikayesi bu anlattığım.
Diğer dedektifler daha insancıl, yumuşak ama fark etmez. Filmin kadınlarla bir derdi var. İdris'in ağzından kadınlara olan güvensizlik dile getiriliyor sürekli. Güya "kadına yönelik şiddete karşı" film. Genç yaşta öldürülen bir genç kızın katilinin peşine düşer dedektifler. Kız ailesinden, sevgilisinden şiddet görmüştür, genç yaşta ailesi tarafından satılmıştır. Genç yaşta da öldürülmüştür. Yer yer Hüseyin Üzmez olayını hatırlatır film. Yer yer de Halis Toprak'ın son evliliğini.
Ancak, Türkiye'deki kadınların dramı anlatılırken, filmin genelinde maço mesajlar verilmesine bir anlam veremedim. Bu yüzden de filmi sevemedim. Cem Yılmaz, Akşam Gazetesi'nden Elif Aktuğ'a verdiği röportajda "Maço bir film değil, kadınlar da sevecek" diyor ama yanılıyor. Filmin maçoluğu erkek oyuncuların ağırlıkta olmasından değil, kadına bakışından, kadınları sevmemesinden kaynaklanıyor.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA