• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Esnaf sanatkarlara yönelik özel destek programları hazırlanmalı ZEKERİYA MUTLU

Esnaf sanatkarlara yönelik özel destek programları hazırlanmalı

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 03.06.2010, 00:00
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün tarafından açıklanan ve 6 başlıktan oluşan KOBİ Destek Programını olumlu karşılamıştır.
Programın 263 milyon liralık tutarının KOSGEB kaynaklarından karşılanması öngörülmektedir.
Açıklanan KOBİ destek programı, ilk bakışta esnaf sanatkarların ihtiyaçlarını giderecek tedbirler getirmemekle birlikte, reel sektörün canlanması ve üreten kesime yönelik destekler içermesi açısından sevindirici bir girişim olmuştur.

HAK ETTİĞİNİ ALAMIYOR
Türkiye'nin istihdam kapasitesinin % 65'ini ve toplam katma değerin yüzde % 33'ünü sağlayan, toplam işletme sayısının % 90'ınından fazlasını oluşturan küçük işletmeler, bu özelliklerine rağmen toplam krediler içinde sadece % 4'lük paya sahiptirler.
Türk ekonomisinin belkemiğini oluşturan küçük işletmelerin, yarattıkları katma değerin karşılığını alamadıkları düşünüldüğünde, bu tür desteklerin önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır.
Şüphesiz açıklanan 6 destek programından her biri değerlidir ve her biri önemli bir boşluğu dolduracak niteliktedir.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, özellikle de KOBİ Destek Programını, Ar-Ge İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programını ve Girişimcilik Destek Programını, KOBİ'lerin kısa vadede çözüm bekleyen sorunları için önemli görmektedir.
Ayrıca her büyüklükteki işletmelerin örgütlü gücü olan meslek kuruluşları için öngörülen Tematik Destek Programı da, hem meslek kuruluşlarını güçlendirecek hem de işletmelerin meslek kuruluşlarını daha fazla sahiplenmesini sağlamaya katkı sağlayabilecektir.
Ancak toplam 263 milyon liralık desteğin, 6 programa nasıl dağıtılacağı ve desteklerden yararlanacak KOBİ'lerde aranılan şartların neler olacağı bir an önce açıklanmalıdır.

TEŞVİK VERİLMELİ
Esnaf ve sanatkarların bu program çerçevesinde, KOBİ kapsamında değerlendirilmesi çok doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Çünkü geçerli KOBİ tanımına göre mal ya da hizmet üretip yanlarında 1 ile 250 kişi çalıştıranlar KOBİ sayılmaktadır. Bu durumda da Türkiye'deki işletmelerin % 90'nından fazlası KOBİ olarak değerlendirilecek ve esnaf ve sanatkarlar da bu kapsama girecektir.
Oysa esnaf sanatkarlar sınırlı sermayeleri ile işyerlerinde bedenen ve fiilen kendileri çalışmakta ya da çok az sayıda eleman çalıştırabilmektedirler. Bu açıdan, iki çalışanı ile sanayi sitesinde tamircilik yapan bir sanatkarın, 100 kişi çalıştıran bir mandıra ile aynı kefeye konulması, aynı şartları paylaşması söz konusu değildir.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, esnaf ve sanatkar odaklı desteklerin de bir an önce hayata geçirilmesini beklemektedir. Küçük işletmeler geniş kapsamlı paketlerin yanında, kendi yapılarına uygun programlarla ve teşviklerle desteklenmelidirler.

GÜÇ BİRLİĞİ PROGRAMI
Paketteki 6 başlıktan biri olan İşbirliği-Güçbirliği Destek Programında ise, yeni açılacak işyerlerine yönelik olarak, ihtiyaçların doğru saptanmasının, öncelikli işkollarının belirlenmesinin, gerçek bir fizibilite çalışmasının öneminin girişimcilere iyi anlatılmasının daha doğru olacağına inanıyoruz.
Bu önerilerimizin, daha sonra yönetmeliklerle belirlenecek olan program detayları arasında yer alması yararlı olacaktır. Bu aynı zamanda yanlış yatırımların yarattığı haksız rekabeti ve sınırlı ülke kaynaklarının heba edilmesini de önleyecektir.
Özetle bu gibi destek programları önemlidir ve bunların amaçlanan sonuçlara ulaşması için tüm kesimler elinden geleni yapmalıdır. Bu gibi desteklerin yanında, ekonomiyi oluşturan kesimler üzerindeki yüklerin hafifletilmesi için politikalar oluşturulması da önemli görülmeli ve buna yönelik önlemler alınmalıdır.
Bu noktada ekonomik zincirin en zayıf halkası olan esnaf sanatkarlar için de özel önlemler paketi hazırlanmalı, amaçlanan hedeflere ulaşabilmek için esnaf örgütlerinin yöneticilerinin görüşleri de dikkate alınmalıdır.

Habersiz taşınana ceza
Bakanlar Kurulu kararıyla 2006'da çalışmalarına başlanan Adres Kayıt Sistemi'ne göre, adres değişikliği yapanların 20 iş günü içerisinde yeni bilgilerini, bağlı bulundukları ilçe nüfus müdürlüklerine ve muhtarlıklara bildirmeleri gerekiyor. Aksi taktirde 329 lira ceza kesiliyor.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün 81 ilin valiliğine gönderdiği genelgeyle, sistemin rayına oturması için önceki yıllarda kesilmeyen cezalardan artık taviz verilmemesi istendi. Gerçek dışı beyanlarda ise ceza miktarı 660 lira olarak uygulanıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI