• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Akhisar'ın yükselen değerleri

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 29.10.2013, 00:00
Türkiye'nin en fazla zeytin ağacına sahip ilçesi Akhisar'da düzenlenen 5. Zeytin Şenliği nedeniyle hafta sonunu bu şirin ilçemizde geçirdik. Akhisar'a bu üçüncü gelişim. Transit geçişleri saymazsak ilk kez 2009'da Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçılar Birliği ve Zeytindostu Derneği tarafından düzenlenen hasat şenliği için gelmiştim Akhisar'a ve zeytin hasadına katılmıştım. O zaman 10 milyona yakın zeytin ağacı vardı. Şenliğin en ilgi çeken etkinliklerinden biri olan "helikopter turu"yla Akhisar'ın "deniz"inin yani yemyeşil zeytin ağaçlarının üzerinde uçarak gözümüzle görmüştük bu yeşilliği.
Aradan geçen 5 yıl içinde toplam ağaç sayısı 12 milyona ulaşmış. Bu ağaçlardan üçünü ben diktim! Hasat şenliklerinin bir parçası zeytin fidesi dikimi. 2009'da diktiğim ağaç meyve vermeye başlamıştır bile. Bu seneki ağacım trilye cinsi zeytin oldu. 1,5 yaşındaki fidem, 3 yıl sonra meyve vermeye başlayacak. Ben de tüm Akhisar ve Egeliler gibi kendi zeytinlerimi toplayıp sofralık zeytinimi kendim yapacağım.
12 milyon ağaçtan söz ettim. Bu ağaçlardan elde edilecek zeytin sayısı 110 bin ton.

YEŞİL ZEYTİNİN ALASI

Akhisar'ın zeytin pazarındaki payı Manisa genelinde yüzde 61, Ege ve Marmara genelinde yüzde 17, Türkiye genelinde yüzde 8. Aslında durumu şöyle özetlesem daha iyi: Türkiye'nin yeşil zeytin ihtiyacının yüzde 70'i ve siyah zeytin ihtiyacının yüzde 30'u Akhisar'dan karşılanıyor. Yani Akhisar'ın ve Akhisar zeytinin önemi büyük.
Kaymakamlık, belediye, ticaret ve sanayi odası, ticaret borsası ve ziraat odasının organize ettiği bu yılki hasat şenliğine ilgi de çok büyüktü. Ege'nin birçok oda başkanı, milletvekilleri ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Akhisar'daydı. Birlikte dualar edildi ve ilk hasat yapıldı.
Ama Akhisar deyince akla artık sadece zeytin gelmiyor. Bir de Akhisar Belediyespor var ki, Ege'nin Süper ligde oynayan tek takımı. Üstelik il de değil bir ilçe takımı. Ve ligin en çok dikkat çeken en sürprizli takımı. Geçen yıl Beşiktaş'ı 4-1 yenmesi hala akıllarda. Bu yıl Galatasaray'ın elinden namağlup unvanını alan takım.

LİGİN SÜRPRİZ TAKIMI
Bu haftaki maça kadar evinde hiç puan kaybetmemişti. Son derece zevkli ve çekişmeli geçen maçta da Beşiktaş ile 3-3 berabere kalarak adından yine söz ettiren takım oldu. Skor 3-1 olunca koyu bir Beşiktaş taraftarı olarak "yine aynı sonuç mu olacak?" endişesine kapılmadım değil.
Maçı beraber seyrettiğimiz Zeytindostu Derneği'nin eski başkanı ve Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı konseyi Başkan adayı Mustafa Alhat, "Bu endişeniz bile bizim için önemli. Büyük takımları tedirgin edebiliyorsak ne mutlu bize" dedi ama tüm Aksiharlılar gibi Beşiktaş'ı ellerinden kaçırmaya üzüldü.
Geçen yılki maçta yurtdışındaymış Mustafa Alhat ve alana iner inmez telefonuna gelen mesajda "4-1" skoru görünce maçı Beşiktaş'ın kazandığını sanmış. Bagaj alımına giderken öndeki yolcuların "Akhisar'a bak sen! Beşiktaş'ı nasıl yendiler!" deyince durumun farkına varmış.
Akhisar'ın yükselen değerlerinden biri futbol takımı. Takım Akhisar'ı ve zeytini Türkiye'ye ve dünyaya tanıtıyor, Akhisar'da takımına verdiği destekle kendinin tanıtımını yapıyor.
Takımın iki büyük sponsoru var: Akhisar'ın iki büyük markası Keskinoğlu ve Köfteci Ramiz. Onların da ilginç başarı hikayeleri var. Anlayacağınız Akhisar izlenimlerimiz yarın da devam edecek...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA