• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Üniversiteli kadınlar

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 22.05.2013, 00:00
Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği'nin ev sahipliğini yapacağı kongreye, 62 ülkeden 600'e yakın üniversiteli kadının katılması bekleniyor. Kongrenin konusu, "Sürdürülebilir geleceğe ulaşmada kadınların rolü: eğitim, şiddet, kadının insan hakları, kadın ve kentlileşme".
Kongre hakkında bilgi vermek için geçtiğimiz gün basın mensuplarıyla bir araya gelen Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği üyeleri, kendilerini tanıtmak amacıyla yaptıkları "Biz Kimiz" projesinden de söz ettiler.
Dernek 1949 yılında üniversite mezunu olan on kadın tarafından kurulmuş. Kurucular arasında Süreyya Ağaoğlu, Müfide Küley, Pakize Tarzı, Türkan Rado gibi kendi alanlarında ilklere imza atmış kadınlar bulunuyor. Dernek, 1955 yılında Uluslararası federasyona üye olmuş.

15 İLDE 19 ŞUBE

Misyonu, Atatürk ilke ve devrimlerinin ışığında, ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasal alanlarda Türk kadınını güçlendirmek ve ülke gelişimine katkıda bulunmak. Vizyonu, eşit, aktif ve özgür yurttaş olarak tüm karar mekanizmalarında etkin rol alabilen kadınların bulunduğu çağdaş ve demokratik ve laik bir Türkiye için çalışmak.
Derneğin 15 ilde 19 şubesi bulunuyor. 2 bine yakın üyenin yüzde 20'si İstanbul'da. Ankara'da üç, İstanbul ve Antalya'da iki şubenin bulunduğu dernek, daha çok batı illerinde kurulmuş. Üyelerin yaşları 36-65 arasında değişiyor. 25-35 yaş grubunda olanların oranı yüzde 11. Yüzde 74'ü evli, yüzde 43'ünün ise çocuğu yok. Derneğin üzerinde en çok durduğu konu şiddet ve çocuk gelinler.

ŞÖNİMLER YETERSİZ

Dernek başkanı Prof. Dr. Nazan Moroğlu, TÜİK'in 4 yıllık resmi verilerine bakıldığında çocuk gelinlerin sayısının 181 bin olduğunu belirterek, bu sayının azalması için çalıştıklarını söyledi. Hedef şiddetten arınmış bir Türkiye.
Bunun için yasalar önemli ama esas önemli olan bu asanın uygulamaya geçmesi. Bu konuda eksiklerin olduğuna dikkat çekerek Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezleri'nin sayasının çoğalması ve bu merkezlerin alt yapıya kavuşması gerektiğinin de altını çizdi.
Örneğin 15 milyonluk İstanbul'da sadece bir ŞÖNİM var ve bu merkez de Hadımköy gibi şehre çok uzak bir yerde. Pek çok kadının bu merkezden haberi yok, olsa da bulunduğu yerden oraya gitmesi mümkün değil.
Şiddetin aileden başladığını ve çocukların bunu ilk olarak okullarına, arkadaş çevrelerine ve daha sonra kişisel hayatlarına taşıdıklarını gören dernek, çocukların şiddetten uzak tutulması için İl Milli Eğitim Müdürlükleri işbirliğiyle projeler yürütüyor.
Derneğin bir amacı da hem üye hem de şube sayılarını artırmak ve hemen her ilde örgütlenerek daha çok kadına ve çocuğa ulaşmak. Yani size ihtiyaçları var. Daha fazla bilgiyi www.tukd.org sitesinden alabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA