• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Toplumun erkekten beklentileri

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.02.2013, 00:00
Sevgililer Günü gibi özel günlerde sürpriz yapması, hediye alması istenen tarafın erkekler olarak algılanmasına itirazım var. Evet, özel günleri kutlamayı kadınlar daha çok sever, hatırlar, hatırlanmak ister ama peki kadınlar bu konuda ne yapıyor? Diyelim ki, o gün tanışmalarının yıldönümü. Kadın o günü hatırlıyor ve kutlamak istiyor. Hediye almayı unutmuyor ama bu konuda da ilk adımı her zaman olduğu gibi yine erkekten bekliyor. Örneğin bir restoranda yer ayırtmak veya bir organizasyon yapmak, evde yemek hazırlamak gibi...
Diyeceksiniz ki kadın bunu yapıyor. Çok emin değilim. Kadınların çoğu küçük bir hediye alıp, organizasyonu da büyük hediyeyi de erkekten bekliyor. Kadın, kendisinin erkek için büyük hediye olduğunu düşünüyor zira.

İLLE DE TEK TAŞ
Toplumun beklentileri de burada kadınınkiyle uyuşuyor. Ya da toplumun beklentileri kadını böyle düşünmeye de itiyor diyebilirsiniz. Bakınız Sevgililer Günü'nden önceki reklamlara, kampanyalara, gazete ve televizyonlarda yapılan haberlere. Hep kadınlara alınacak hediyeler ön plandaydı. Başı da mücevher çekiyordu. Sanki her kadının mutlaka bir tek taşı, çok taşı, değerli taşlardan yapılmış takı setleri olması gerekiyor.
Parayı verecek olan erkek, mutlu edilecek olan da kadın. Kadınların hediye istemeleri vurgulanıyor, erkeklerin de bankamatik olmaları.
Psikolog Leyla Navaro, "Tapınağın Öbür Yüzü" adlı kitabında toplumun erkekten beklentilerini açıkladığı bölümde bu konuyu şöyle ele alır:
"Günümüzde erk, parayla eşdeğerdir. Kültürel yozlaşma, diğer nitelikleri gözetilmeden, parasını çekincesizce harcayabilen erkeği 'erkek' mertebesine yükseltebildiği sürece, günümüz erkeği için parasızlık, hayati bir geçim derdinin ötesinde, erkek kimliğinde onarılması güç eziklikler yaratacak niteliktedir."

GERÇEK KUTLAMA

Kadına biçilen davranış ve tutum da şudur: "Maddi gücü ve geliri erkek tarafından temin edilmeli veya aslen öyle olmasa da erkek tarafından temin ediliyormuş gibi görünmelidir."
Beni rahatsız eden de kadınların ve erkeklerin sürekli şikayet etmelerine rağmen bu durumu kabullenmeleri. Erkekler bankamatik muamelesi yapılmaktan şikayetçi, kadınlar da önemsenmemekten, daha doğrusu hediye alınmaya değer görülmemekten. Başta da değindiğim gibi, her ne kadar hatırlanmak önemli olsa da istenen hediye de mutlaka değerli olmalıdır. Kadınların bir çiçek veya sözle yetinmemeleri gerektiği ısrarla vurgulanmaktadır.
Şimdi soralım bakalım, bu Sevgililer Günü'nde kaç kadın ve erkek, sevgili olmalarının mutluluğunu kutladı?


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA