• BUGÜNKÜ YENİ ASIR
  • BIST 78.384,78
    EURO 4,4760
    USD 3,8608
    GBP 3,8608
    CHF 3,8608
    JPY 3,8608
Esnaf sanatkarların emeklilikleri önceden bildiriliyor... ZEKERİYA MUTLU

Esnaf sanatkarların emeklilikleri önceden bildiriliyor...

zekeriya.mutlu@yeniasir.com.tr Tüm yazıları
Giriş Tarihi: 26.04.2012, 00:00
Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü ile İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin uyguladığı 'Mektupla Erken Bildirim' projesinin büyük beğeni topladığını memnuniyetle gözlemlemekteyiz.
Türkiye'de ilk defa İzmir'de uygulanan proje çerçevesinde, İESOB'ye bağlı odalarla SGK müdürlükleri ortak çalışmalar gerçekleştirmekte, yaş kademeleri baz alınarak Bağ-Kur statüsündeki sigortalıların ne zaman emekli olacakları tespit edilmektedir.
İkinci aşamada sigortalılara, emeklilikleri için gereken şartları ve ne zaman başvuracaklarını bildiren bir mektup yazılmaktadır. Bu şekilde kişiye emekli olacağı tarih en az 6 ay önceden haber verilmektedir.

KOLAY EMEKLİLİK
Proje esnaf sanatkarlarımız tarafından büyük beğeni ile karşılanmıştır. Vatandaşlar emeklilik bildirimlerini devletten gelen 'Beyaz Zarf' ile öğrenmekte, varsa eksiklerini önceden tamamlayarak günü geldiğinde beklemeden emekli olabilmektedirler.
Eğer kişinin herhangi bir eksiği bulunmuyorsa işlemleri önceden SGK tarafından hazırlanmakta ve sigortalı günü gelince merkeze gidip 'Bir Kahve İçimlik' sürede emekliliğe hak kazanmaktadır.
Geçmiş yıllarda insanların çok zor şartlarda emekli oldukları, emekli olmak için 6 ay, bir yıl gibi uzun süreler bekledikleri, hatta emekli olmak için araya adam koydukları ya da takipçi tuttukları bir gerçektir. Bu zor koşullar düşünlüğünde, gelinen noktanın hiç de küçümsenemeyecek bir aşama olduğu anlaşılmaktadır.
Bu nedenle İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile Birliğe bağlı oda yöneticilerimiz, SGK ile işbirliği altında yapılan bu projeye büyük önem vermektedirler.
Türkiye'de ilk kez uygulanan proje kapsamında Urla'dan Bornova'ya, Çiğli'den Çamdibi'ne kadar pek çok ilçemizde esnaf sanatkarlarımıza beyaz zarflar ulaştırılmış ve emekli olabilmelerinin önü açılmıştır.
SGK ile birlikte uyguladığımız bu çalışma başarı ile sürdürülmektedir. Bu noktada teşkilatım adına, il müdürümüz sayın Mustafa Keskin'in nezdinde tüm SGK çalışanlarına teşekkür etmeyi bir borç bilirim.

Soru-Cevap
Bu hafta köşemizi sosyal güvenlik konularında gelen sorulara ayırdık. SGK ile ilgili gelen sorular şöyle:
Cemal Akçasu (Bergama): Bergama'da bir işyerim var. Bağ-Kur'u olan bir esnafım. Askerlik borçlanmasında bulunabilir miyim? Bu imkanım varsa borçlanmayı nasıl gerçekleştirebilirim?
C: 4-B sigortalıları (eski tabirle Bağ-Kurlular) da 4-A ve 4-C sigortalıları gibi askerlik borçlanmasında bulunabilirler. Bilindiği üzere, daha önce Bağ-Kur sigortalıları kısmi süreli askerlik borçlanması yapamıyorlardı, tamamını borçlanmaları gerekiyordu. Ancak 1.10.2008 tarihinden sonra yapılan yasal düzenlemeyle kısmi borçlanma imkanı da sağlandı.
Bu imkandan yararlanabilmeniz için Askerlik Şubesi'nden alacağınız terhis belgesi veya askerlik süre belgesi ile size en yakın SGK Müdürlüğüne başvurmanız gerekmektedir.

Selehattin Yıldız (Şirinyer): Sosyal Güvenlik prim borcumdan dolayı taksitlendirme yapmıştım. Ancak işlerim kötü gittiği için ödemeleri aksattım ve taksitim bozuldu. Hakkımı kaybetmemem için ne yapmam gerekiyor?
C: SGK prim borçları yapılandırmasının iki temel esası bulunmaktadır. Sigortalı hem cari ay hem de yapılandırmadan kaynaklanan borcunu birlikte ödemektedir.
Eğer yapılandırmadan dolayı ödemeniz gereken taksitlerinizi ödüyorsanız ve cari ay prim borçlarınızı ödemekte güçlük çekiyorsanız bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürlüğü'ne başvurarak 'Zor Durum Hali Belgesi' edinebilirsiniz. Bu durumda birikmiş olan borçlarınızı bir ay içerisinde öderseniz yapılandırmanız bozulmayacaktır.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
GÜNÜN YAZARLARI
SON DAKİKA