• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ZAFER ŞAHİN

Anayasa değişikliğinde 2. tur hesapları

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 27.04.2010, 00:00
TBMM'deki anayasa değişikliği görüşmelerinin 1. turu yarın tamamlanıyor. Anayasa Mahkemesi ile ilgili 17. maddenin bugüne kadarki en düşük oyla kabul edilmesi, zaten tüm hesaplarını 2. tur için yapan muhalefeti umutlandırdı. 335 AK Partilinin oy kullandığı genel kurulda bazı bağımsızların ve BDP'lilerin kısmi desteğine rağmen 331 oy alan 17. madde, 2. tur oylamalarının ne kadar zorlu geçeceğinin işaretini şimdiden verdi. Parti kapatmalar, HSYK ve Anayasa Mahkemesi gibi tartışmalı maddelerin 2. turda 330'un altında kalacağını düşünen MHP ve CHP'nin pazar günü başlayacak görüşmelerde muhalefetin dozunu biraz daha artıracağı açık. Bu yeni gerilimler ve kavgalar yaşanacağı anlamına geliyor. AK Parti için bıçak sırtında ilerleyen süreçte, BDP'nin desteği çok önemli. BDP'li Ufuk Uras'ın "Anayasa oylamasında 330'un altında kalınması Ergenekon'un zaferi olur" sözlerinin altını kalın çizgilerle çizmekte fayda var. Görünen o ki, AK Parti'deki kayıp-kaçak oranı tahminlerin biraz üzerinde. Perşembe gensoru görüşmesi var. 48 saatlik bir aranın ardından anayasa maratonu kaldığı yerden devam edecek. Gerilim dozu yüksek bir 15 gün daha bizleri bekliyor.

Vekiller çocuk aspirini içecek
Milletvekilleri, Anayasa Değişiklik Paketi'ni yasalaştırmak için geceli gündüzlü çalışıyor. Ancak bu durum beraberinde sağlık sorunlarını da getirebilir. Meclis'in doktor kökenli vekillerinden Ali Arslan, "Kalp problemi olanlar için bu çalışma düzeni sorun. Şeker ve tansiyonu olanlar için de risk. Uzun süre oturanların bacaklarında kan pıhtılaşması olabilir. Bunlar felç ve kalp krizi riskini tetikleyebilir. Bu durum hem liderler hem de oturumun büyük çoğunluğunu yöneten Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin için de tehlike arz ediyor. Milletvekili arkadaşlarımız belli aralıklarla dolaşmalılar ve dışarı çıkarak hava almalılar. Beslenme düzenlerine dikkat etmeliler. Kalp riskine karşı kanın sulanması için günde 1 tane çocuk aspirini içmelerinde de yarar var" diyor. Uyarının sahibi bir doktor. Dikkate almakta fayda var.

Dikkat Tanrıverdi arayabilir!
Seçmenlerinden bunalan milletvekili çoktur. Ancak anlatacağım bu olayda roller biraz değişmiş durumda. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Manisa Milletvekili Hüseyin Tanrıverdi, TBMM'deki mesaisinin dışında partideki görevi nedeniyle de parlamentonun en yoğun isimlerinden biri. Bu yoğunluğa rağmen seçmenlerini ihmal etmemeye de özen gösteriyor. Kendisini telefonla arayan ancak ulaşamayan herkese, günün hangi saati olursa olsun mutlaka geri dönüyor. Ancak seçmenleri onun bu hassasiyetinden biraz şikayetçiymiş. Son dönemde Manisa'da gecenin bir vaktinde acı acı çalan telefonların Tanrıverdi'den geleceği gibi bir düşünce oluşmuş resmen. Seçmenlerin artık Ankara'dan bir istekleri olduğunda bunu doğrudan aramak yerine, aracılar vasıtasıyla kendisine iletmeye başladığını fark eden Tanrıverdi, hemen yakından tanıdığı bir hemşerisine telefon açmış: "Neden beni aramak yerine başkası vasıtasıyla talepte bulundun?" Cevap ilginç: "Vekilim sen şimdi gecenin bir yarısında ararsın. En iyisi sana böyle ulaşmak."
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA