• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Ne yapmamalıyız?

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 01.01.2014, 00:00
Sezen Aksu'nun şarkısında söylediği gibi "Masum değiliz hiçbirimiz." Peki, nasıl masum olunur? Masumiyeti kaybetmemek mümkün mü? "Eğer içindeki masumiyete dokunmak istiyorsan, bir çocuğun özelliklerine bak. Uyanıklık, merak, hayranlık duygusu, bu dünyada istendiğine dair bir güven, zamansızlığın o mükemmel huzurunda yaşama hissi. Tüm bebekler bunları hisseder" diyor yaşam gurusu Deepak Chopra. Pek çok kitabı var ve bu kitaplarda masumiyeti bozan "ego" yani "ben" duygusundan bahsediyor. "Bebek büyüdükçe gerçek masumiyet, bozulmamış bir saflık ve tamlık durumunda bekler. Ama ortaya 'ego', yani 'ben' duygusu çıkar. 'Ben'in olması için 'sen' veya 'o'nun da olması gerekir. Egonun doğuşu, ikiliğin doğuşudur. Bu zıtlıkların ve zıtlaşmaların başlangıcıdır da. Aynı zamanda acıların dünyasına adım atış" diyor.

MASUMİYET
Yani büyüdükçe masumiyetimiz kirleniyor. Peki kendimizi iyi hissetmek veya iyi bir insan olmak için ne yapmamız gerekiyor? Yine bebekleri gözlemleyerek devam edelim. Bebeğin merakı onu kendi dışına çektiğinde ne görür? Önce annesinin yüzünü. Bebekler, annelerinin yüzünü otomatik olarak bir sevgi ve ilgi kaynağı olarak görürler. Ancak o, bebeğin dışındaki bir kaynaktır. Her ne kadar anne ve sevgisi kusursuz bile olsa, bu 'Benlik' sevgisi değildir. Yani "Kusursuz sevgiyi ne kadar hasretle ararsanız arayın özlenen şey sadece kimse sahnede görünmeden önceki 'Benlik'tir" diyor yaşam gurusu. Benlikle birlikte de masumiyetin yavaş yavaş yok olduğundan söz ediyor. "Bebek bile içine baktığında anılar girdabı ile karşılaşır. Deneyimler bir daha hiç paylaşılmayacak şekilde kişiselleşirler" diyor.

DÜRÜST OLMAK

Kitabı karıştırırken şu satırlara da takılıyorum. "Masumiyet, üstü örtülmeden önceki doğal durumumuzdur. Üstünü örten şey ise ben-imaımız. Kendimize ne kadar dürüstçe bakmaya çalışsak da, yıllar içerisinde kompleks bir şekilde birbirine geçerek oluşmuş bir ima görürüz. Bir insanın yüzündeki kırışıklık ve çizgiler, geçmişteki mutluluk ve üzüntüleri, zafer ve yenilgileri, idealleri ve deneyimleri anlatır." Gelelim yine "ne yapmamız gerekiyor?" sorusuna. Öneri şu: "Masumiyete dokunabilmek için kendinize biraz zaman ayırın. Bilinmesi gereken ilk şey 'ne yapılmaması' gerektiğidir. Yorgun ve üzgün olabilirsiniz. Çok kızgın, korku dolu da. Tüm bunları bir an için unutun. Çünkü masumiyet zihnin de ötesindedir. "Hepinize mutlu, sağlıklı, bolluk-bereket ve huzur dolu yeni bir yıl dilerim.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA