• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Esnafa sınavsız Ustalık ve Esnaflık Belgesi verilecek ZEKERİYA MUTLU

Esnafa sınavsız Ustalık ve Esnaflık Belgesi verilecek

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 28.07.2011, 00:00
3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamı dışında kalan 355 meslek dalında faaliyet gösteren esnaf sanatkarlarımıza önemli bir kolaylık sağlanmaktadır.
Kapsam dışında kalan meslek dallarında faaliyet gösteren esnaf sanatkarlarımız, kayıtlı bulundukları odalara müracaat etmeleri halinde, normal zamanlarda eğitim alarak ve sınava girerek almaya çalıştıkları ustalık ve esnaflık belgelerini bu kez sınavsız alabileceklerdir.
Esnaf sanatkarlarımıza büyük kolaylıklar getirecek imkandan yararlanmak için üyelerimizin 29 Ağustos'a kadar ilgili odalarına başvurularını yapmaları gerekmektedir.

BELGE KOLAYLIĞI
Bilindiği üzere, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamında bulunan 133 meslek dalında eğitim, sınav ve belgelendirme işlemleri, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı bu çalışmaları Mesleki Eğitim Merkezleri aracılığıyla düzenlemektedir.
3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu kapsamı dışında kalan meslek dallarında ise bu işlemleri odalarımız üstlenmektedir.
Kanun kapsamı dışında kalan 355 meslek kolunda eğitim, sınav ve belgelendirme yetkisi odalarımıza bırakılmıştır. Odalar, imkanları ölçüsünde, kalfalık, ustalık ve esnaflık sınavlarına girecekler için hazırlık kursları düzenleyebilmektedirler.

NASIL ALINIYOR
'Çıraklık Eğitimi Uygulaması Yapılmayan Meslek dallarında Mesleki Belgelerin Verilmesine İlişkin Yönetmelik' hükümlerine göre; en az ilköğretim mezunu olan ve mesleğinde en az iki yıl çalıştığını belgelendirenler, oda tarafından düzenlenen sınava girmekte, başarılı oldukları takdirde TESK Kalfalık Belgesi'ni almaktadırlar.
Kalfalık Belgesi'ne sahip olanlar, mesleğiyle ilgili en az beş yıl çalıştığını belgelendirdiklerinde ise yine oda tarafından düzenlenen sınavda başarılı oldukları takdirde TESK Ustalık Belgesi'ni almaktadırlar.
Benzer şekilde, mesleği ile ilgili işlerde en az iki yıl süreyle çalışmış olduğunu belgelendiren ve odalarca düzenlenecek sınavlarda başarılı olanlara Esnaflık Belgesi verilmektedir.
Şimdi TESK'in (Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu) aldığı bir kararla kapsam dışındaki üyelerimize yeni bir fırsat verilmektedir.
Buna göre, kapsam dışında kalan meslek dallarında faaliyet gösteren ve sınavsız belge alma hakkına sahip olan esnaf sanatkarlar, 29 Ağustos 2011 tarihine kadar kayıtlı olduğu odalara müracaat ettikleri takdirde doğrudan (sınavsız) ustalık ve esnaflık belgelerini alabileceklerdir.
Üyelerimiz, Birliğimizin www.iesob.org.tr/ adresindeki sitesinin genelgeler bölümünde kapsam dışında kalan mesleklerin listesini bulabilirler. Bu konumdaki esnaf sanatkarlarımızın gelecekte mağdur olmamaları için bu fırsatı iyi değerlendirmeleri gerekmektedir.

Hükümet programında esnaf sanatkarın yeri

Yeni hükümet tarafından açıklanan 61. Hükümet programı, Türkiye'nin önündeki 4 yılın siyasi ve ekonomik vizyonunu belirlemiştir. Programın ekonomi boyutunda; istikrar ortamının sağlandığı, kamu açıkları ve enflasyon sorununun çözüldüğü, yüksek oranlı büyüme hızının yakalandığı, ekonominin kırılganlığının azaldığı ifade edilmiştir.

ESNAFIN YERİ
Programın ekonomi alanında temel amacı, istikrarlı ve sürdürülebilir büyümenin sağlanması, istihdamın artırılması ve mali dengelerin sağlamlaştırılması olarak belirlenmiştir. İESOB olarak, ekonomide oldukça doğru hedeflerin konulduğunu düşünmekteyiz.
Hükümet programının hedeflerine ulaşması ve Türkiye'nin yeniden ekonomik krizlerle karşılaşmaması en büyük dileğimizdir.
Diğer taraftan yeni Hükümet programına temsilcisi olduğumuz esnaf ve sanatkarlar perspektifinden baktığımızda beklentilerin tam anlamıyla karşılanamadığını görmekteyiz.
Nitekim, Programda esnaf kelimesi sadece 3 kez geçmektedir. Bu üç cümle değerlendirildiğinde ise geleceğe yönelik olarak sadece "esnaf, sanatkar ve KOBİ'lerimize önem vermeyi sürdüreceğiz" cümlesinin yer aldığı görülmektedir. Bu cümle çok önemli olmakla birlikte içeriğinin doldurulmasına ihtiyaç olduğu da aşikardır.
Milyonlarca insana iş imkanı yaratan, milyonlarca insanın geçimini sağlayan esnaf sanatkarların özel bir öneme, ilgiye ve stratejilere ihtiyacı bulunmaktadır.
Bu nedenle Başbakanımız tarafından yakında açıklanacağı ifade edilen "Acil Eylem Planı" ile "Orta Vadeli Ekonomik Program"da, esnaf kesimine yönelik daha kapsamlı ve daha nitelikli stratejilere yer verilmesi gerekmektedir. Bu noktada İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, gerek sorunların tespiti gerekse çözüm önerilerinin hazırlanması konusunda görüş ve önerilerini 61. Hükümetin kurmaylarıyla paylaşmaya hazırdır.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA