• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Önemli bir yarışma

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.02.2012, 00:00
Yarışmanın sloganı "Her girişimci kadın, kendi hikayesinin kahramanıdır."
"Bugüne kadar o kadar çok kadın iz bıraktı ki bu yarışmaya katılarak, birinci olamadılar ama girişimci olduklarını herkese gösterdiler" diyor yarışmayı düzenleyenlerden KAGİDER'in başkanı Gülden Türktan.
Garanti Bankası'nın KAGİDER ve Ekonomist'le birlikte 6 yıldır sürdürdüğü "Türkiye'nin Kadın Girişimcisi" yarışmasından söz ediyorum. İlk sene 100 kişi başvurmuştu yarışmaya, geçen yıl 5 bin 600 kadın. Bu sene ne olur?
Gülden Türktan, "Bir rakam telafi etmek doğru değil aslında. İster 100 kişi katılsın, ister 5 bin kişi, önemli olan kadının kendisini 'kadın girişimci' olarak görmesi" diyor. Birinci olmasa, hatta yarışmaya katılmasa bile 'kadın girişimci' olduğunun vurgulamasına neden olduğunu söylüyor.
Geçen sene rekor bir başvuru olduğu için bu yıl başvuruda düşmeler olabilir. Aynı kişiler katılmayabilir örneğin. "Biz katılmalarını arzu ediyoruz. Kimin kazanacağı belli olmaz" diyerek herkesi yarışmaya katılmaya davet ediyor Gülden Türktan.

KENDİLERİNİ TANIYORLAR

"Çünkü" diyor, "Kendilerini tanımaları, neler yaptıklarını görmeleri açısından iyi bir fırsat. Günlük iş hayatının temposu içinde dönüp kendimize bakamıyoruz. Yarışmaya katılan kadın, 'Ben ne yapıyorum, niye ben kazanmalıyım, diğerlerinden farkım ne?' diyerek, kendini, pazarlama politikasını, satışını, iş modelinizi ortaya koyuyor."
Her yıl yarışmayı yakından takip edenlerden biriyim, ödül töreninin çoğundu bulunup, kazananları alkışladım, ilk ona girenlerle sohbet ettim. Sonuçlara bakınca çıtanın her geçen gün daha yükseldiğini görülüyoruz. Çok ciddi girişimci kadınlar var yarışmaya katılan. Geçen yılın birincisi Silahlı Kuvvetler'e ısıtıcı, yangın cihazı üreten Forum Mühendislik firmasının sahibi Zeynep Rüstemoğlu'ydu. Küçük girişimcinin şansı ne kadar? Bu soruya da Garanti Bankası Kobi Pazarlama Koordinatörü Esra Kıvrak yanıt veriyor:

HER KADININ HİKAYESİ VAR

"Geçen yıla kadar tek bir kategori vardı; yılın kadın girişimcisi. Gelen başvurulardan yola çıkarak bunu 3'e çıkardık. Gelecek vaat eden ve yöresinde fark yaratan girişimcileri de ekledik. Öyle girişimciler var ki bulundukları bölgenin yapısını değiştirmişler. Veya yeni kurulmuş ama büyümeye müsait bir işletme. Onları da değerlendiriyoruz. Gülden Hanım'ın da dediği gibi bu bir yarışma, bir tane birinci var, işin anlam tarafına bakmak ve bunu öne çıkarmak lazım. Her kadın kendi hikayesinin kahramanıdır. Bu bir toplumsal farkındalık. 'Biz buradayız, bizim de bir hikayemiz var' demelerini istiyoruz. Dolayısıyla herkesin şansı var."
Yarışmanın 20 bin ve 15'er bin liralık ödülü var. Gülden Türktan'a göre ödül sembolik, manevi hazzı daha büyük bu yarışmanın. "Yarışmadan sonra iş imkanları artıyor. Hem özgüvenleri artıyor hem de talep görüyorlar. Geçen senenin birincisi, iş talebinin çok arttığını, yurtdışından bile talep geldiğini söyledi. Hepsinin işlerini büyüttüğünü görmek bizi sevindiriyor" diyor.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA