• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
KOSGEB desteği al, daha az vergi öde ZEKERİYA MUTLU

KOSGEB desteği al, daha az vergi öde

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 12.11.2009, 00:00
KOSGEB'in (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı) geçen hafta başvurma süresi başlayan '100 Bin KOBİ'ye 2.5 Milyar Lira' destek programına esnaf sanatkarlarımız yoğun ilgi göstermektedir.
Bu büyük ilgiyi gerek birlik binamızda faaliyet gösteren KOSGEB (Sinerji Odağı) bürosuna gelen müracaatlardan, gerekse KOSGEB veri tabanına kayıt olan işletme sayısının artışından görmek mümkündür.
KOSGEB veri tabanına 9 Ekim 2009 tarihine kadar toplam 89 bin 500 işletme kaydolmuşken, 12 Ekim 2009 tarihinden bugüne kadar kayıt için müracaat eden işletme sayısı 35 binlere ulaşmıştır.

BORÇLULAR BAŞVURABİLİR
Yeni destek programı, vergi borcu olan esnaf sanatkarlarımız için de önemli bir fırsat oluşturmaktadır.
Geçmişteki uygulamaların aksine, yeni destek programından vergi ve sosyal güvenlik prim borcu bulunan işletmeler de yararlanabilecektir. Vergi ve SGK prim borcu bulunan işletmelerimiz, borçları kredi desteğinden mahsup edilmek üzere krediyi kullanabileceklerdir. Böylece reel sektörün, vergi borcu bulunan işletmelere de kredi verilmesi yönündeki talebi karşılanmış olmaktadır.
Bunun yanı sıra, vergi borcu bulunan ve KOSGEB destekli kredilerden kullanan işletmelere önemli kolaylıklar da sağlanmaktadır.

YÜZDE İKİ FAİZ ORANI
15 ay vadeli vergi borcu için yüzde 30 oranında faiz ödemesi gereken işletmeler, borçları kredi desteğinden tahsil edildiğinde sadece yüzde 2 faiz ödeyerek borçlarını kapatabileceklerdir.
Örneğin 25 bin lira vergi borcu olan bir KOBİ, bu borç için ayda yüzde 2.5 oranında bir gecikme zammı ödemektedir. Yani borcuna her ay 625 lira ve 15 ayın sonunda toplam 7 bin 500 lira gecikme zammı yüklenmektedir.
Oysa ki vergi borçlusu bu KOBİ kredi destek programından faydalanıp, vergi borcunu bu krediyle kapattığında ödeyeceği toplam faiz sadece 612 lira olacaktır.
Öte yandan vergi dairesine başvurarak vergi borcunu taksitlendirdiğinde ise aylık yüzde 2 taksit faizi ödemektedir. Borcun bu şekilde 15 ay taksitlendirildiği varsayıldığında 15 ayın sonunda bu KOBİ, toplam 4 bin 460 lira taksitlendirme faizi ödemiş olmaktadır.
Özellikle vergi borcu bulunan esnaf sanatkarlarımız kendilerine tanınan bu fırsattan yararlanmalı, bir an önce KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırıp bankalara müracaat etmelidirler.

HATIRLATMA
Kayıt yaptırın

Uzun süredir esnaf sanatkarlarımıza KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırmaları için çağrıda bulunuyorum. Çünkü KOSGEB hizmetleri sadece kredi destekleriyle sınırlı kalmamaktadır. Tanıtım, pazarlama, eğitim, Ar-Ge, fuarcılık gibi pek çok alanda KOSGEB işletmelere farklı destekler sunmaktadır.
KOSGEB bu hizmetlerine şimdi de kalifiye eleman desteğini eklemiştir.
Buna göre KOSGEB işletmelere ve KOSGEB ile işbirliği içinde yürütülen ulusal/uluslararası projelere nitelikli eleman temini için destek verecektir. İşletmelere ve KOSGEB ile yürütülen projelere verilecek desteğin üst limiti 18 bin lira olacaktır.
Destekle işletmelerin teknoloji düzeyinin yükseltilmesi, ürün kalitesinin artırılması ve yeni ürünlerin geliştirilmesi, verimliliğin ve yurtiçi-yurtdışı pazarlarda rekabet gücünün artırılması amaçlanmaktadır.

SORU CEVAP
Soru: Karşıyaka'da ticaretle uğraşıyorum. Oda ve sicil kaydım var. KOSGEB veri tabanına kayıt olmak için geldiğimde yanımda hangi belgeleri bulundurmalıyım? (Tayyar Gözütok - Karşıyaka)
Cevap: Mesleğinizi ve halen bu meslekte faaliyette bulunduğunuzu gösteren oda faaliyet belgesi, imza sirküleri ve Esnaf Sicil'e kayıt yaptırdığınızda size gelen sicil gazetesi ile birlikte müracaat etmeniz gerekmektedir.
İESOB, Birlik Plaza 1'inci katta KOSGEB hizmetleri veren bir birim oluşturmuştur. Daha ayrıntılı bilgileri buradan alabilirsiniz. Sicil gazetenizi bulamadığınız takdirde, Esnaf Sicil'den size yardımcı olacaklardır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA