• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Af değil, ödeme kolaylığı bekliyoruz ZEKERİYA MUTLU

Af değil, ödeme kolaylığı bekliyoruz

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 18.02.2010, 00:00
Esnaf sanatkarlar ile reel sektör temsilcileri, kriz nedeniyle ödeyemedikleri vergi ve prim borçlarına yönelik yeni bir düzenleme yapılmasını beklemektedirler.
Bu beklenti gerçekleştiği takdirde, reel sektör temsilcileri daha rahat şartlarda üretimlerini sürdürebilecek, gönül rahatlığı ile yanında işçi çalıştırmaya devam edebilecektir. Bunun yanında, devlet de ödenmeyen prim ve vergi borçlarını tahsil etme imkanına kavuşacaktır.

KRİZİN ETKİSİ

Esnaf sanatkar kesiminin, gecikmiş ödemelere ilişkin bir af talebi bulunmamaktadır. Gecikmiş ödemelere ilişkin yürürlüğe sokulacak bir af düzenlemesi, ödemelerini zamanında yapabilmek için kredi kullanan, gayrimenkulunu satan işletmelere karşı da büyük bir haksızlık olacaktır.
Ancak dünyada ve Türkiye'de yaşanan krizin etkilerini de göz ardı etmemek gerekmektedir. Yaşanılan sıkıntılı dönem, bankalar hariç tüm sektörleri olumsuz etkilemiştir.
Ekonomik krizin yarattığı tahribat karşısında, özellikle sermayesi ve imkanları sınırlı olan küçük işletmelere yönelik bazı tedbirlerin düşünülmesi artık bir zorunluluk haline gelmiştir.

İESOB'UN ÖNERİSİ
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, birikmiş borçlara enflasyon oranları göz önünde tutularak gecikme zammı uygulanmasını ve tahsilatların uzun vadeli bir ödeme planına yayılmasını önermektedir.
Futbol kulüplerinin birikmiş vergi ve sigorta primi borçlarının dondurulduğu ve yıllık yüzde 3 faizle 10 yıl, yani 120 ay süre ile taksitlendirildiği bilinmektedir. Futbol kulüplerine tanınan kolaylıklar reel sektörden esirgenmemelidir.
Üreten, istihdam yaratan, ekonomiye katma değer sağlayan reel sektör temsilcilerinin borçlarının 36 aylık süreyle yapılandırılması ve enflasyon oranına göre faiz işletilmesi ekonomiye canlılık getirecektir.
Öte yandan, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, ülke genelinde birikmiş vergi, sigorta (4/a) ve Bağ-Kur (4/b) borçları, gecikme zamları da eklendiğinde 107 milyar lirayı bulmaktadır.
2010 bütçesinde 50 milyar lira açık gözüktüğü ve bu açığın faiz karşılığı alınacak borçlarla kapatılacağı düşünülürse, devletin tahsil edemediği alacaklarının önemi bir kez daha gözler önüne serilmektedir.
Kısaca, devlet reel sektöre ödeme kolaylığı sağladığı takdirde, birikmiş alacaklarını da tahsil etme ve daha az borçlanma imkanı bulurken, genel üretim ve istihdam potansiyeline de önemli katkılar sağlayacaktır.

Gıda sektöründe eğitimler sürüyor
SORU:
Sayın Başkanım, size genelde esnaflardan sorular geliyor ama ben bir ev hanımı olarak bir soru yöneltmek istiyorum. Çocuklarımızın ev dışında yedikleri gıdalar benim için çok önemli. İESOB olarak sizler gıda satan esnaflara yönelik ne gibi eğitim hizmetleri vermektesiniz? (Nahide Tül-Gaziemir)

CEVAP: Ülke genelinde gıda sektöründe faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlara yönelik en yoğun eğitimler, İESOB tarafından verilmektedir. Bu eğitimler ile İzmir Birliği'nin de pek çok kez ilklere imza attığını da söylemek yanlış olmayacaktır. İESOB bu eğitimlerini uzun yıllardır, Tarım İl Müdürlüğü ve üniversitelerimizle işbirliği içinde sürdürmektedir.
1985 yılında fırın usta eğitimleri ile başlayan bu eğitimler; o yıldan bugüne kadar, pastacı, unlu mamulcü, mandıracı olmak üzere birçok esnaf ve sanatkarımıza yönelik olarak yapılmıştır.
Esnaf ve sanatkarlarımıza yönelik eğitimler, ülke genelinde ilk defa Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından; 1978 yılında hazırlanan "Gıda Sanayinde Çalışan Orta Seviyeli Teknik Eleman Eğitim Projesi" kapsamında bazı illerimizde başlatılmıştır. İlimizde 1985 yılında başlayan bu eğitimler, Tarım İl Müdürlüğü ile İESOB ve ilgili meslek odalarımız işbirliği içinde yürütülmüştür.
Bunların yanı sıra; gıda maddesi üreten esnaf ve sanatkarlarımızın yanında çalışan ustalarımız ile o işyeri sahibi olan esnaf ve sanatkarlarımıza gıda mevzuatı, hijyen ve sanitasyon, iyi üretim uygulamaları, iyi hijyen uygulamaları, gıda güvenlik yönetim sistemleri ve işyerlerinin taşıması gereken asgari teknik ve hijyenik koşulların neler olduğu konularında eğitimler verilmiştir.
Bu çalışmalarımız ilimiz genelinde faaliyette bulunan 57 bin 600 gıdacı esnaf ve sanatkarımızın eğitimleri tamamlanana dek sürecektir. İESOB bünyemizde kurulu bulunan gıda birimimiz, bu gibi eğitimler konusunda hizmet vermektedir.
Gaziemir'den yazdığınızı belirtmişsiniz. Bu nedenle Gaziemir'deki etkinliğimiz konusunda da bilgi vermek istiyorum. Gaziemir'de faaliyette bulunan gıdacı esnaf ve sanatkarlarımıza yönelik 2 günlük bir eğitim programı da önümüzdeki hafta 25-26 Şubat günleri, Gaziemir Atatürk Kültür Merkezi'nde yapılacaktır.
Katılımcılara sertifika verilecektir.
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA