• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Kadınlar insandır; Biz erkekler ise ’İnsanoğlu’ YUNUS KARAKAYA

Kadınlar insandır; Biz erkekler ise 'İnsanoğlu'

yunus.karakaya@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 10.03.2015, 00:00
"Dünya Emekçi Kadınlar Günü"nü geride bıraktık ama ben yine yazımın büyük bölümünü kadınlarımıza ayıracağım.
5 Eylül 2012 tarihinde İzmir'de hayata gözlerini yuman ünlü halk ozanımız Neşet Ertaş'ın, "Kadınlar insandır; biz erkekler ise insanoğlu" sözü ne kadar anlamlı değil mi? Onun için insanoğlu kadınlarının değerini iyi bilmeli ona her zaman saygı duymalıdır diyor ve sizlere kadınların toplumundaki yerini anlatan iki güzel yazı paylaşıyorum.

KOCA KARI NE KADAR KABA BİR SÖZ?
Kocakarı sözü kulağa hiç hoş gelmiyor değil mi?
Eşinize "kocakarı" deseniz olabilecekleri düşünmek bile istemiyorum ama sizlerle paylaşacağım yazının ardından herhalde "kocakarı" sözünün ne kadar güzel bir anlam içerdiği anlaşılacaktır.
"Koca" bilge demektir, yüce demektir. Koca demek, dağ demektir ve ne kadar yüce olursa olsun, üstünde kar olmayan dağ eksiktir.
Dağların yücesine kar yağar diye kadına da "kocanın karı" demişler. Bakmayın şimdi evlenenlerin "karı- koca" ilan edildiğine. "Koca ve onun karı" olmalıdır aslında. Yani yüce bir dağ olmalı adam. Kar gibi pak ve masum olmalı kadın. Örtmeli ve bir ömür, süsü olmalı dağın. Çünkü üşür tepesinde kar olmayan dağ, ne kadar yüce olursa olsun, yarım görünürEşim olma, karım ol! Beni tamamla...

HANIM SÖZÜ NEREDEN GELİYOR?
Hanım sözünün ne anlama geldiğini ve nereden geldiğini biliyor musunuz peki?
Bir gün Cengiz Han, tüm hanlarını toplamış, sağ yanına da eşini oturtmuş; Cengiz Han hanlarına:
- Ben Hanlar Han'ı Cengiz Han, hepinizin hanıyım, demiş ve sonra eşini göstererek
- "Bu da benim HAN'IM" demiş.
İşte erkeklerin "eşim" anlamında söyledikleri "hanım" kelimesi oradan geliyormuş. Ne kadar insanca değil mi? Kadının adı da var, yeri de ve saygınlığı da...

8 Mart benim için acı demektir

8 Mart 2002'den bu yana bu tarih bizim ailemiz için acı demektir aslında. Çünkü çok sevdiğimiz bir isim bize 8 Mart tarihinde veda edip ebediyete intikal etmiştir.
Evet, eniştem gazeteci Emre Özdestan... Yakalandığı amansız hastalığın pençesinden kurtulamayarak çok sevdiği eşi Fatma ve tek kızı Eda'ya doyamadan hayata gözlerini yummuştur. Hem cinsleri "8 Mart Dünya Kadınlar Günü"nü kutlarken Fatma ve Eda'nın yürekleri buruk, gözleri yaşlı, gönülleri yaslı... Mekanın cennet olsun Emre enişteciğim.

İzmir'i bir de ondan dinleyin


Mesleğini Viyana'da sürdüren gazeteci dostum İsmail Gökmen, ziyaretime geldiğinde uzun uzun sohbet etme fırsatı buldum. Türkiye dışında yaşayan bir isim olarak İzmir'i nasıl bulduğunu sordum. Aldığım cevap aslında beni şaşırtmadı ama belki "İzmir hükümetten yardım alamıyor." safsatalarını anlatanları şaşırtabilir. İsterseniz gerisini İsmail Gökmen'in ağzından okuyalım:
"Sizin Avrupai dediğiniz Viyana'da pasaportumu mühürletmek için tam 62 dakika bekledim. İzmir'e geldiğimde ise aynı işlemi yaptırmam 2 dakika sürmedi. Gece 01.30, 13 turnikede polisler görev başında; işlem o kadar hızlı ilerledi ki şaşırdım kaldım. İzmir'deki dış hatlar terminali Avrupa'nın pek çok şehrinde yok. Ak Parti İzmir'e yatırım yapmıyor dedikleri buysa, yatırım yapması halinde İzmir'in halini düşenemiyorum. Sonra bindiğim taksiciye sordum hükümetten memnun olup olmadığını. Taksici, "Ak Parti Hükümeti'ne duacıyım. Eskiden havaalanından İzmir'e 1-2 yolcuyu zor bulurken dış hatlar açıldığı günden bu yana günde 8-9 tur yapıyoruz. İzmir'de hükümetin yatırımları 10 numara, belediye yatırımları ise sıfır."
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI