• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
ZAFER ŞAHİN

Meclis'in en uzun haftası

Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 04.05.2010, 00:00
Geçtiğimiz hafta Anayasa Değişikliği Paketi'nde muhalefetin tüm hesaplarını 2. tur görüşmeleri üzerine yaptığını ve AK Parti içindeki muhalifleri ikna ederek paketi düşürme stratejisi izleyeceğini yazmıştık. O strateji, paketin en önemli parçası olan 8. maddede başarıya ulaştı. AK Parti'de 8 ila 13 arasında bir fire olduğu tahmin ediliyor. Şimdi iktidar partisinin önünde 4 seçenek var. Bunlardan biri paketin geri çekilmesi. Başbakan Erdoğan, böyle bir yola gitmeyeceklerini sıcağı sıcağına duyurdu. Bu durumda parlamento içinde uzlaşma aranması, kritik HSYK ve Anayasa Mahkemesi ile ilgili maddelerin paketten ayrılması ihtimalleri gündeme gelebilir. Ufukta beliren erken seçim ihtimalini de göz ardı etmemek lazım. Şu anda kesin olan tek bir gerçek var: Ankara'da bu hafta çok uzun olacak.

CHP'de kurultay hesapları
CHP'nin 33. Olağan Kurultayı 22-23 Mayıs'ta Ankara'da toplanıyor. Partide tüm dikkatler anayasa değişikliğinden çok kurultay üzerine yoğunlaşmaya başladı. CHP lideri Baykal'ın işi bu kez her zamankinden daha zor. Tabanda müthiş bir değişim beklentisi var. O beklenti partideki tüm taşları yerinden oynatacak gibi. Tüzük değişikliği ile üye sayısı 20'den 15'e inen MYK ve 80 kişilik Parti Meclisi'ne girebilmek için kapalı kapılar ardında kıyasıya bir rekabet yaşanıyor. Milletvekilleri için MYK ya da Parti Meclisi'nde olmak, 2011 seçimlerinde yerini garantilemek anlamına geliyor. Hal böyle olunca kurultay kazanı daha da şiddetli kaynıyor. Kemal Kılıçdaroğlu vekiller arasında MYK'ya girmesi en muhtemel isim. Parlamento dışından sürpriz isimlerin de Baykal tarafından MYK ve PM'ye alınması kesin gibi. Kurultay, İzmir açısından da çok önemli. MYK'da İzmir'i temsil eden tek isim Mehmet Ali Susam, yeni dönemde de Baykal'ın 14 yardımcısından biri olmak istiyor. Tüzük değişikliğini hazırlayan ekibin 5 üyesinden biri olan Bülent Baratalı, kongre sürecinde yıldızı parlayan Selçuk Ayhan, insan hakları ve sosyal olaylarda gösterdiği etkinliklerle Ahmet Ersin, yeni dönemde MYK ve PM için görev bekliyor. Halen PM üyesi olan Abdurrezak Erten ve Canan Arıtman da yerlerini koruma amacında. Baykal, "Değişimi herkes görecek" demişti. Bakalım CHP'de yeni dönem kimleri üzecek, kimleri sevindirecek?

Egem Platformu'nda Türeli dönemi
Ege Bölgesi'ndeki 8 ilin Ankara'da faaliyet gösteren dernek ve vakıflarının bir araya gelerek oluşturduğu Egem Platformu, 2 yıldır son derece başarılı işlere imza atıyor. Platform on binlerce kişinin ziyaret ettiği "Ege İlleri 3. Tanıtım Sergisi ve Etkinlikleri"ni bu yıl 26-30 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirecek. Ege'nin sosyal ve kültürel dokusunu her yönüyle başkente taşıyacak olan etkinlik, bu yıl da renkli görüntülere sahne olacak. Bu arada platformda yönetim 1 Temmuz'dan itibaren İzmirliler Derneği'ne geçiyor. Dernek Başkanı Rahmi Aşkın Türeli, 2 yıl boyunca Egem Platformu'nun da dönem başkanı olacak. DPT uzmanı Türeli, genç ve başarılı bir isim. Mülkiye'nin ardından ABD'de ekonomi üzerine yüksek lisans eğitimi almış. ODTÜ'de ekonomi dersleri veren, çok sayıda sivil toplum kuruluşunda aktif roller üstlenen Türeli'nin ismini bir köşeye not edin. Çok uzak olmayan bir gelecekte kendisini çok farklı ve önemli görevlerde görürseniz şaşırmayın.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA