• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Özgür ve bağımsız olmak

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.03.2013, 00:00
Bir kadına kızdığımızda onu aşağılamak için kullandığımız tabirlerin en başta geleninden söz etmek istiyorum. Pazar sabahı gazeteleri okurken, kocamla bir tartışmanın içine düştük zira. Gazetelere yansımış bir olay üzerine yorum yaparken, cinsellikle alakası olmayan bir davranışını "orospulukla" tanımlamasına tepki verince, bugünün konusu da ortaya çıkmış oldu.
Hemen kütüphaneye gidip, kitapları karıştırdım ve bununla ilgili bir veri aramaya koyuldum. Elime her zaman beni aydınlatan uzman-yazarlardan Leyla Navaro'nun 'Tapınağın Öteki Yüzü' adlı kitabı geçince aradığımı buldum.
Navaro, kitabının "Kadınların Bağımsızlık Korkusu= Fahişelik Çağrışımı" başlıklı bölümünde, bu konuya değiniyor ve şunları söylüyor:
"Fahişe tanımı, erkeklerin kadına duyduğu kızgınlığın en sık kullanılan ve en yaralayıcı dışavurumudur. Genç kızların akşam vakti eve, verilen saten daha geç gelmeleri, bir kadının ev ve ailesi dışında bir takım faaliyetlere ilgi duyması veya kocasına karşı gelmesi gibi sıradan nedenler dahi, bu tanımlamayla aşağılanmasına neden olur."

BASKI ALTINA ALMAK
Dilimize öylesine bilinçsizce yerleşmiş ki, yukarıdaki örneklerde olduğu gibi, bir kadını küçük düşürmek veya daha iyi kontrol edebilmek için erkeklerin - ve ne yazık ki kadınların da birbirine karşı kolaylıkla kullandığı başlıca kadın suçlaması ve aşağılaması haline dönüşmüştür.
Nedenine baktığımızda, kadın cinselliğini denetim altında tutmaya çalışmış olan ataerkil sistem anlayışı görüyoruz. Bu anlayış kadınların özgürlüğünü doğrudan cinsel özgürlükle bağdaştırır. O yüzden "özgür ve bağımsız kadın" dendiğinde aklımıza kadının birey olarak özgürlüğü değil, cinselliğini özgürce kullanabilen kadın gelir.
Buna karşılık "özgür ve bağımsız erkek" tanımı aynı anlama gelmez, akla hemen cinsellik gelmez, tam tersine özgür ve bağımsız düşünceyi dile getirme ve yaşamına geçirebilme yürekliliğini gösterebilen erkeği getirir. İmrenilen bir durumdur. Asil, yüce, özenilir, idealist çağrışımlar vardır özgür erkekte, özgür kadındaki gibi küçük düşürüme yoktur.

NİYE SADECE KADIN?

Bu yüzden pek çok kadın özgür ve bağımsız olmak konusunda kaygılara kapılır ve istese de bağımsız yaşamak, bir erkeğe tabi olmadan hayatını sürdürmek, kendini özgürce ifade etmekten kaçınmaya çalışır. Amaç da budur zaten. Kadını baskı altında tutabilmek.
Şimdi de gelelim, para karşılığı cinsellik konusunda neden sadece kadının suçlandığına. Bedenini para karşılığı kullanan kişiye bu ad verilir. Bu erkek de olabilir kadın da. Para karşılığı cinsellik elde etmek aslında aşağılayıcı bir durumdur. Kadın için de erkek için de...
Leyla Navaro, "Aşağılayıcı, rahatsız edici duygulardan arınmanın önemli bir savunma mekanizması yansıtmadır. Yani kendini yaşanan duygudan arındırıp, olduğu gibi karşı tarafa yansıtmak. Böyle bir durumda, cinsellik veya yakınlığı para karşılığı elde etmekten dolayı kendini aşağılanmış hissedenin, yani erkeğin değil de parayı alanın kötü ve aşağılık olduğu anlayışı, aşağılanma duygusundan arınabilmenin önemli bir savunma mekanizmasıdır."
Böylece gerçekte iki kişinin rızası ve katkısıyla gerçekleşen para karşılığı cinsellik, sadece kadının suçlanması ve aşağılanmasıyla sonuçlanır.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA