• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
İzmir Esnafı Ahilik Haftası’na hazırlanıyor... ZEKERİYA MUTLU

İzmir Esnafı Ahilik Haftası'na hazırlanıyor...

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 15.09.2011, 00:00
Her yıl coşkuyla kutlanan Ahilik Haftası, bu yıl da 20-25 Eylül tarihleri arasında, Ahilik Haftası İl Kutlama Komitesi tarafından belirlenen program çerçevesinde düzenlenecek etkinliklerle gerçekleştirilecektir.
13.08.2008 tarih, 26966 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 'Ahilik Haftası Kutlama Yönetmeliği' doğrultusunda, İzmir Valiliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İl Müdürlüğü, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Bölge Birliği ve Ege Üniversitesi Rektörlüğü temsilcilerinden oluşan komite tarafından çalışmalar belirlenmiştir.
Ahilik; sanatın, ticaretin ve mesleğin olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimizdir. Hafta boyunca gerçekleştirilecek etkinliklerle de, Ahilik felsefesinin ve Ahi Evran kurallarının topluma tanıtılması hedeflenmektedir.
Ahilik felsefesi, 13'üncü yüzyıldan itibaren Anadolu'da topluma sanat ve meslek alanında yön veren, çalışma hayatında ve sosyal yaşamda dürüstlüğü, iyi ahlakı, bilimi ve eğitimi esas alan öğretileri içermektedir.
Ahilik felsefesi, ticarette ve sosyal hayatta doğruluğu, kaliteli üretimi, tüketiciye saygıyı ve iyi ahlakı ilke edinir. Bir deri ustası olan pirimiz Ahi Evran'ın kurduğu Ahi Teşkilatı, Anadolu Selçuklularından Osmanlı İmparatorluğuna geçiş sürecinde son derece önemli bir rol oynamış, sanat ve meslek yönleriyle toplumun ekonomik yapısını hazırlarken, ahlaki yönüyle de devlet yapısının temel niteliklerini belirlemiştir.

DEVLET BÜYÜKLERİ
Bugünkü sivil toplum örgütlerinin, meslek kuruluşlarının temelini oluşturan ahi örgütleri, Selçukluların ve Osmanlıların devlet teşkilatlanmalarına da örnek oluşturmuş, içinden pek çok ülke yöneticisi çıkarmıştır. Örneğin, Orhan Bey ve oğlu 1. Murat da Ahi Ocağı'ndan yetişmişlerdir.
Ahi teşkilatları içinde bulundukları toplumların sosyal ve kültürel gelişimlerine de önemli katkılarda bulunmuşlardır.

TANITACAĞIZ
İzmir Esnaf Teşkilatı ve komite üyesi kurum ve kuruluşlar, önümüzdeki hafta düzenlenecek etkinliklerle zengin bir kültür değerimiz olan Ahilik kurallarını, öğretilerini kamuoyuna tanıtmak, topluma, özellikle yeni nesile Ahi Evran ilkelerini benimsetmek hedefini gütmektedir.
Etkinliklerimize tüm İzmirliler davetlidir. İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Türk insanına öz kimliğini ve kültürünü anlatmayı, hatırlatmayı bir görev olarak kabul etmektedir.

Ahilik nasihatı
'Harama bakma,
Haram yeme, haram içme.
Doğru, sabırlı, dayanıklı ol.
Yalan söyleme.
Büyüklerden önce söze başlama, kimseyi kandırma.
Kanaatkar ol, dünya malına tamah etme.
Yanlış ölçme, eksik tartma.
Kuvvetli ve üstün durumda iken affetmesini,
Hiddetli iken yumuşak davranmasını bil.
Kendin muhtaç iken bile, başkalarına verecek kadar cömert ol.

Ahilik Haftası Kutlama Programı
1. GÜN (20 EYLÜL 2011 SALI)

09.30: Çelenk koyma ve açılış konuşmaları
Yılın Ahisine özel kıyafetlerinin giydirilmesi
(Ahilik Haftası Kutlamaları Yönetmeliğindeki Kurum ve Kuruluş Temsilcileri, Oda Başkanları, İESOB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ile Mesleki Eğitim Merkezi öğrencilerinin ve Yılın Ahisinin katılımı ile)
Yer: Cumhuriyet Meydanı.
- İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ege Ordu Komutanlığı ve İzmir Valiliği'ne makam ziyaretleri.
12.30: Şed Kuşatma Töreni
Kaybolmaya yüz tutmuş meslek stantlarının ziyareti, Ahi helvası ikramı, Çarşı esnafı ziyareti, Ahilik nasihatı kartı, ahilik el broşürü vb. dağıtımı.
Yer: Karşıyaka Çarşısı
14.30: Karşıyaka Kaymakamı ziyareti
14.45: Karşıyaka Belediye Başkanı ziyareti
15.00: Karşıyaka Kent Konseyi Esnaf Meclisi Genel Kurul Toplantısı.

2. GÜN (21 EYLÜL 2011 ÇARŞAMBA)

09.00: Menemen Belediye Başkanı Ziyareti
09.15: Menemen Kaymakamı Ziyareti
09.30: Esnaf sanatkarlarla sabah kahvaltısı
(Menemen Belediye Başkanı, Menemen Kaymakamı, Menemen esnafı, Oda Başkanları ve Ahilik Haftası Kutlamaları Yönetmeliğindeki Kurum ve Kuruluş Temsilcilerinin katılımı ile)
10.30: Menemen Çarşı esnafı ziyareti, (Ahilik nasihatı kartı, ahilik el broşürü vb. dağıtımı)
13.30: Menemen OÇEM Çocuk Evi ziyareti
(Ziyarette Menemen Sanatkarlar Odası ve Menemen Erdinç Ahmet Cengiz Mesleki Eğitim Merkezi tarafından Otistik Eğitim Merkezi'ndeki öğrencilerin saç bakımlarının yapılması.)
14.30: Mesleki Eğitim Merkezi Ziyareti (Şed kuşatma töreni)

3. GÜN (23 EYLÜL 2011 CUMA)
09.00: Kemalpaşa Belediye Başkanı ziyareti
09.15: Kemalpaşa Kaymakamı ziyareti
09.30: Esnaf sanatkarlarla kahvaltı
(Kemalpaşa Kaymakamı, Kemalpaşa Belediye Başkanı, Kemalpaşa Esnafı, Oda Başkanları ve Ahilik Haftası Kutlamaları Yönetmeliğindeki Kurum ve Kuruluş Temsilcileri katılımı ile)
11.00: Kemalpaşa Çarşısı esnaf ziyareti
(Ahilik nasihatı kartı, ahilik el broşürü vb. dağıtımı)
14.30: Mesleki Eğitim Merkezi ziyareti ( Şed Kuşatma Töreni)
Not: Tüm etkinlikler Ahilik Haftası Kutlamaları Yönetmeliğindeki Kurum ve Kuruluş Temsilcileri katılımı ile gerçekleştirilecektir.

HATIRLATMA

Bilindiği üzere, kamu alacaklarının tahsili için çıkarılan ve kamuoyunda 'Torba Yasa' olarak bilinen 6111 sayılı Kanuna esnaf sanatkarların üye bulundukları odalara olan aidat borçları da dahil edilmişti. Müracaatlar için önceden Ağustos 2011 sonuna kadar tanınan süre de, Bakanlar Kurulu kararıyla bir ay uzatılmıştı.
Buna göre, bağlı bulunduğu meslek odasına geçmiş döneme ait aidat borcu bulunan esnaf ve sanatkarlarımız, 30 Eylül 2011 tarihine kadar borcun tamamını bir defada ödediği takdirde, yasa kapsamına alınacak ve gecikme faizlerinden muaf tutulacaktır. Esnaf sanatkarlarımızın bu son fırsattan yararlanmaları ve gecikme faizlerinden arındırılmış borçlarını ödemeleri menfaatleri icabı olacaktır.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA