• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Esnaf ve sanatkarlar kredi pastasından daha fazla pay bekliyor ZEKERİYA MUTLU

Esnaf ve sanatkarlar kredi pastasından daha fazla pay bekliyor

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 02.06.2011, 00:00
Gerek TESK istişare toplantısına katılan Başbakan sayın Recep Tayip Erdoğan'ın gerekse Sanayi ve Ticaret Bakanı sayın Nihat Ergün'ün, 2011 yılının ikinci yarısında yeni bir KOBİ paketinin hayata geçirileceğine ilişkin açıklamaları, İzmir Esnaf Teşkilatı tarafından olumlu karşılanmıştır.
2011-2013 KOBİ Stratejisi ve Eylem Planı (KSEP) ile şimdiye kadar hiç kredi alamayan işletmelere destek verilmesi hedeflenmekte, bu çerçevede 100 bin KOBİ'nin, üst limiti 50 bin lira olarak belirlenen kredi imkanlarından yararlandırılması düşünülmektedir.
Sınırlı sermayesi ile çalışan ve alternatif finans desteği bulmakta önemli sıkıntılar çeken esnaf sanatkarlarımız, bu tip kredi desteklerine büyük ihtiyaç duymaktadırlar.
Türkiye'de ekonomik ve sosyal yaşamda önemli işlevler üstlenen esnaf sanatkarlar, maalesef kullandırılan toplam krediler içinde hak ettiği payı alamamakta, ürettiği katma değerin karşılığını bulamamaktadırlar.
Hazine Müsteşarlığı ve BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu) verilerine göre, 2010 yılında ticari krediler yüzde 34, toplam krediler yüzde 33 oranında artış gösterirken, esnaf ve sanatkarlara kullandırılan kredi miktarı sadece yüzde 9 oranında artış kaydetmiştir.
Öte yandan esnaf ve sanatkarların, kullandırılan toplam krediler içindeki payı 2009'da yüzde 2'ye, 2010 yılında da yüzde 1,6'ya gerilemiştir. Bu oran 2004-2010 yıllarını kapsayan dönemin en düşük oranıdır. Görüldüğü gibi, Türkiye'de kredi pastasından esnaf ve sanatkarlara ayrılan pay her geçen gün biraz daha azalmaktadır.

KURUMSAL YAPI
Bu veriler ışığında, esnaf sanatkarların uygun faizli ve uzun vadeli kredilere minimum bürokrasi ile ulaşması önem kazanmaktadır.
Bu noktada kesimin krediye ulaşmada karşılaştığı sorunlar gözden geçirilmeli, yeni yaklaşımlarla esnaf kredileri konusunda kurumsal bir yapının geliştirilmesine öncelik verilmelidir.
Unutulmamalıdır ki, ekonomik ve sosyal yaşama ciddi katkılar koyan esnaf sanatkarların yeterli miktarda ve uygun koşullarda krediye ulaşabilmesi, toplumsal refahın artmasına da vesile olacaktır.

HATIRLATMA:

1 - E-vergi levhası dönemi başladı

Bilindiği üzere basit usule tabi olanlar da dahil olmak üzere, gelir vergisi mükellefi olan esnaf sanatkarların vergi levhalarını işletmelerine asmaları zorunluydu. Kamuoyunda Torba Yasa olarak anılan 6111 sayılı kanunla yapılan düzenlemeyle, vergi levhalarının asılma zorunluluğu kaldırılmıştır. Ancak üyelerimizin vergi levhası tasdik ettirme ve bulundurma zorunluluğu sürmektedir. Üyelerimiz, levhalarını işyeri merkezinde ya da şubesinde, yük veya yolcu taşıyanlar ise taşıtlarında istenildiğinde ibraz etmek üzere hazır bulundurmalıdırlar.
Gelir vergisi mükelleflerinin vergi levhası alması da kolaylaştırılmıştır. Yeni sistemde, vergi levhası almak için vergi dairelerine gidilmesine gerek kalmayacaktır. Yıllık gelir vergisi beyannamelerinin verilmesinin ardından, vergi levhaları Gelir İdaresi Başkanlığı'nın bilgi işlem sistemi tarafından elektronik ortamda oluşturulacaktır. Hazırlanan levhalar yazıcıdan çıktı şeklinde alınabilecek, sistem tarafından verilmiş olan onay kodu, vergi dairesi tasdiki hükmünde olacak, ayrıca serbest muhasebeci veya mali müşavirlere tasdik ettirilmeyecektir.
Tebliğin yayın tarihinden önce, 2010 yılına mahsus vergi levhalarını tasdik ettirmiş olanların, haziran sonuna kadar internet vergi dairesinden yeni çıktı almaları gerekmektidir.
Yeni işe başlayan esnaf sanatkarlarımız ise bir ay içinde internetten müracaat etmek durumundadır.
Basit usulde vergiye tabi olan üyelerimiz de bağlı bulundukları odaları aracılığıyla vergi levhalarını yazdırabileceklerdir.

2 - Evcil hayvan ticareti yapanlar eğitim görecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı, İl Tarım Müdürlüğü, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ile İzmir Veteriner Hekimleri Odası arasında iki yıl süreli bir protokol imzalanmıştır. Bu protokole göre evcil hayvan alım satımı yapan işletmelere 30'ar saatlik eğitimler verilmektedir. Eğitimler 15 Mart 2013 tarihine kadar sürecektir.
Söz konusu işletmeler, İzmir Veteriner Hekimleri Odası'na müracaat ederek üç ayda bir düzenlenecek olan eğitimlere katılmalıdırlar. Meslek eğitimlerinde eksiklik görülenler, hayvan başına 73 lira olmak üzere işletmelerindeki hayvan sayısı kadar para cezası ile karşı karşıya kalabilirler.
Aynı şekilde ruhsatsız çalışan işletmeler de bir an önce İl Tarım Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü'ne ruhsat için başvuruda bulunmalıdırlar. Ruhsat almadan faaliyet gösteren işyerleri önce yazılı olarak uyarılmakta ve belirli bir süre tanınmaktadır. Süre sonunda müracaatta bulunmayan işyerleri ruhsat alıncaya kadar faaliyetten men edilmekte ve aynı zamanda işyeri hakkında 5385 lira para cezası uygulanmaktadır.
İlgili üyelerimizin ileride mağdur durumda kalmamaları için bir an önce gerekli müracaatları yapmaları önem arz etmektedir.

3 - Yaz saati uygulaması
Metropol alan içinde faaliyet gösteren pastane, bakkal, kafeterya, büfe, içkili lokanta ve benzeri işyerleri, eylül sonuna kadar gece saat 03:00'e kadar, kahvehane, internet salonu gibi işletmeler de gece saat 02:00'ye kadar açık kalabilecektir. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yapılan müracaatlar sonucunda alınan encümen kararının, esnaf sanatkar arkadaşlarımızın işlerine olumlu katkılar yapacağına inanıyoruz.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA