• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Kadın krallığı (1)

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 07.12.2011, 00:00
Burada evlilik denen kurum yok. Bu kadınlara göre gayet gereksiz bir kurum. Neden bütün ömürlerini tek bir erkekle geçirsinler ki?
Toplumda erkek ast ve yetkisiz. Erkekler, ne yaşadıkları evin ne de bölgedeki herhangi bir malın sahibi olamazlar. Sadece kadınlar için çalışabilirler.
Kadınlar, kalacakları yer ile beslenmeleri için gereken yiyeceklerin temininden ve çocukların eğitiminden sorumlular. Ekonominin bekçileri onlar. Ailenin bütün mal varlığı sadece kadınlarda.
Yasal olarak kadınlar her türlü avantaja sahipler. Soyadı vermek, miras almak gibi haklar kadınlara ait.
Kız çocukları anaerkil bu toplumda çok önemli çünkü soyun devamı kız çocuklarla sağlanabilir.
Kulağa ütopik gelen bu notların uygulandığı bir yer olabilir mi dünya üzerinde? Evet var. Çin'de Tibet sınırına yakın Yunnan'daki Loshui adlı bölge işte tüm bunların geçerli olduğu yer. Anaerkil sistemin uygulandığı Mosuo toplumunda 25 bin kişi yaşıyor, kadınlar bu toplumda kral.

COLER ANLATIYOR

Arjantinli gazeteci Ricardo Coler, Mosuolar ile birlikte geçirdiği iki ayı Nemesis Kitap'ın yayınladığı "Kadın Krallığı-Son Anaerkil Toplum" kitabında anlatıyor. Coler diyor ki: "Loshui bölgesindeki Mosuo toplumunda, kadınlar yönettiği zaman nelerin yaşandığı açık bir şekilde görülüyor. Durum basitçe böyle. O ana dek benim için doğal kabul edilen, mantıklı ve arzulanır olan şeyler, onların adetlerini anladığımda beni mat etti. Kadının boyunduruk altına alındığını düşünmek mi? Bu bölgede hayır. Evlenmek isteyen kadınlar? Yok. Babaya saygı duymak? Hangi babaya?" (s. 6)

Erkeklerle ilişkiyi nasıl yaşıyorlar?

Erginliğe geçiş olan başlangıç töreni yapıldıktan sonra, bölgedeki her kadın özel odasına sahip oluyor. Bu, kadınları erkeklerden ayıran önemli bir fark.
Erkekler ortak kullanımlı odalarda anneleri ile beraber yaşıyorlar. Bunun aksine kadınlara özel yerler veriliyor. Yalnız kalıp, mahremiyetlerini yaşadıkları yerler. O yerlere, kadınların hazır oldukları zamanlarda sadece istedikleri erkekler girebiliyor.
Odanın kapısında tahtadan bir askı var. Oraya o gece kendilerini ziyaret etmesi için seçtikleri erkeğin şapkasını asıyorlar. Kapıda asılı duran şapka başka birisinin gelip şansını denememesi için ve kadının meşgul olduğunu, rahatsız edilmek istemediğini göstermek için bir işaret.
Bu aşk bağına ya da aşk birliğine "axia" veya "yürüyen evlilik" diyorlar. Yürüyen evlilik Batı'da bilinen evliliğe biraz olsun benziyor. Herkes kendi evinde yaşıyor. Akşamları erken, randevu veren kadını odasında ziyaret ediyor.
Dikkatli ve sır gibi saklanarak yürütülen bu ziyaretlerin gizli olması ise olağan bir durum. Ailelerin haberdar olmasını önlemek gerekiyor. Ailenin erkek kolunun, hiçbir koşulda, mülkün sahibi olan kadınların seks hayatına dair en ufak bir ima, belirti ya da referansta bulunmaması gerekiyor. Bu yüzden ziyaretler ihtiyatlı bir şekilde, büyükler derin uykuya geçtiklerinde, geç saatlerde gerçekleşiyor...
(...) Kadın her zaman kabul eden durumunda. Erkek kadının evine gitmeli. Bunun aksi tabu sayılıyor. Bu tür ilişkileri yaşamanın hiçbir bağlayıcı yanı yok. Ziyaret gece bitmedikçe bitmiyor ve bu ziyaret birbirini tekrar görecekleri anlamına gelmiyor. (sayfa 20-21)
Devam edecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA