• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
SEDA KAYA GÜLER

Yunuslara özgürlük

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19.06.2014, 00:00
Tatil yörelerinde yunuslarla yüzme modası başladığı zaman çoğumuzun hoşuna gitmişti bu durum. Sevimli mi sevimli yunuslarla birlikte yüzmek! Çoluk çocuk hepimizin hoşuna gidiyor bu durum da peki yunusların hoşuna gidiyor mu?
Gitmiyor elbette. Onlar seslerini çıkaramadığı için duyarlı insanlar bir araya geldi ve Yunuslara Özgürlük Platformu kuruldu.
Platformun bildirisi şöyle:
"Yunus parklarındaki hayvanlar, acı çekiyor, travma geçiriyor. Yunus parklarında, engelli çocukların ailelerinin paraları ve umutları ellerinden alınıyor. Çünkü yunus terapisi, tedavi edici özelliği ve bilimselliği olmayan yeni bir umut tacirliğidir! Yunus gösterileri ise, eğitici olmaktan uzak, ticari birer faaliyettir. Tüm anne, baba ve eğitimcilerden çocukları bu parklara götürmemelerini istiyor, herkesi bu hukuksuzluğa karşı seslerini yükseltmeye çağırıyoruz. Esaret altındaki yunusların ve tüm deniz canlılarının, uzmanlar tarafından yürütülecek rehabilitasyon programlarından sonra, koylarında bir medeniyet kurduğumuz engin denizlerimize geri bırakılmasını talep ediyoruz."

HAYVAN KORUMA YASASI
Amerikan yapımı aile filmlerinde izleriz bu tür konuları. Çevreci ve hayvanseverler böyle parklardan yunusları kaçırırlar, çeşitli eylemler yaparlar. Biz de bayıla bayıla izleriz. Hayvanların kurtulmasını isteriz. Ama çocuklarımızı da bu parklara götürmekte bir sakınca görmeyiz. Veya kendimiz havuzlara dalıp yüzeriz. Ama artık devir eylem devri. Bir aktivist de içimizden biri. Tanıdığımız ve sevdiğimiz bir isim. Yazar Buket Uzuner, Cuma günü, yani 20 Haziran'da Bodrum Yunus Parkı'na karşı basın açıklaması düzenleyecek.
Nedeni de TBMM Çevre Komisyonu gündeminde bulunan Hayvanları Koruma Kanunu'nun değiştirilmesine dair kanun tasarısı metninden yunus parkları ve hayvanlı sirklerin yasaklanmasına dair maddenin AKP milletvekili Mehmet Metiner tarafından verilen önerge ile son anda çıkarılması.
Bu nedenle birçok hayvan derneği ayakta. Buket Uzuner de tasarıyı sonlandırmak amacıyla 19 Haziran'da toplanacak olan Meclis Komisyonu üyelerinin hepsine birer mektup gönderdi ve hayvan esaretinin sonlandırılmasını talep etti.

VEKİLLERE MEKTUP
Bilimsel gerçekleri sıraladıktan sonra etik ve hukuki sorunları dile getirerek Meclis'in özgürlükten yana tavır almasını talep eden Uzuner mektubunda şöyle sesleniyor vekillere:
"Bu tesisler, sosyal sorumluluk ile bağdaşmayacak kadar büyük bir kirli ticaretin içinde ve imza atılan uluslararası sözleşmeleri çiğneyecek kadar çok sayıda usulsüzlüğe imza atmış durumdadır. Bu hak ihlallerine göz yumduğumuz takdirde, TBMM olarak siz de, ses çıkarmadığımız takdirde biz de suça ortak olacağız. Çevre Komisyonu olarak esaretten değil, özgürlükten yana tavır koymanızı umuyor, yunus terapisi faaliyetleri dahil olmak üzere yunus parkları ve hayvanları-sirklerini yasaklayacak bu tarihi kararı Türkiye'yi temsilen vermenizi bekliyoruz. Türkiye'ye yakışan bir karar olarak yunus parkları ve hayvanlı sirklerin hayvanların korunması gözetilerek ivedilikle kapatılmasını sizden ve tüm komisyon üyelerinden bir TC vatandaşı, bir yazar, bir anne ve bütün canları eşit değerde gören bir insankızı olarak talep ediyorum."
Ayrıca toplanan 40 bine yakın imzalar Cuma günü Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon'a ve Bodrum Kaymakamı Mehmet Gödekmerdan'a teslim edilecek.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI