• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Sürücülerin yüzde 20'si kadın

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 05.04.2011, 00:00

Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Genel Başkan Yardımcısı Güler Güvenç'ten bir mektup aldım. Son 10 yılda, ehliyet sahibi kadınların iki kat attığını söylüyor Güler Hanım. Ve toplam sürücülerin yaklaşık yüzde 20 sinin kadın olduğunu belirtiyor.
Kadın sürücülerin sayısı az olsa da artıları çok fazla. Bir kere erkeklere göre daha bilinçli ve tedbirli araba kullanıyorlar. Bu bilgiler, emniyet yetkilileri tarafından onaylanıyor. Yolcu güvenliğine önem veriyorlar, araçlarında trafik ve ilk yardım seti bulunduruyorlar, kendilerine, eşlerine ve çocuklarına emniyet kemeri taktırmada ön sırada yer alıyorlar.
"Erkek sürücüler ise daha çok araçlarında zincir, çekme halatı, takoz gibi malzemeleri bulundurmaya özen gösterirken, kadın sürücülerin "GÜVEN" olayına verdikleri önem yadsınamayacak şekilde ortadadır." diyor Güler Güvenç.
Verdiği bilgilere göz attığımızda, ülkemizde araba kullanan kadın sayısının doğudan batıya doğru gidildikçe artmakta olduğunu görüyoruz. Örneğin İzmir'deki sürücülerin yüzde 24'ü kadın. Güvenç'e göre, kentleşme hızı artıkça kadınların trafikteki sayısı da daha çok artacak.

PSİKOPAT ERKEKLER

Tabii hala "araba kullanmak erkek işidir" diyen, azımsanmayacak kadar çok insan var. Ve bunlar hala kadın ve erkeğin eşit olduğunu kabul etmeyen erkek sürücüler. Diğer adıyla kendilerini yenilemeyenler. Bu kişiler tehlikeli zira otomobil kullanan kadınları sıkıştırıp, kaza yaptıran da bu kişiler. Ve bu kişiler "taammüden cinayete teşebbüs" suçu işliyorlar.
Güler Güvenç, "Ülkemizde kadın sürücülerin sayısı arttıkça, trafik kazalarıyla ilgili ilginç tablolar ortaya çıkmaktadır. Örneğin, dikkatli araba kullanan kadınların çoğunluğu, kendi hataları yüzünden değil de, uzmanlarımızın "psikopat" diye adlandırdığı bu erkek sürücüler nedeni ile kaza yapıyorlar."diyor ve devam ediyor:
"Erkek sürücülerin yüzünden meydana gelen kazalarda kadınlar ve çocukları ölüyor, yaralanıyor, araçlar ağır hasar görüyor. Bütün bunlar erkek sürücülerin, evde oturmasını istediği kadının, direksiyon başında, onunla aynı konumda olmasına tahammül edemeyip, adeta çıldırıp ve kadın sürücülere, inanılmaz trafik tacizleri uygulamalarına "suikast" ya da "ölüm tuzakları" desek abartmış olmayız."

TRAFİKTE TACİZ

Psikopat sürücüler kadın sürücülerin yaptığı her şeye sinirleniyorlar. Yavaş gittikleri için, trafik kurallarına, kırmızı ışığa uydukları için. Kendilerince onlara hadlerini bildirmek için, aniden önlerinde duruyor, korna çalıyor ve selektör yapıyor, direksiyonu üzerlerine kırıyorlar.
"Kadın sürücü olarak kent içerisinde veya şehirlerarası yollarda gece ve gündüz trafikte arkadan gelen veya yanda bulunan erkek sürücülerden sözle, elle, sinyal ile korna çalarak tacize uğruyor musunuz?" sorusuna cevap veren 732 kadın sürücünün yüzde 35'i en az beş defa, yüzde 65'i beşten daha fazla tacize uğradıklarını söylemiş. Tacize uğrayan kadınların bir kısmı paniğe kapılarak can ve mala yönelik kaza yapıyor, bir kısmı kısa veya uzun süreli araç kullanamıyor ve bir kısmı da yaşadıkları olumsuzluklara rağmen araç kullanmaya devam ediyorlar.
Uzman doktorların görüşlerine göre, kadın sürücüleri taciz eden erkekler, ailede şiddete ve cinsel baskıya maruz kalan kişiler olarak tanımlanıyor.
Kısacası ülkemizde kadın olmak hele de trafikte kadın olmak çok zor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA