• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Erkek haklı, kadın haksız

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.04.2014, 00:00
Kadın girişimciler derneği KAGİDER'in kuracakları girişimcilik akademisine fon oluşturmak amacıyla sahneledikleri oyunun gala gecesinde AK Parti Grup Başkanvekili Belma Satır'la sohbet etme imkanı bulduk.
Kendisi de KAGİDER üyesi olan Belma Satır'la yıllar öncesinden tanışırız. AK Parti'nin kurucu üyelerinden. İki dönem Merkez Karar Yönetim Kurulu'nda görev aldı. 2002 seçimlerinde milletvekili aday adayıydı. Alt sıralarda yer aldığı için partisi seçimleri kazanmasına rağmen Meclis'e giremedi. Ama partinin merkez karar yönetim kurulu ve disiplin kurulunda görev aldı. 2004 yerel seçimlerinden sonra İstanbul İl genel meclisi üyesi oldu. Başkanvekilliği de yaptı. 2011 yılında bu kez 5. Sıradan aday gösterildi ve milletvekili seçilerek Meclis'e girdi.
Sırasıyla TBMM Anayasa Komisyon Üyesi, AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Siyasi ve Hukuki İşler Birim Başkanı olarak görev yaptı. 2013'ten beri de partisinin Grup Başkan Vekili.

BİNGÖL OLAYI
Hatırlayacaksınız geçtiğimiz hafta Bingöl Belediyesi Meclis üyeliğine AK Parti'den birinci sıradan seçilen Mali Müşavir Nurten Ertuğrul, görevinden istifa etmişti. İstifasıyla ilgili yaptığı basın açıklamasında "AK Partili seçilmişler olarak 6 Nisan günü yapılan toplantıda Belediye Başkanı Yücel Barakgazi'nin 'Belediye başkan yardımcılığına ve belediye başkan vekilliğine bayanları getirmeyi düşünmüyoruz' demesi, toplumun bunu hazmetmeyeceği, bunun dinen ve örf'en de uygun olmadığını belirtmesi üzerine istifa kararı aldım." demişti.
Ben de geçen haftaki yazımda AK Partili belediye başkanları ve milletvekillerinin bu konuda sessiz kalmamaları gerektiğini yazmıştım. Gala gecesinde karşılaşınca tabii önce bu konuyu konuştuk. Belediye Başkanıyla telefonla görüştüğünü ve konuyla ilgili Anadolu Ajansı'na demeç verdiğini söyledi.

DUYGUSAL VE FEVRİ

Belma Satır'ın açıklamasının satır başları şöyle:
* Partimiz kurulduğu günden bugüne kadar kadınlara; gerek karar mekanizmalarında gerekse teşkilatlarda, gerek iş dünyasında gerekse eğitim hayatında büyük görevler verdi ve bu yerel seçimde de çok sayıda kadın belediye meclis üyesini aday gösterdi ve seçildi.
* Yücel Barakazi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü mezunu, Köln Üniversitesi'nde felsefe üzerine yüksek lisans yapmış, çok iyi derecede Almanca, Arapça, İngilizce ve Farsça konuşabilen eğitimli ve kültürlü biri. O lafları söyleyebilecek birisi değil. Zaten kendisinin, o sözleri söylemediğine dair basında yer alan beyanları da var, biz de bu beyanlarını esas alıyoruz.
* Bütün belediyelerde kadın belediye başkan yardımcısı olmasını isteriz ama bu yüzde yüz olacak diye bir şey yok.
* İstifa eden Nurten Ertuğrul yanlış yapmıştır. Eğer ayırım yapılsaydı, başta birinci sıradan belediye meclis üyesi adayı gösterilmezdi. İstifası fevri ve duygusal bir karardır. Açıklamaları üzücü. Daha sakin davranması gerekirdi.
Kısacası AK Parti bu konuda kadın meclis üyesinin değil erkek belediye başkanının beyanlarını esas almış ve konu kapanmış.
Kaybeden yine kadınlar. Yaptıkları çıkışlar "duygusal" görülüyor ve "hata" olarak kabul ediliyor. Erkeklerin hataları hoş görülürken kadınların "hata"ları affedilmiyor.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA