• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Teşvik sistemine ek önlemler dahil edilmeli ZEKERİYA MUTLU

Teşvik sistemine ek önlemler dahil edilmeli

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 19.04.2012, 00:00
Hükümet tarafından açıklanan yeni yatırım teşvik sisteminin amaçları doğru ve gerçekçidir. Ancak küçük işletmeler bazında yeni sistemin bir ayağının eksik kaldığı da gözlerden kaçmamaktadır.
Kanaatimizce, esnaf ve sanatkarlar başta olmak üzere sanayi sektörüne girdi sağlayan tüm kesimler, yeni sürecin bir paydaşı olarak düşünülmelidir. Bu noktada esnaf sanatkarlarla KOBİ'lere yönelik ek bir teşvik paketine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çerçevede küçük sanayi siteleri ile organize sanayi bölgeleri arasında yeni işbirliği modellerinin desteklenmesi de doğru bir yaklaşım olacaktır. Çünkü ekonomideki birikmiş sorunlar, ancak bütüncül bir stratejiyle aşılabilecektir.

GENELDE OLUMLU

Ekonomi çevreleri açıklanan sistemde bir iki noktaya ihtiyatla yaklaşmaktadırlar. Sistemin;
1- İzmir-Manisa örneğinde olduğu gibi komşu iller arasında haksız rekabet ortamı yaratması,
2- Gümrük vergisi muafiyeti ile makine teçhizat ithalatını artırması muhtemeldir. Ekonomi çevreleri, ithalatın artması nedeniyle kısa vadede cari açığının yükselebileceğinden endişe duymaktadırlar.
Ancak tüm bunlara rağmen açıklanan yatırım teşvik sistemi genelde olumlu bulunmuştur. Teşvik sistemi öncelikle yatırımları, üretimi, istihdamı ve ihracatı artırmayı, buna paralel olarak da ithalatın azaltılmasını hedeflemektedir.
Sistem ayrıca üstyapı yatırımlarını artırarak, geniş bir coğrafyaya sahip olmanın getirdiği farklı topografik özelliklerin ve iklim koşullarının yarattığı dengesiz bölgesel gelişme sorununu da gidermeye çalışmaktadır.

İESOB'NİN ÖNERİLERİ

Yeni sistemde büyük yatırımlar ve organize sanayi bölgeleri için önemli teşviklerin bulunduğu görülmektedir. Şimdi de yatırım teşvik sisteminin, ekonomiyle bağlantılı diğer sektör ve kesimlere de yaygınlaştırılmasına sıra gelmiştir.
Hem ekonominin farklı kesimlerinin eş-anlı gelişimi hem de büyük yatırımlara bağlı üretim ve lojistik alanlarının işlevlerini yerine getirebilmeleri için, esnaf sanatkarlarla KOBİ'lere yönelik bir ilave teşvik paketi hayata geçirilmelidir.
Bu doğrultuda küçük işletmelere ucuz enerji, düşük faizli kredi, SGK prim desteği, ithal makine ve teçhizatta gümrük vergisi muafiyeti gibi kolaylıklar getirilmelidir. Ayrıca dikey kümelenmeye (Organize Sanayi Bölgeleri-Küçük Sanayi Siteleri) yönelik işbirlikleri de teşvik kapsamına alınmalıdır.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA