• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İESOB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, esnafın iftihar kaynağıdır ZEKERİYA MUTLU

İESOB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, esnafın iftihar kaynağıdır

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 23.09.2010, 00:00
Türkiye'de öğrenciler ve veliler, bu hafta başlayan 2010-11 öğretim yılının heyecanını yaşamaktadırlar. Öncelikle tüm esnaf ve sanatkar camiası adına, yeni öğretim yılının, ülkemize, ailelere ve öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyorum.
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin faaliyetlerinde eğitim çalışmalarına ayrı bir önem verilmektedir.
Eğitimin yaygınlaştırılması, özellikle ülke kalkınmasının anahtarı olarak gördüğümüz mesleki eğitimin geliştirilmesi için odalara destek veren, özel eğitim kurumları ile yapılan anlaşmalarla üyelerimize ve ailelerine özel indirim avantajları getiren, üniversitelerle eğitim protokolleri imzalayan, çok sayıda uluslararası eğitim projesi hazırlayan ve uygulayan İESOB yöneticilerinin en büyük gururunu ise, Türkiye'de bir ilk olan İESOB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi oluşturmaktadır.

SUSAM'IN EMANETİ

Dönemin Birlik Başkanı ve Onursal Başkanımız Sayın Mehmet Ali Susam'ın büyük zorlukları aşarak hayata geçirdiği ve bize emanet ettiği İESOB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, öğretime başladığı 10 Kasım 2006 tarihinden bugüne kadar İzmir Esnaf Teşkilatı'nın her bireyinin haklı gururu olmuştur. İESOB'nin ve odalarımızın yöneticileri, meslek lisesi milli eğitime devir edilip öğretime açıldıktan sonra da, okul idarecilerinin ve öğrencilerinin ihtiyaçlarının karşılanması için tüm imkanlarını seferber etmişlerdir.

ZORLUKLAR AŞILDI
Bugün İESOB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nde 1250 öğrenci, itfaiye, sıhhi tesisat, elektrik-elektronik, oto motor ve bilişim teknolojilerinden oluşan 5 ayrı branşta meslek eğitimi almaktadır.
Meslek lisemizin hayata geçirilmesinde sadece Birlik ve odaların değil, terzi, manav, bakkal gibi esnaf sanatkarlarımızın da büyük katkıları olmuştur. Bu yapının harcında onların da emeği, alın teri ve göz nuru bulunmaktadır.
Dönemin Birlik Başkanı, İzmir milletvekilimiz Sayın Mehmet Ali Susam da, okulumuzu hayata geçirmek için sıkıntılarla, şikayetlerle dolu zor bir süreci yılmadan aşmış, eğitime inanan ve gönül veren arkadaşlarımıza önderlik etmiştir.
Meslek lisemizin bugünkü konuma ulaşmasında, her türlü zorluğa göğüs geren ve en sıkıntılı dönemlerde Birlik yöneticilerini azimlendiren, motive eden Mehmet Ali Susam'ın çok büyük emekleri vardır. Onun içindir ki, İESOB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi yaşadığı ve öğretim verdiği müddetçe, esnaf teşkilatı ile bu okuldan yararlanan herkesin sayın Susam'a teşekkür borcu bulunmaktadır.
Türkiye, bugün dünyada ekonomisi büyük 20 ülkenin arasında gösterilmektedir. Ancak böyle büyük bir potansiyele sahip olan ülkemizde maalesef eğitime gerekli yatırım yapılmamakta, ciddi kaynaklar ayrılmamaktadır. Cumhuriyeti kuran Atatürk ve arkadaşları, bir çivinin bile yapılamadığı dönemlerde okullar kurmuşlardır. Kerpiç binaları restore ederek, kireç vurarak, bazı ahırları düzenleyerek okul haline getirmişler, modern okulların temelini atarak milli eğitimi geliştirmişlerdir.

GEÇMİŞİ ÖRNEK ALDIK
Türkiye'de eğitim sistemi Atatürk gibi bir fikir ve eylem adamının öngörüsüyle, genç cumhuriyeti kuranların inanç ve kararlılıklarıyla bu günlere ulaşmıştır. Bugün bizlere düşen, Atatürk ve arkadaşlarının düşüncelerini sürdürmektir. Türkiye'de her birey ve kurum, bilgiyi satarak ve kullanarak üstünlük kuran çağdaş ülkelerin seviyesine çıkabilmemiz için gereken desteği vermelidir.
İşte, İzmir Esnaf Teşkilatı bu düşüncelerle, Türkiye'de ilk kez bir Esnaf Birliği'nin adını verdiği meslek lisesini hayata geçirmiş, Mustafa Kemal Atatürk'ün gösterdiği hedefler doğrultusunda, çağdaşlaşmak adına üzerine düşeni yerine getirmiştir.

'Her işi yaparım' dönemi sona erdi
Bilgi ve teknoloji çağını yaşayan dünyada kalifiye eleman yetiştirmek, mesleki eğitim veren kurumları yaygınlaştırmak ve geliştirmek ön plana çıkmaktadır. Türkiye bir çelişki yaşamaktadır. Ülkemizde işsiz sayısı yüksektir ama aynı zamanda nitelikli insan gücü açığı da görülmektedir.
Artık 'Ne iş olsa yaparım' dönemi sona ermiş, mesleğinde iyi usta, ehil ve kalifiye eleman olmak önem kazanmıştır. Hedef budur, Türkiye bu hedefe hizmet edecek şekilde çalışmalarını organize etmelidir.
İnanıyorum ki hafta başında öğretime başlayan okulumuzun öğretmenleri de öğrencileri yeteneklerine göre iyi yönlendirerek hayata hazırlıklı atılmalarını sağlayacaklardır. Kendini mesleğine adamış 1250 genç bu okulda öğrenim görüp ülkenin sanayileşmesine, gelişmesine katkı sağlayacak, dişinden tırnağından artırarak çocuklarını okulumuza gönderen veliler de evlatlarının geleceğinden endişe duymayacaklardır.

Yaratıcı beyinlerle teknoloji üreteceğiz
Bu vesile ile, yeni öğretim yılına başlayan öğrencilerimize, ülkemizin geleceğinin teminatı olan gençlerimize de seslenmek istiyorum.
Sevgili gençler, ülke olarak sizlere ihtiyacımız var. Sizlerin başarıları bu güzel ülkenin parlak geleceğini oluşturacaktır. Okullarınızda edineceğiniz her done, sizlerin de yeni bilgiler oluşturmasını sağlayacak, böylelikle yenilikçi ve yaratıcı beyinler Türkiyemizi üreten ve daha da önemlisi teknoloji üreten bir ülke haline getirecektir.
Ancak unutmayınız ki daha güzel yarınlara, ancak birlik ve beraberlik içinde ulaşabiliriz. Türkiye'yi birlik ve beraberlik içinde çağdaşlık düzeyinin en üstüne taşımak, hepimiz için vazgeçilmez bir görev olmalıdır.
Yarınlarınızla ilgili hedeflerinizi oluştururken, Türkiye'nin donanımlı üniversite mezunları kadar, teknik alanda çok iyi yetişmiş ara elemanlara da ihtiyacı olduğunu unutmayın.

GELECEĞİN TÜRKİYESİ
Bu ülkenin parlak geleceğini oluşturan gençler, sadece verilen işi yapmakla yetinmemeli, verilen işi yaparken yaratıcılığını da kullanarak daha iyi yapma uğraşı içinde olmalıdırlar. Yani sorumluluk alabilmeli, yenilikçiliğin ve yaratıcılığın gerektirdiği inisiyatif kullanabilme becerilerini de geliştirebilmelidirler.
Sevgili gençler, küreselleşen bir dünyada bilgiyi üretmek ve teknolojiye dönüştürebilmek ne kadar önemliyse, bunları özkaynaklarla yapabilmek de bir o kadar önemlidir. Dışa bağımlılığını en aza indirmiş, daha çok yerli malı üreten ve kullanan, teknoloji üreten ve satan, yaratıcılığı ve girişimciliği kendine model seçmiş bir Türkiye, sizlerin gayretiyle gerçekleşecektir.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA